Βόρεια Κορέα: Εκτελέσθηκε ο θείος του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν

Βόρεια Κορέα: Εκτελέσθηκε ο θείος του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο μέχρι πρότινος δεύτερος ισχυρότερος άνδρας της χώρας ήταν σύμφωνα με το δικαστήριο «χειρότερος» από σκύλο.

Ο μέχρι πρότινος δεύτερος ισχυρότερος άνθρωπος στη Βόρεια Κορέα, Γιανγκ Σονγκ Τάεκ, θείος του νεαρού ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, εκτελέστηκε, όπως μετέδωσαν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Η εκτέλεση έγινε λίγες μόνον ημέρες πριν από τη δεύτερη επέτειο του θανάτου του Κιμ Γιονγκ Ιλ, του πατέρα του σημερινού ηγέτη της Βόρειας Κορέας. Το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα φωτογραφίες του Γιανγκ που φοράει χειροπέδες και κρατείται από φρουρούς και μετέδωσε ότι εκτελέσθηκε επειδή προσπάθησε να καταλάβει την εξουσία και επειδή οδήγησε την οικονομία «σε μια ανεξέλεγκτη καταστροφή».

Στη φωτογραφία του που δημοσιεύεται από την εφημερίδα «Ροντόνγκ Σινμούν» του κυβερνώντος κόμματος, ο Γιανγκ δεν φοράει στο πέτο του την κονκάρδα πίστης στον Κιμ Ιλ Σουνγκ, παππού του σημερινού ηγέτη της Β. Κορέας, την ώρα που απομακρύνεται από τους φρουρούς, κάτι που θεωρείται πως δείχνει την απιστία του προς της Βορειοκορεάτες, οι οποίοι φορούν όλοι στο πέτο τους το σχετικό έμβλημα.

north korea

 

«Ο Γιανγκ Σονγκ Τάεκ καθαιρέθηκε με τρόπο που δείχνει ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν ήθελε να υποδηλώσει κάτι», έγραψε σήμερα ο Ρίντιγκερ Φρανκ, ένας ειδικός για τη Βόρεια Κορέα, σε άρθρο του που δημοσιοποιήθηκε από τον ιστότοπο 38 North του Ινστιτούτου για την Κορέα του αμερικανικού πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Η Βόρεια Κορέα κυβερνάται δικτατορικά από την ίδια οικογένεια από το 1948. Η οικονομία της, που ήταν κάποτε μεγαλύτερη απ’ αυτή της Νότιας Κορέας, αντιστοιχεί τώρα στο ένα τεσσαρακοστό του μεγέθους της οικονομίας του ευημερούντος γείτονά της. Οι 24 εκατομμύρια κάτοικοί της υποφέρουν τακτικά από ελλείψεις τροφίμων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Διαβάστε ακόμη: Η «άγνωστη» κόρη του Κιμ Γιονγ-ουν

Ο Γιανγκ ήταν παντρεμένος με τη θεία του Κιμ Γιονγκ Ουν από την πλευρά του πατέρα του, την Κιμ Κιόνγκ Χούι, και πιστεύεται ότι ήταν 67 ετών. Είχε καθαιρεθεί το 2004 και είχε εξαφανισθεί από τη δημόσια σκηνή ως το 2006, αλλά στη συνέχεια έγινε αντιπρόεδρος της ισχυρής Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών.

north korea2

Είχε επισκεφθεί το Πεκίνο, το μοναδικό μείζονα σύμμαχο της Βόρειας Κορέας, και ήταν αρμόδιος για οικονομικά προγράμματα, καθώς και για μια σειρά από παράνομα προγράμματα συγκέντρωσης χρημάτων για την Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες για τη Βόρεια Κορέα και πρόσωπα που έχουν αποσκιρτήσει από τη χώρα αυτή. Ενώ η Βόρεια Κορέα έχει προβεί σε εκκαθαρίσεις πολλών αξιωματούχων κατά την 65ετή ιστορία της, σπάνια κάποιος τόσο ισχυρός έχει καθαιρεθεί με τόσο δημόσιο τρόπο — κάτι που δείχνει πως αναγνωρίζεται η ύπαρξη εσωτερικών διαιρέσεων και ανταγωνισμού φατριών γύρω από τον Κιμ Γιόνγκ Ουν.

«Ήταν ένας άνθρωπος που θα μπορούσε να είχε πραγματοποιήσει ένα πραξικόπημα στη Βόρεια Κορέα», δήλωσε ο Μάικ Μάντεν, εμπειρογνώμονας για τη διάρθρωση της εξουσίας στη Βόρεια Κορέα και δημιουργός το ιστότοπου και μπλογκ North Korea Leadership Watch.

Στο σχόλιό του, το KCNA μετέδωσε πως ο Γιανγκ μηχανορραφούσε για να ανατρέψει τον Κιμ Γιονγκ Ουν και είχε «ένα φανταστικό όνειρο να γίνει πρωθυπουργός … να αρπάξει την ανώτατη εξουσία του κόμματος και του κράτους».

Διαβάστε επίσης: «Έξυπνο» κινητό με Android λάνσαρε η Βόρεια Κορέα

Το πρακτορείο χαρακτηρίζει τον Γιανγκ «ποταπό ανθρώπινο απόβρασμα» και προσθέτει πως «ήταν χειρότερος από σκύλο». «Ο κατηγορούμενος Γιάνγκ συνάσπισε ανεπιθύμητες δυνάμεις και έγινε για καιρό το αφεντικό μιας σύγχρονης φατρίας διαπράττοντας έτσι ένα τόσο φρικτό έγκλημα όσο η απόπειρα ανατροπής του κράτους», μετέδωσε το KCNA. «Το ειδικό στρατιωτικό δικαστήριο του υπουργείου Κρατικής Ασφαλείας … αποφάσισε ότι θα καταδικαστεί σε θάνατο. Η απόφαση εκτελέσθηκε αμέσως», πρόσθεσε το πρακτορείο.

Ο Γιάνγκ πιστεύεται ότι εκτελέσθηκε με πολυβόλο, δήλωσε ο νοτιοκορεάτης κονοβουλευτικής Σέο Σανγκ Κι, μέλος του κυβερνώντος κόμματος Σαενούρι και επικεφαλής της Επιτροπής Πληροφοριών, μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσων Yonhap.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Η νοτιοκορεατική προεδρία ανακοίνωσε πως πραγματοποιήθηκε υπουργική συνάντηση για να εξετασθούν οι εξελίξεις, παρόλο που η κυβέρνηση στη Σεούλ δήλωσε πως δεν έχει εντοπίσει ασυνήθιστη στρατιωτική δραστηριότητα στη Βόρεια Κορέα.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα και έχουν διαβουλεύσεις με συμμάχους στην περιοχή.

Πηγές: ΑΠΕ, Reuters, Γερμανικό Πρακτορείο