Έρχεται ο Άσμουσεν με τα «δώρα»

Έρχεται ο Άσμουσεν με τα «δώρα»

Στην Ελλάδα αύριο ο εκλεκτός της Άνγκελα Μέρκελ στην ΕΚΤ.

Ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), θα επισκεφθεί την Ελλάδα αύριο Τετάρτη για να συζητήσει την πρόοδο της χώρας σε ό,τι αφορά την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως ανακοίνωσε το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερς, η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται ενώ συνεχίζεται η σεναριολογία περί του ότι η χώρα μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω υποστήριξη για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Διαβάστε ακόμη: Σόιμπλε: Θα χρειαστεί νέο Μνημόνιο

Ο Άσμουσεν αναμένεται να συναντηθεί με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Γεώργιο Προβόπουλο, τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον Γεώργιο Ζανιά, πρόεδρο του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας. Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη αν θα έχει έστω και μία τυπική συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

«Ενόψει της επόμενης αποστολής αξιολόγησης της τρόικας ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, θα επισκεφθεί την Αθήνα για διμερείς συναντήσεις με Έλληνες διαμορφωτές πολιτικής κι εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και του επιχειρηματικού κόσμου για να συζητήσει το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας και τις ευρύτερες εξελίξεις στην ευρωζώνη», ανέφερε η ΕΚΤ.

Διαβάστε ακόμη: «Nein» στο ελληνικό κούρεμα από Μέρκελ-Σόιμπλε

Η κυβέρνηση αναμένει το φθινόπωρο κλιμάκιο της τρόικας για να συζητήσει το εάν και κατά πόσον θα χρειαστεί να εξοικονομηθούν κι άλλα κεφάλαια για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της περιόδου 2015-2016.

Νωρίτερα αυτό το μήνα η κυβέρνηση της Γερμανίας διέψευσε δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel το οποίο επικαλούμενο μια έκθεση οικονομολόγων της Μπούντεσμπανκ, της ομοσπονδιακής γερμανικής κεντρικής τράπεζας, ανέφερε ότι η ΕΕ «είναι βέβαιο ότι θα συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας» για την Ελλάδα και ότι το τρέχον πρόγραμμα αντιμετωπίζει «εξαιρετικά υψηλούς» κινδύνους. Ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε «απολύτως σωστή» κατεύθυνση.

Το μήνυμα αυτό επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί σήμερα. «Σε εμένα το πρόγραμμα φαίνεται να βρίσκεται σε τροχιά. Δεν βλέπω καμιά επείγουσα ανάγκη να καταρτιστεί νέο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα», είπε σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Οσον αφορά στο επίμαχο θέμα του κουρέματος του ελληνικού χρέους, στις αρχές του καλοκαιριού, ο κ. Άσμουσεν είχε ταχθεί εναντίον, λέγοντας ότι πρωτίστως η Ελλάδα πρέπει να ασχοληθεί με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Τέλος, την ίδια ώρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έκανε λόγο για νέα στήριξη προς την Ελλάδα αποκλείοντας όμως το ενδεχόμενο νέου κουρέματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς