VentureFriends: Υποστηρίζοντας φιλόδοξους επιχειρηματίες στον χώρο της τεχνολογίας

VentureFriends: Υποστηρίζοντας φιλόδοξους επιχειρηματίες στον χώρο της τεχνολογίας

Ένα νέο Fund υπόσχεται να στηρίξει τους νέους επιχειρηματίες. 

του Απόστολου Αποστολάκη

Όντας από τους πρώτους Έλληνες επιχειρηματίες στον χώρο της τεχνολογίας αλλά και από τους πρώτους angels στο ελληνικό τεχνολογικό οικοσύστημα, δεν μπορούμε παρά να είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με την έναρξη λειτουργίας του VentureFriends φέτος τον Φεβρουάριο.

Ενώ μόλις πριν από 5 χρόνια υπήρχαν λίγοι επιχειρηματίες της τεχνολογίας πρόθυμοι να κυνηγήσουν τις μεγάλες αγορές, αυτό δεν συμβαίνει πια. Βλέπουμε πολλούς ικανούς ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να ξεκινήσουν από το μηδέν ή να αφήσουν καλά αμειβόμενες εταιρικές θέσεις εργασίας προκειμένου να στήσουν μια τεχνολογική startup. Έχοντας ήδη βρεθεί στη θέση τους, όταν είχαμε εμπλακεί ως συν-ιδρυτές ή πρώτοι επενδυτές στο e-shop, το Taxibeat, το e-food, το doctoranytime και πολλές άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις, αισθανθήκαμε ότι υπήρχε ανάγκη για ένα κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών που θα μπορούσε να υποστηρίξει αυτούς τους φιλόδοξους και με διεθνή προσανατολισμό επιχειρηματίες σε μια μεγαλύτερη κλίμακα.

Ο Γιώργος, ο Στέφανος και εγώ είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε εμπλακεί με το VentureFriends και έχουμε αναλάβει να υποστηρίζουμε πολλά υποσχόμενους επιχειρηματίες οι οποίοι αγωνίζονται να εισέλθουν στη διεθνή αγορά.

Σε μια κοινωνία όπου πολλοί άνθρωποι ελπίζουν να πάρουν περισσότερα απ’ ό,τι τους αξίζει, πιστεύουμε ότι η επιχειρηματικότητα στον χώρο της τεχνολογίας θέτει ένα θετικό παράδειγμα – πως η πραγματική επιτυχία προκύπτει με σκληρή δουλειά.

Υιοθετούμε την ιδέα του «1% έμπνευση – 99% ιδρώτας» και πιστεύουμε στην αξιοκρατία, την υπευθυνότητα και τη δικαιοσύνη.

Τι ψάχνουμε

Αναζητούμε ικανούς ιδρυτές που επιζητούν να δημιουργήσουν μια εταιρεία τεχνολογίας στους τομείς του e-commerce, του e-marketplace, ή του SaaS. Θέλουμε να επενδύσουμε σε προϊόντα που είναι αναγκαία και που επιλύουν ένα σημαντικό χειροπιαστό πρόβλημα, και όχι σε προϊόντα που απλώς θα ήταν ωραίο να έχει κάποιος.

Πιστεύουμε ότι πριν προσεγγίσει τους επενδυτές, η ιδρυτική ομάδα πρέπει πρώτα να αποδείξει τη δέσμευσή της δημιουργώντας ένα προϊόν. Πρέπει να δούμε μια απόδειξη της δυνατότητας υλοποίησης της προτεινόμενης ιδέας προτού εξετάσουμε μία επένδυση, που σημαίνει να δούμε κάποια έσοδα ή 2-3 μήνες συναλλαγών που να αντανακλούν ένα πρώτο συνταίριασμα του προϊόντος με την αγορά.

Η αγορά στην οποία απευθύνεται η εταιρεία πρέπει να είναι σημαντικού μεγέθους (πάνω από 100 εκατομμύρια), έτσι ώστε η startup να μπορεί να φιλοδοξεί ότι θα έχει έσοδα 10 εκατομμυρίων ευρώ κατ’ ελάχιστο σε 5-6 χρόνια.

Τι προσφέρουμε

Οι επιχειρηματίες είναι υπόλογοι για το ρόλο τους (που είναι και ο πιο δύσκολος), αλλά εμείς ως σύμβουλοι επίσης αισθανόμαστε υπεύθυνοι και εργαζόμαστε σκληρά από την πλευρά μας.

Δεν βοηθάμε απλώς τους επιχειρηματίες να εξασφαλίσουν κεφάλαιο, αλλά λειτουργούμε ως ενεργοί υποστηρικτές της επιχείρησης.

Βοηθάμε συνεισφέροντας στην επιχείρηση, τη χρηματοδότηση, την ανάπτυξη προϊόντων, και το μάρκετινγκ.

Είμαστε πρεσβευτές του εμπορικού σήματος σε πελάτες, δυνητικούς εργαζόμενους, μέσα ενημέρωσης και νέους επενδυτές. Ενώνουμε τους ιδρυτές με άλλους επιτυχημένους επιχειρηματίες τεχνολογίας, έτσι ώστε να μαθαίνουν ο ένας από τον άλλο και να αξιοποιούν τις συνέργειες στο μάρκετινγκ.

Τέλος, τους συνδέουμε με διεθνείς επαφές και επενδυτές για να διευκολυνθεί η είσοδός τους σε νέες αγορές.

Εκτός από το να υποστηρίζουμε ικανούς και φιλόδοξους επιχειρηματίες, θέλουμε επίσης να βοηθάμε την επιχειρηματική κοινότητα γενικότερα. Ως εκ τούτου, θα μοιραζόμαστε τα διδάγματα που αντλούμε και θα είμαστε ανοιχτοί ως προς τη διαδικασία λήψης των αποφάσεών μας όταν επενδύουμε σε νεοσύστατες επιχειρήσεις.

Είμαστε πολύ ευτυχείς που υποστηρίζουμε ενεργά το οικοσύστημα της τεχνολογίας βασιζόμενοι στις (διδακτικές αλλά κάποιες φορές και επίπονες) εμπειρίες μας και τις πλούσιες διασυνδέσεις που έχουμε χτίσει εδώ και πάνω από 10 χρόνια ως επιχειρηματίες και επενδυτές-άγγελοι.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο medium.com