Ξεπέρασαν τα 100 δισ. τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών

Ξεπέρασαν τα 100 δισ. τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών
Pedestrians walk past the bank of Greece in Athens November 7, 2011. Greek political leaders were set to choose who will lead a new coalition on Monday and push through a bailout before the country runs out of money in mid-December, with local media tipping former ECB deputy head Lucas Papademos for the job.REUTERS/John Kolesidis (GREECE - Tags: POLITICS BUSINESS)

Σε υψηλό επίπεδο παρέμεινε ο πιστωτικός κίνδυνος και το 2014. 

Η «Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για τη Νομισματική Πολιτική» αποκαλύπτει τον βαθµό του πιστωτικού κινδύνου έτσι όπως αντανακλάται στο υψηλό ποσοστό των µη εξυπηρετούµενων ανοιγµάτων (39,9%).

Σημειώνεται πως στα µη εξυπηρετούµενα ανοίγµατα περιλαµβάνονται τα δάνεια σε καθυστέρηση αλλά και τα δάνεια που είναι ενήµερα ή εµφανίζουν καθυστέρηση µικρότερη των 90 ηµερών, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι ο οφειλέτης ενδέχεται να µην εκπληρώσει πλήρως τις δανειακές υποχρεώσεις του χωρίς τη ρευστοποίηση των σχετιζόµενων εξασφαλίσεων.

Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία για το πρώτο τρίµηνο του 2015 δείχνουν πως ο λόγος των µη εξυπηρετούµενων ανοιγµάτων προς το σύνολο των δανείων ανήλθε σε 40,8% και το ύψος τους να ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, πενταπλασιάστηκε ο αριθμός των διαγραφών δανείων, πράγμα που συµβάλλει στη σταδιακή εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου.

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε στο 14,1%, καθώς η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών ενισχύθηκε από τη διενέργεια αυξήσεων µετοχικού κεφαλαίου το α’ εξάµηνο του 2014 παρά την αρνητική επίδραση που είχε ο σχηµατισµός ιδιαίτερα υψηλών προβλέψεων για τον πιστωτικό κίνδυνο.