Ζητείται λύση για πρόσθετα μέτρα και χρέος σε 15 μέρες

Ζητείται λύση για πρόσθετα μέτρα και χρέος σε 15 μέρες
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ EUROGROUP ΕΥΚΛ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ

Συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων και βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους είναι οι προϋποθέσεις για να εκταμιευτούν χρήματα για την Ελλάδα.

Μέσα σε 15 μέρες το έκτακτο Eurogroup θα πρέπει να προετοιμάσει το έδαφος ώστε να υπάρξει συμφωνία και τα έκτακτα μέτρα και για το χρέος. Αυτό προκύπτει από την ανακοίνωση της ατζέντας της συνάντησης των ΥΠΟΙΚ τη Δευτέρα, η οποία θα είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στην πορεία των συζητήσεων για την χώρα μας.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από την ίδια ατζέντα, δεν διαφαίνεται πως θα υπάρξει τελική συμφωνία, αλλά η 9η Μαΐου θα αποτελέσει μάλλον την αφετηρία των συζητήσεων μέχρι το επόμενο Eurogroup, που είναι προγραμματισμένο για τις 24 Μαΐου, για το οποίο Αθήνα και ευρωπαίοι αξιωματούχοι μεταθέτουν ήδη τις ελπίδες τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup:
«Η Ευρωομάδα θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο για να συζητήσει την πορεία του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Οι συζητήσεις θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Και τα δύο στοιχεία πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα».

Με άλλα λόγια, όπως τονίζεται και στην ανακοίνωση, απαιτείται «μια συνολική δέσμη» μέτρων λιτότητος «προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση», αλλά δεν μπορεί να ολοκληρωθεί «και να αποδεσμευθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα» αν δεν συνυπάρχει και συμφωνία για «τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους της Ελλάδας».

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Υπάρχει κινητικότητα, χρειάζεται Staff Level Agreement

Στα θέματα ουσίας (της διαπραγμάτευσης) έχουμε διαπιστώσει επανειλημμένα ότι έχει υπάρξει το τελευταίο διάστημα κάποια κινητικότητα, σημείωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, διευκρινίζοντας ωστόσο -σύμφωνα με το ΑΠΕ- ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά σημεία και η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί.

«Έχουμε τη Δευτέρα μία επόμενη συνάντηση του Eurogroup. Έχουμε διαπιστώσει εδώ συχνά ότι στα θέματα ουσίας έχει υπάρξει τον τελευταίο καιρό κάποια κινητικότητα. Δεν έχουμε φθάσει ακόμα (στο τέλος), υπάρχουν ακόμα ανοιχτά σημεία. Η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί και θα έχει ολοκληρωθεί μόνο όταν θα έχουμε -γνωρίζετε αυτόν τον τεχνικό όρο- ένα “Staff Level Agreement”. Υπό αυτή την έννοια αναμένουμε από τους θεσμούς να συνεχίσουν τις εργασίες προετοιμασίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι υπάρχει μεν αυτή η ημερομηνία τη Δευτέρα, αλλά λόγω των εορτών δεν μπορούσαν να συμβούν και πολλά τις αμέσως προηγούμενες μέρες.