Βενεζουέλα: Πώς κατέρρευσε ο παράδεισος του πετρελαίου

Βενεζουέλα: Πώς κατέρρευσε ο παράδεισος του πετρελαίου

Ποιοι οι λόγοι που αιματηρές διαδηλώσεις, χάος και ο υψηλότερος πληθωρισμός παγκοσμίως διαδέχτηκαν την άλλοτε ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία της χώρας.

Ανθή Κουτσουμπού

Τόπος εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς, με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο η Βενεζουέλα, ωστόσο, σήμερα θυμίζει περισσότερο “κόλαση”, καθώς επικρατεί κλίμα χάους, αιματηρές διαδηλώσεις, εμφανίζοντας παράλληλα τον υψηλότερο πληθωρισμό που καταγράφεται παγκοσμίως.

Πολλοί εγκατέλειψαν την χώρα όταν ο Ούγκο Τσάβες ανέλαβε την εξουσία το 1999 αλλά τα πρώτα χρόνια της ηγεσίας του καταγράφηκε μεγάλη μείωση της φτώχειας, περισσότερα παιδιά έλαβαν εκπαίδευση ενώ υπήρξε και μεγαλύτερη πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό.

Πώς, όμως, χάθηκε αυτός ο “παράδεισος”; Ακολουθούν μερικές απαντήσεις:

Πτώση των τιμών πετρελαίου αντιστρέφει την οικονομία

Τα έσοδα από το πετρέλαιο τροφοδότησαν την οικονομία της Βενεζουέλας υπό τον Τσάβες. Όταν το πετρέλαιο έφτασε τα 100 δολάρια το βαρέλι, δισεκατομμύρια έφυγαν από την κρατική εταιρία πετρελαίου και απορροφήθηκαν για κοινωνικά προγράμματα και επιδοτήσεις.

Όταν οι τιμές του πετρελαίου όμως, μειώθηκαν δραματικά, οι επιδοτήσεις κατέστησαν μη βιώσιμες.

Επιβράδυνση της ροής των δολαρίων

Η μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου άφησε την κυβέρνηση με λιγότερο ξένο νόμισμα για να αγοραστούν αγαθά από άλλες χώρες. Οι εισαγωγές της Βενεζουέλας μειώθηκαν κατά 50% σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την εθνική ερευνητική εταιρία Ecoanalitica.

Πλέον καταγράφεται σημαντική έλλειψη εισαγωγών, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων.

Ένα ακόμα πρόβλημα ο έλεγχος των τιμών

Υπό τον Τσάβες, οι τιμές των βασικών αγαθών μειώθηκαν, έτσι ώστε όλοι να μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά. Η επίσημη τιμή για μια τσάντα καλαμποκάλευρου, που χρησιμοποιείται σε ουκ ολίγα παραδοσιακά φαγητά της Βενεζουέλας, είναι 639 μπολιβάρ (περίπου 60 ευρώ).

Κάτι που είναι προσιτό για πολλούς πολίτες. Αλλά η τιμή του αλευριού είναι χαμηλότερη από το κόστος παραγωγής. Οι εγχώριοι παραγωγοί έχουν σταματήσει να παράγουν καλαμποκάλευρο. Κατά συνέπεια, ακόμα και η επίσημη τιμή να είναι χαμηλή, δεν υπάρχει αλεύρι στην αγορά.

Τα τελευταία 10 δισ. δολάρια

Η Βενεζουέλα έχει μόνο 10,5 δισ. δολάρια σε ξένο αποθεματικό, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας. Για το υπόλοιπο του έτους, θα οφείλει περίπου 7,2 δισ. δολάρια σε εκκρεμείς πληρωμές χρέους.

Διαβάστε τη συνέχεια στο news247.gr