Παραιτήθηκε το δεξί χέρι του Ζούκερμπεργκ μετά από 14 χρόνια

Παραιτήθηκε το δεξί χέρι του Ζούκερμπεργκ μετά από 14 χρόνια
epa06999079 COO of Facebook Sheryl Sandberg testifies before a Senate Intelligence Committee hearing on 'foreign influence operations and their use of social media platforms' in the Dirksen Senate Office Building in Washington, DC, USA, 05 September 2018. Lawmakers are expected to ask the top executives what measures they are implementing to protect their online content from Russian propaganda and political censorship. CEO of Alphabet (Google) Larry Page was invited to testify but did not show. EPA/JIM LO SCALZO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αποχωρεί από τη Meta η μέχρι σήμερα επικεφαλής επιχειρησιακών λειτουργιών Σέριλ Σάντμπεργκ.

του Tristan Bove

Η Σέριλ Σάντμπεργκ εγκαταλείπει το ρόλο της ως διευθύντρια επιχειρησιακών λειτουργιών της Meta μετά από 14 χρόνια στην εταιρεία.

Η Σάντμπεργκ ανακοίνωσε την αποχώρησή της την Τετάρτη στη δική της σελίδα στο Facebook, όπου αφηγήθηκε τις πρώτες συναντήσεις της με τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

«Όταν ανέλαβα αυτή τη δουλειά το 2008, ήλπιζα ότι θα ήμουν σε αυτόν τον ρόλο για πέντε χρόνια. Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, ήρθε η ώρα να γράψω το επόμενο κεφάλαιο της ζωής μου», έγραψε στην ανάρτηση.

Η Σάντμπεργκ θα αντικατασταθεί το φθινόπωρο από τον σημερινό επικεφαλής ανάπτυξης Χαβιέρ Ολιβάν, όπως ανακοίνωσε ο Ζούκερμπεργκ την Τετάρτη. Η Σάντμπεργκ θα συνεχίσει να συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Meta, ρόλο που κατέχει από το 2012.

Ο Ζούκερμπεργκ έγραψε ότι ο Ολιβάν δεν θα είναι like-for-like αντικαταστάτης της Σάντμπεργκ και ανακοίνωσε αρκετές προσαρμογές της ανώτερης διοίκησης της Meta.

«Νομίζω ότι η Meta έχει φτάσει στο σημείο όπου είναι λογικό οι ομάδες προϊόντων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων να είναι πιο στενά ενοποιημένες, αντί να έχουμε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και λειτουργίες οργανωμένες ξεχωριστά από τα προϊόντα μας», έγραψε ο Ζούκερμπεργκ.

«Όλοι αυτοί είναι ταλαντούχοι και έμπειροι ηγέτες με τους οποίους έχω συνεργαστεί στενά όλα αυτά τα χρόνια και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουν να κάνουν σπουδαία δουλειά σε αυτή τη νέα δομή».

Η Σάντμπεργκ, η οποία αρχικά προσλήφθηκε από το Facebook – που έγινε μέρος της ομπρέλας Meta – είναι μία από τις πιο εξέχουσες γυναίκες στην τεχνολογία για περισσότερο από μια δεκαετία και περιλαμβάνεται σταθερά σε λίστες με τις πιο ισχυρές γυναίκες στις επιχειρήσεις. Τα επιχειρηματικά της απομνημονεύματα με τίτλο Lean In: Women, Work and the Will to Lead, ήταν ένα μανιφέστο που καλούσε τις γυναίκες να αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες στην επαγγελματική τους ζωή και ενσάρκωνε ένα είδος εταιρικού φεμινισμού που ήταν διαδεδομένος στις αρχές της δεκαετίας.

Η Σάντμπεργκ συχνά πιστώνεται ότι μετέτρεψε μια νεοσύστατη επιχείρηση που ξεκίνησε σε ένα δωμάτιο φοιτητικής εστίας σε έναν κολοσσό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, και άλλαξε την κατεύθυνση της εταιρείας εστιάζοντας σε ένα μοντέλο εσόδων που βασίζεται σε διαφημίσεις. Η Meta έχει σήμερα χρηματιστηριακή αξία άνω των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχοντας ξεπεράσει για λίγο το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια πέρυσι.

«Η Σέριλ σχεδίασε την επιχειρηματική μας δραστηριότητα για τις διαφημίσεις, προσέλαβε σπουδαίους ανθρώπους, σφυρηλάτησε τη διοικητική μας κουλτούρα και μου έμαθε πώς να διοικώ μια εταιρεία. Δημιούργησε ευκαιρίες για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και της αξίζουν τα εύσημα για πολλά από αυτά που είναι σήμερα η Meta», έγραψε ο Ζούκερμπεργκ.

Στην ανάρτησή της για την αποχώρησή της, η Σάντμπεργκ ανέφερε ότι περισσότερες από 200 εκατομμύρια επιχειρήσεις χρησιμοποιούν σήμερα τα προϊόντα της Meta για να διαφημιστούν απευθείας στους πελάτες τους, πολλές από τις οποίες μπόρεσαν να αναπτυχθούν μέσω των εφαρμογών της Meta, και επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να διαφημίζει αυτές τις επιχειρήσεις μετά το τέλος της θητείας της.

«Γνωρίζω επίσης ότι οι πλατφόρμες μας θα συνεχίσουν να αποτελούν μοχλό ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο που βασίζονται σε εμάς», έγραψε η Σάντμπεργκ.

Η θητεία της Σάντμπεργκ δεν ήταν χωρίς αντιπαραθέσεις. Το 2018, κλήθηκε να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας σχετικά με τον ρόλο του Facebook στη διάδοση παραπληροφόρησης κατά την προεκλογική εκστρατεία εκείνης της χρονιάς. Η ίδια υπερασπίστηκε το Facebook, ζητώντας στενότερη συνεργασία μεταξύ της εταιρείας και της κυβέρνησης.

Πηγή: fortune.com