«Χτίζουν άμυνες» οι λιανέμποροι για να υποδεχτούν τη ζήτηση Black Friday και γιορτών

«Χτίζουν άμυνες» οι λιανέμποροι για να υποδεχτούν τη ζήτηση Black Friday και γιορτών
Άνδρας περπατάει μπροστά από διαφήμιση καταστήματος για την Black Friday, Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε ετοιμότητα δηλώνουν τα επιτελεία των επιχειρήσεων ενόψει Black Friday και Χριστουγέννων παρά τις πιθανές ελλείψεις, τις προκλήσεις στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα και τα μέτρα για την πανδημία.

Εν μέσω προκλήσεων για το λιανεμπόριο – όσο συντηρούνται οι προκλήσεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και όσο η πανδημία και τα μέτρα αντιμετώπισής της εγείρουν αβεβαιότητες – οι επιχειρηματίες δηλώνουν ετοιμότητα να καλύψουν την καταναλωτική ζήτηση την περίοδο της Black Friday αλλά και των Χριστουγέννων.

Τα στελέχη πωλήσεων εργάζονται πυρετωδώς αυτό το διάστημα σχεδιάζοντας σενάρια για το μίγμα της ζήτησης σε φυσικό και online κατάστημα, προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθούν αποτελεσματικά. Εξάλλου, έχουν επενδύσει από πέρυσι σημαντικούς πόρους σε υποδομές και συνεργασίες, μικρές και κυρίως μεγάλες εταιρείες όπως Κωτσόβολος, Πλαίσιο, MediaMarkt, εταιρείες οικιακού εξοπλισμού όπως Praktiker και Leroy Merlin, αλυσίδες ένδυσης και επιχειρήσεις από όλο το φάσμα του λιανεμπορίου. Έτσι, εκτιμούν ότι η αγορά δεν θα αντιμετωπίσει τις αδυναμίες του περσινού lockdown. Εξάλλου, φέτος δεν προβλέπουν τέτοιας έκτασης κυβερνητικά μέτρα αν και εκφράζουν επιφυλακτικότητα σε συνέχεια των περιορισμών που ανακοινώθηκαν για τις επισκέψεις ανεμβολίαστων πολιτών στα καταστήματα, με την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού rapid test.

Ας σημειωθεί ότι η διαταραχή στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και το αυξημένο ενεργειακό κόστος έχουν προσθέσει αβεβαιότητες.

Παρά την επιφυλακτικότητα πάντως, λόγω των αυξημένων δαπανών και των ανατροπών στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς που συνεπάγονται οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη, ο εμπορικός κόσμος προσβλέπει σε τόνωση της ζήτησης. Ειδικά ενόψει Black Friday οι αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών περιμένουν αυξημένη κινητικότητα.

Ο Γιάννης Σίμος, Chief Commercial Officer, Public-MediaMarkt, μεταφέρει στο Fortune Greece ότι η ομάδα της PMM γνωρίζει καλά ότι τα προβλήματα που παρατηρούνται διεθνώς στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν επηρεάσει τον κλάδο προϊόντων τεχνολογίας και οικιακών συσκευών. Είναι γνωστό, όπως εξηγεί, ότι στην παγκόσμια αγορά παρατηρούνται ελλείψεις σε κατηγορίες όπως οι μεγάλες και οι μικρές ηλεκτρικές συσκευές, ενώ η έλλειψη επεξεργαστών έχει επηρεάσει τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων, που όπως είναι λογικό δίνουν έμφαση στην παραγωγή περισσότερο high-end προϊόντων, που θα τους αποφέρουν μεγαλύτερα έσοδα. Μιλώντας για την προετοιμασία του δικτύου Public-MediaMarkt, προσθέτει: «παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, και, έχοντας διανύσει μια πολύ καλή Back to School περίοδο, παραμένουμε σε ετοιμότητα για να καλύψουμε τις Black Friday αλλά και τις χριστουγεννιάτικες ανάγκες των καταναλωτών. Έχουμε ένα διευρυμένο προϊοντικό μείγμα με πάνω από 1 εκ. κωδικούς προϊόντων από δύο κορυφαία brands, που περιλαμβάνει είδη τεχνολογίας, σπιτιού και, πολιτισμού, μέσα στο οποίο οι καταναλωτές σίγουρα θα εντοπίσουν τα προϊόντα που χρειάζονται για να καλύψουν τις επιθυμίες τους, σε εξαιρετικές τιμές». Υπενθυμίζει ότι η εταιρεία διαθέτει μια κεντρικοποιημένη αποθήκη με σύγχρονες διαδικασίες που διευκολύνουν τη διάθεση των προϊόντων και, κατ’ επέκταση, τον ίδιο τον καταναλωτή, ενώ ήδη προσφέρει μια ενισχυμένη προϊοντική γκάμα στα νέα concept καταστήματά της.

Ανάλογη προετοιμασία γίνεται από τα επιτελεία όλων των μεγάλων αλυσίδων της αγοράς, όπως σημειώνει στο Fortune Greece o Κώστας Σταματάκης, Chief Marketing & Customer Officer, Dixons SEE – Κωτσόβολος. Μεταφέροντας το κλίμα στο επιτελείο της αλυσίδας Κωτσόβολος σημειώνει ότι υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση για τις εξελίξεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και επιβεβαιώνει τα προβλήματα που παρατηρούνται διεθνώς επηρεάζοντας τον κλάδο προϊόντων τεχνολογίας και οικιακών συσκευών. Ωστόσο όπως σημειώνει, η εταιρεία έχει κάνει προβλέψεις και έχει φροντίσει για αυξημένα επίπεδα αποθεματοποίησης σε είδη υψηλής ζήτησης. Υλοποιεί εναλλακτικά σχέδια και δεσμεύεται για συνεχή υποστήριξη των καταναλωτών.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τόσο οι εταιρείες ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών και ειδών τεχνολογίας όσο και οι εταιρείες των υπόλοιπων κλάδων του λιανεμπορίου έχουν φροντίσει να γεμίσουν τις αποθήκες τους νωρίτερα από άλλες χρονιές ενώ προετοιμάζονται για μακράς διάρκειας διεθνή διαταραχή, με σταθεροποίηση μετά τα μέσα του 2022.