Ανεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης του 2021 για την Ελλάδα η Fitch

Ανεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης του 2021 για την Ελλάδα η Fitch
epa03912127 (FILE) A file photo dated 08 December 2011 shows an exterior view of the offices of Fitch Ratings in New York, New York, USA. Reports state on 16 October 2013 that the ratings agency Fitch issued a negative watch on US sovereign debt's AAA rating due to Congress' failure to raise the government's debt ceiling ahead of a Thursday deadline issued by the Treasury Department. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η επόμενη προγραμματισμένη αναθεώρηση της αξιολόγησης για την Ελλάδα αναμένεται τον Ιανουάριο του 2022.

Οι ισχυρότερες από τις αναμενόμενες οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας το πρώτο εξάμηνο του 2021 οδήγησαν την Fitch Ratings να αυξήσει την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ για ολόκληρο το έτος στο 6,0%. Η αλλαγή της πρόβλεψης για το ΑΕΠ δεν μειώνει την πρόβλεψη για το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2021, αλλά υπονοεί ότι το χρέος/ΑΕΠ έχει φτάσει σε χαμηλότερο επίπεδο και ότι η ανάπτυξη θα υποστηρίξει τη μείωση του ελλείμματος από το επόμενο έτος.

Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,5% το πρώτο τρίμηνο και 3,4% το 2ο τρίμηνο, ολοκληρώνοντας τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης μετά την απότομη πτώση του ΑΕΠ το 2ο τρίμηνο που προκλήθηκε από τους περιορισμούς της πανδημίας. Η ετήσια ανάπτυξη ήταν περίπου 7% το πρώτο μισό του 2021 και το πραγματικό ΑΕΠ επέστρεψε στο προ πανδημικό επίπεδο το δεύτερο τρίμηνο.

Η εγχώρια ζήτηση φαίνεται να έχει οδηγήσει την αύξηση του πρώτου μισού του έτους, με τις επενδύσεις και την ιδιωτική κατανάλωση να αυξάνονται σε σύγκριση με το 2020. Η απότομη αύξηση των εξαγωγών αντισταθμίστηκε από την αύξηση των εισαγωγών.

Τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζονται στην επικαιροποιημένη εκτίμηση για την αύξηση του ΑΕΠ φέτος, η οποία συγκρίνεται με 4,3% όταν επιβεβαιώθηκε η ελληνική οικονομία σε ΒΒ τον Ιούλιο. Η Fitch Ratings υποθέτει κάποια μεταβλητότητα στους τριμηνιαίους ρυθμούς ανάπτυξης το 2ο21, περιορίζοντας την ανοδική αναθεώρηση. Οι περιορισμοί της αλυσίδας εφοδιασμού στους κύριους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας και στους εγχώριους τομείς που εκτίθενται περισσότερο στο αυξανόμενο κόστος εισροών, θα μπορούσαν να περιορίσουν την ανάπτυξη, καθώς και μια αύξηση των λοιμώξεων από τον κορωνοϊό.

Ωστόσο, «βλέπει» μεγαλύτερους κινδύνους από την ανάκαμψη για τις προβλέψεις της για 6%. Περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένοι, μειώνοντας την ανάγκη για νέους περιορισμούς. Οι δείκτες υψηλότερης συχνότητας για το 3ο τρίμηνο υποδηλώνουν συνεχή ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας και οι διαθέσιμες πληροφορίες για την τουριστική περίοδο υποδηλώνουν κάποια ανάκαμψη. Οι αφίξεις από το εξωτερικό τον Ιούνιο και τον Ιούλιο ήταν περίπου το 40% των επιπέδων του 2019, αλλά πάνω από 3,5 φορές των περσινών στοιχείων.

Για το 2022, μειώθηκε η πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ σε 4,0% από 5,3%, λόγω της λιγότερο θετικής επίδρασης μεταφοράς από το 2021. Η ανάκαμψη όμως θα συνεχιστεί καθώς η ανάπτυξη των ταμείων ανάκαμψης του Next Generation EU θα επιταχύνει και θα αυξήσει τις πραγματικές δαπάνες. Οι επιχορηγήσεις του Next Generation EU που διατίθενται στην Ελλάδα ανέρχονται σε 18,4 δισεκατομμύρια ευρώ (10,1% του ονομαστικού ΑΕΠ του 2019, καθιστώντας την έναν από τους σημαντικότερους δικαιούχους), με την υπόθεση ότι θα δαπανηθεί λιγότερο από 45% το διάστημα 2021-2023.

Αν και αναμένεται ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 3,5% το 2023, αυτό θα παραμείνει πολύ πάνω από τον πιθανό ρυθμό ανάπτυξης λόγω της σημαντικής πλεονάζουσας ικανότητας στην οικονομία.

Οι βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης για το 2021 δεν μεταφράζονται σε χαμηλότερη πρόβλεψη δημοσίου ελλείμματος. Στην πραγματικότητα η Fitch Ratings ανέβασε το προβλεπόμενο έλλειμμα για το 2021 στο 10,0% του ΑΕΠ από 9,5% στην ανασκόπηση του Ιουλίου λόγω των υψηλότερων εκτιμήσεων για το κόστος της κυβερνητικής στήριξης στην οικονομία, η οποία θα υπερτερεί των θετικών επιπτώσεων των εσόδων από την ισχυρή ανάπτυξη. Η Fitch  αναμένει ότι το έλλειμμα θα μειωθεί από το επόμενο έτος, φτάνοντας το 3,3% του ΑΕΠ το 2023, καθώς δεν εφαρμόζονται τα μέτρα στήριξης της πανδημίας.

Για την ώρα η Fitch εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος κορυφώθηκε το 2020 στο 205,6% του ΑΕΠ, αντί να κορυφωθεί στο 207% το 2021 σύμφωνα με τις προβλέψεις της τον Ιούλιο. Η Fitch προβλέπει ότι το χρέος θα αρχίσει να μειώνεται φέτος, φτάνοντας το 196,2% έως το 2023. Το υψηλό ακαθάριστο χρέος διογκώνεται από την πολύ μεγάλη ταμειακή θέση του ελληνικού κράτους (περίπου 18% του προβλεπόμενου ΑΕΠ για το 2021).

Η οικονομική ανθεκτικότητα το πρώτο μισό του έτους συνοδεύτηκε από απότομη πτώση τόσο του συνολικού επιπέδου μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στον ελληνικό τραπεζικό τομέα (29,4 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου από 47,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020) όσο και ο κλάδος μη εξυπηρετούμενων δανείων (20,3% από 30,1%). Αυτό οφείλεται κυρίως στις συνεχιζόμενες πωλήσεις χαρτοφυλακίων τιτλοποιημένων NPL από τρίτες τράπεζες σε επενδυτές τρίτων, διευκολυνμένες από το σύστημα κρατικών εγγυήσεων στο πλαίσιο του καθεστώτος Hercules Asset Protection.

Η επόμενη προγραμματισμένη αναθεώρηση της αξιολόγησης για την Ελλάδα αναμένεται τον Ιανουάριο του 2022. Η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο δημόσιο χρέος/ΑΕΠ που επιστρέφει σε σταθερή καθοδική πορεία και η συνεχιζόμενη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού του τραπεζικού τομέα θα μπορούσε να οδηγήσει σε θετική δράση αξιολόγησης.

Η αποτυχία, ωστόσο, μείωσης του δημόσιου χρέους/ΑΕΠ βραχυπρόθεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αρνητικές ενέργειες.

Πηγή: Fitch Ratings