Εταιρείες που αξίζουν δισεκατομμύρια και μένουν εκτός Χρηματιστηρίου

Εταιρείες που αξίζουν δισεκατομμύρια και μένουν εκτός Χρηματιστηρίου

Δεν έχουν μπει ακόμα στη χρηματιστήριο, όμως την αξία τους θα ζήλευαν κολοσσοί με ιστορία δεκαετιών και τζίρο δισεκατομμυρίων.

Του Κώστα Φαρμάκη

Η πορεία μίας startup από την ίδρυση έως το χρηματιστήριο περνάει πάντα από το στάδιο της ιδιωτικής χρηματοδότησης. Στην αρχή οι φίλοι και συγγενείς (το λεγόμενο Friends and Family Round), στη συνέχεια seed funds και μετά, εφόσον όλα πάνε καλά, στα VC funds, τα hedge funds και τα private equity funds.

Η αξία μιας μη εισηγμένης startup προκύπτει από τον κάθε γύρο χρηματοδότησης και με βάση το τι ποσοστό από την εταιρεία παίρνουν οι επενδυτές για ένα δεδομένο ποσό. Ουσιαστικά, είναι μια εκτίμηση των επενδυτών για το πόσο αξίζει η εταιρεία συνολικά (ή πόσα θα αξίζει στο μέλλον), και όχι μια αντικειμενική αξιολόγηση με βάση τα assets, τα έσοδα κ.λπ.

Οι startup καθυστερούν την είσοδό τους στο χρηματιστήριο όσο έρχονται οι επενδυτές επειδή η αξία τους ανεβαίνει έτσι κι αλλιώς χωρίς να είναι υποχρεωμένες να ενταχθούν στο σύστημα ελέγχου και στο άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον της Wall Street. Επιπλέον, το IPO είναι μια χρονοβόρα και ακριβή υπόθεση.

Κάπως έτσι εταιρείες με ζωή μόλις τριών και τεσσάρων ετών φτάνουν να αξίζουν 10, 20 ή και 40 δισ. δολάρια.

Ας δούμε τις πολυτιμότερες, σύμφωνα με στοιχεία του Dow Jones VentureSource