Washington Post: H NSA «φακέλωνε» τις επικοινωνίες πολιτών

Washington Post: H NSA «φακέλωνε» τις επικοινωνίες πολιτών

Συνέχεια στο σκάνδαλο PRISM δίνει η αμερικανική εφημερίδα, που επικαλείται έγγραφα του Σνόουντεν. 

Η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) παραβίασε τις διατάξεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και υπερέβη τις νόμιμες αρμοδιότητές της σε χιλιάδες περιπτώσεις από το 2008, έγραψε χθες η Washington Post, επικαλούμενη έγγραφο εσωτερικού ελέγχου και άλλα απόρρητα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ανάμεσα στις φερόμενες παραβιάσεις ήταν η παρακολούθηση της επικοινωνίας αμερικανικών και ξένων υπηκόων αλλά και η ελλιπής ενημέρωση της δικαστικής αρχής που επέβλεπε τη λειτουργία της υπηρεσίας.

Διαβάστε ακόμη: Der Spiegel: Προτεραιότητα η ΕΕ στο πρόγραμμα παρακολουθήσεων

Το έγγραφο αποτελεί πόρισμα εσωτερικού ελέγχου της NSA και φέρεται να διαπιστώνει παραβιάσεις, εσκεμμένες ή ακόμη και λόγω λαθών, με ημερομηνία Μαΐου του 2012 και αντικείμενο το δωδεκάμηνο που είχε προηγηθεί. Ως μία από τις παραβιάσεις, η εφημερίδα αναφέρει ενδεικτικά την λανθασμένη «ανάγνωση» του τηλεφωνικού κωδικού +20 για την Αίγυπτο ως τον εσωτερικό κωδικό κλήσης 202 για την Ουάσινγκτον– έτσι παρακολουθούσαν στοιχεία των επικοινωνιών στην αμερικανική πρωτεύουσα χωρίς έγκριση.

Σε μία άλλη περίπτωση, το δικαστήριο που επιτηρεί την NSA, το FISA, δεν έλαβε γνώση για μία νέα μέθοδο παρακολούθησης παρά μόνο αφού αυτή είχε τεθεί για αρκετούς μήνες σε εφαρμογή.

Διαβάστε επίσης: Βερολίνο: Οι ΗΠΑ δεν κατασκόπευαν πολίτες