Το Lumia 1020 και το μέλλον της Nokia

Το Lumia 1020 και το μέλλον της Nokia

Mια από τις τελευταίες της ευκαιρίες να ανακάμψει.

Πριν από λίγες μέρες η φιλανδική εταιρεία παρουσίασε στον κόσμο το Lumia 1020, ένα κινητό τηλέφωνο με Windows Phone 8, τα αναμενόμενα πλούσια hardware χαρακτηριστικά και ένα όχι και τόσο αναμενόμενο: Μια εκπληκτική, ασυνήθιστη κάμερα.

Τι σημαίνει αυτή η κίνηση για την –όλο και περισσότερο κορεσμένη- αγορά των high-end smartphones; Ας το μελετήσουμε.

Οι κάμερες των smartphones είναι ένα στοιχείο κάπως παραμελημένο. Η τεχνολογία τους μοιάζει να έχει φτάσει σε ένα επίπεδο αρκετό για να ικανοποιήσει την πλειοψηφία των χρηστών κι έτσι τα περισσότερα smartphones σήμερα βγάζουν φωτογραφίες επαρκείς για να τις μοιραστεί κανείς στα social media ή να τις απολαύσει σε μιαν οθόνη. Εδώ έρχεται να διαφοροποιηθεί, θεωρητικά, η  κάμερα του Lumia 1020.

Διαβάστε: Xbox One και Playstation 4 μονοπωλούν το ενδιαφέρον

Πρόκειται για μια κάμερα με φακό Carl Zeiss και αισθητήρα 41 megapixels, πολύ μεγαλύτερο από οτιδήποτε άλλο υπάρχει σε κινητό (με εξαίρεση το PureView 808 της ίδιας της Nokia, μια πιο ανώριμη και τελικά αποτυχημένη προσπάθεια). Η τεχνολογία της κάμερας και το ειδικά σχεδιασμένο software που επιτρέπει έλεγχο κάθε στοιχείου της εικόνας πριν τραβηχτεί η φωτογραφία –όπως γίνεται στις επαγγελματικές κάμερες, καθώς και η δυνατότητα ζουμ (μέχρι 6x σε ανάλυση 720p), κάνουν το Nokia Lumia 1020 ένα gadget πολύ διαφορετικό από τα «απλά» smartphones. Το πόσο διαφορετικό και το πόσο καλύτερες φωτογραφίες από τον ανταγωνισμό βγάζει, είναι κάτι που θα το δούμε μετά την κυκλοφορία του κινητού αργότερα το καλοκαίρι.

Εκτός από την κάμερα, όμως, η άλλη, λιγότερο εμφανής καινοτομία που εισάγεται με το νέο Lumia είναι μια μικρή, διακριτική ανεξαρτητοποίηση της Nokia από το «επίσημο» περιβάλλον των Windows Phone 8. Θέλοντας να δελεάσει τους developers ώστε να κατασκευάσουν περισσότερες εφαρμογές για τα Lumia, τους δίνει τη δυνατότητα μέσω νέων API να δημιουργήσουν εφαρμογές που εκμεταλλεύονται τόσο τους χάρτες της υπηρεσίας «Here», όσο και τις δυνατότητες της PureView κάμερας των 41 MP. Είναι μια κίνηση ενδιαφέρουσα και –ίσως- αργοπορημένη.

Διαβάστε: Μοντέρνοι, διάσημοι κι εφευρέτες

Ανεξάρτητα με το αν θα τα καταφέρει ή όχι, για ένα πράγμα είμαστε σίγουροι: Ότι η Nokia χρειάζεται μια επιτυχία και μάλιστα σύντομα. Ίσως αυτό το smartphone να είναι μια από τις τελευταίες της ευκαιρίες να ανακάμψει. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν αποκλείεται να αρχίσει να ρίχνει ματιές και σε πλατφόρμες διαφορετικές από αυτή της Microsoft. Τουλάχιστον τότε κανείς δεν θα μπορεί να πει πως δεν προσπάθησε αρκετά.

Нет смысла искать другие варианты, когда есть возможность взять онлайн займ на карту без поручителей и залога.