Επιφυλακτική η Γερμανία απέναντι στη πρόταση οικονομικής διακυβέρνηση της ευρωζώνης

Επιφυλακτική η Γερμανία απέναντι στη πρόταση οικονομικής διακυβέρνηση της ευρωζώνης

«Δεν είναι η ώρα να τίθεται θέμα εκ θεμελίων ανανέωσης και περαιτέρω εμβάθυνσης της ευρωζώνης».

Η Γερμανία αντιμετώπισε με μεγάλη επιφύλαξη χθες τη γαλλική πρόταση η ευρωζώνη να διορίσει έναν νέο επίτροπο με διευρυμένες αρμοδιότητες, ο οποίος θα συντονίζει την οικονομική πολιτική των 19 κρατών μελών στο σύνολό τους και θα είναι σε θέση να προκρίνει δημοσιονομικές μεταβιβάσεις κεφαλαίων από ένα κράτος μέλος σε κάποιο άλλο.

Ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επανήλθε στην ιδέα αυτή σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Ο Μακρόν επιχειρηματολόγησε ότι εάν το σημερινό status quo της ευρωζώνης παραμείνει αμετάβλητο, η οικονομική και νομισματική ένωση οδεύει προς αυτοκαταστροφή.

Ο Μακρόν πρότεινε να σχηματιστεί μια νέα ευρωπαϊκή οικονομική κυβέρνηση, με έναν επίτροπο αρμόδιο για το ευρώ που θα έχει τα οικονομικά μέσα για να προωθεί επενδύσεις.

Αντιδρώντας στην πρόταση αυτή, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εμφανίστηκε επιφυλακτικός και κάλεσε τον Εμανουέλ Μακρόν να παρουσιάσει λεπτομερέστερα τα σχέδιά του.

«Στους Γάλλους συναδέλφους μου λέω “πρέπει να γίνετε πιο συγκεκριμένοι”», υπογράμμισε ο Γκάμπριελ σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στην Κολωνία.

«Πρέπει να βρεθούν χρήματα για τον προϋπολογισμό του Eurogroup», συνέχισε ο ίδιος. «Η ανησυχία μου είναι ότι στην επόμενη φάση, κάποιος θα έχει την ιδέα πως τα χρήματα αυτά μπορούν να συγκεντρωθούν από τους πολίτες με έναν ειδικό φόρο υπέρ του Γιούρογκρουπ, ή μέσω ενός φόρου προστιθέμενης αξίας. Θα τασσόμουν κατηγορηματικά εναντίον» μιας τέτοιας πρότασης, ξεκαθάρισε ο Γκάμπριελ.

Η ιδέα της μεταφοράς κεφαλαίων από τους προϋπολογισμούς των πλουσιότερων σε εκείνους των φτωχότερων κρατών της ευρωζώνης προκαλεί πάντοτε έντονη δυσαρέσκεια στην γερμανική πολιτική ηγεσία. Η κυβέρνηση υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ έχει προβάλει σθεναρή αντίσταση μέχρι σήμερα σε κάθε μορφής μεταβιβάσεις μόνιμου χαρακτήρα προς τα φτωχότερα μέλη της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Ο Ραλφ Μπρίνκχαους, αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των συντηρητικών της Μέρκελ, εξέφρασε από την πλευρά του την σαφή αντίθεσή του στις ιδέες που προωθεί ο Μακρόν.

«Δεν είναι η ώρα να τίθεται θέμα εκ θεμελίων ανανέωσης και περαιτέρω εμβάθυνσης της ευρωζώνης», είπε ο Μπρίνκχαους στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Πριν απ’ όλα, χρειάζεται να φθάσουμε στο σημείο όπου τα κράτη μέλη τηρούν τους αμοιβαία συμφωνημένους κανόνες, για παράδειγμα όσον αφορά την οικονομική σταθερότητα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η τελευταία φράση του Μπρίνκχαους αποτελούσε μια έμμεση μομφή προς το Παρίσι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συμφωνήσει να παρατείνει για δύο χρόνια, ως το 2017, την προθεσμία που έχει στη διάθεσή της η Γαλλία για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ της, βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας.