“Ο Ζουκερμπέργκ είναι ο δικτάτορας του μεγαλύτερου έθνους στον κόσμο”

“Ο Ζουκερμπέργκ είναι ο δικτάτορας του μεγαλύτερου έθνους στον κόσμο”
epa05180836 Facebook CEO, Mark Zuckerberg attends the new Innovation Award ceremony organized by the media group Axel Springer in Berlin, Germany, 25 February 2016. EPA/KAY NIETFELD / POOL

O Peter Sunde, συν-ιδρυτής του Pirate Bay, υποστηρίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να λάβει τα μέτρα της για να σταματήσει το γιγαντιαίο κοινωνικό δίκτυο.

«Το Facebook έχει αναπτυχθεί τόσο κυρίαρχα, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα «έθνη» με τον CEO, Μαρκ Ζούκερμπερκ, να είναι ουσιαστικά ο δικτάτορας αυτής της χώρας» σύμφωνα με τον Peter Sunde, συνιδιοκτήτη του Pirate Bay- ιστοσελίδας file-sharing.

Ο Sunde έκανε αυτές τις παρατηρήσεις του κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης με το “CNBC” στο πλαίσιο ενός συνεδρίου  στο Άμστερνταμ που διοργανώθηκε από το “The Next Web”.  “Το Facebook είναι το μεγαλύτερο έθνος στον κόσμο και έχουμε ένα δικτάτορα, αν το δει κανείς από την άποψη της δημοκρατίας”, δήλωσε χαρακτηριστικά “Ο Μάρκ Ζουκερμπέργκ είναι ένας δικτάτορας. Εγω δεν τον εξέλεξα. Αυτός, όμως, θέτει τους κανόνες.”

Αν και η συμμετοχή στο Facebook είναι εθελοντική, ο ιδρυτής του Pirate Bay, υποστήριξε ότι υπάρχει σημαντική επίδραση στις ζωές των ανθρώπων. Ακόμα και αν δεν ανήκουν στο γιγαντιαίο κοινωνικό δίκτυο, ακριβώς επειδή είναι τόσο μεγάλη η αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών της οικογένειας και των φίλων στο Facebook, τελικά τους επηρεάζει.

“Δεν μπορείς να ξεφύγεις από το Facebook. Δεν είμαι στο Facebook, αλλά υπάρχουν πολλά μειονεκτήματα στον “offline” κόσμο μου. Δεν υπάρχουν προσκλήσεις σε πάρτι και ενημερώσεις για τα νεα των φίλων μου, οι άνθρωποι σταματούν να σου μιλούν, επειδή δεν είσαι στο Facebook. Γι ‘αυτό έχει πραγματικές συνέπειες ζωή”.

Η ιδέα ότι το Facebook (FB -0.08% ) είναι ουσιαστικά ένα κυρίαρχο έθνος ενισχύεται όταν βλέπεις ότι οι πολιτικοί ηγέτες αντιμετωπίζουν την εταιρεία σαν ένα έθνος-κράτος και τον  Ζούκερμπερκ σαν έναν πολιτικό ηγέτη, δήλωσε ο Sunde. Ως ένα παράδειγμα, ανέφερε το πώς η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, αντιμετωπίσε τον διευθύνων σύμβουλο του Facebook σχετικά με τους χειρισμούς της ιστοσελίδας του για το θέμα της μετανάστευσης.

«Στέλνουμε τους μεγαλύτερους ηγέτες της Ευρώπης, να του ζητήσουν να σταματήσει να παρεμβαίνει στην τοπική κουλτούρα μας. Πως έχουμε καταλήξει σε αυτήν την κατάσταση;» αναρωτήθηκε ο Sunde. Ο, γεννημένος στη Σουηδία, ιδρυτής του Pirate Bay, υποστήριξε ότι θα επιθυμούσε οι Ευρωπαίοι πολιτικοί να είναι “λίγο πιο σκληροπυρηνικοί» και να λογοκρίνουν το Facebook ή να διακόψουν τη λειτουργία του στις χώρες τους, αν το Facebook αρνούνταν να παίξει με τους κανόνες τους.

Η κριτική του Sunde για το γεγονός ότι το Facebook δεν υπακούει στους Ευρωπαϊκούς νόμους, είναι κάπως ειρωνικό, δεδομένου ότι στα ευρωπαϊκά εδάφη ο ίδιος έχει αρκετούς συνεργάτες που διευκόλυναν στην διαβόητη παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων, επιτρέποντας στους χρήστες της ιστοσελίδας του να βρουν, να κατεβάσουν και να αντιγράψουν παράνομα ταινίες και λογισμικό. Ο Sunde πέρασε πέντε μήνες στη φυλακή το 2014 για τη συμμετοχή του στο Pirate Bay.

Επέκρινε, επίσης, το Facebook επειδή υποχρεώνει τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τα πραγματικά τους ονόματα στους λογαριασμούς τους, καθιστώτας το, ηθικά υπεύθυνο για τη δίωξη ορισμένων χρηστών σε κάποιες χώρες. “Ο Ζούκερμπεργκ είναι ένας πλούσιος λευκός μάγκας με ένα πραγματικά προνομιούχο υπόβαθρο”, δήλωσε ο Sunde. “Για του λόγου το αληθές,  ο Mark Zuckerberg θέλει να δημιουγήσει άλλο ένα δολάριο” κατέληξε.

Πηγή www.fortune.com