Το χάος γίνεται πλέον το βασικό σενάριο στις αγορές – Τι αναφέρουν οι επενδυτικοί οίκοι

Το χάος γίνεται πλέον το βασικό σενάριο στις αγορές – Τι αναφέρουν οι επενδυτικοί οίκοι
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι κεντρικές τράπεζες είναι έτοιμες να περιορίσουν τον πληθωρισμό συνθλίβοντας την ανάπτυξη…

Όλο και πιο ζοφερές είναι οι εκτιμήσεις των επενδυτικών τραπεζών για τις αγορές, κάνοντας λόγο για άνευ προηγουμένου συστημικά σοκ και τυφώνες στα χρηματιστήρια.

Ειδικότερα, η Bank of America τοποθετεί τον δείκτη S&P 500 στις 3.000 μονάδες έως το τέλος του έτους, επίπεδα που υποδηλώνουν πτώση 20%. Με άλλα λόγια , ο δείκτης θα χάσει μεγάλο μέρος της αξίας του μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Μεγάλο σοκ στα κέρδη των επιχειρήσεων διεθνώς, εξέλιξη που δεν έχει αποτιμηθεί από τις χρηματιστηριακές αγορές, εκτιμά με νέο ενημερωτικό της σημείωμα η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.

Επίσης, αναθεωρεί και επίσημα τον στόχο για τον S&P 500 στις 3.150 μονάδες ή πτώση περίπου -18% για τους επόμενους μήνες, εξέλιξη άκρως δυσμενής…

«Zοφερή» είναι η εικόνα που παρουσιάζεται για το μέλλον των αγορών, σε πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα, από την επενδυτική εταιρεία BlackRock, που προειδοποιεί τους επενδυτές για εποχή μεγάλης αστάθειας και μεταβλητότητας. «Η εποχή της Μεγάλης Μετριοπάθειας έχει τελειώσει…

Τι αντικατέστησε την αναφερόμενη περίοδο, που χαρακτηριζόταν από σταθερή ανάπτυξη και πληθωρισμό; Ένα νέο καθεστώς αυξημένης μακρομεταβλητότητας και υψηλότερων ασφαλίστρων κινδύνου.

Οι κεντρικές τράπεζες είναι έτοιμες να περιορίσουν τον πληθωρισμό συνθλίβοντας την ανάπτυξη»Ως αποτέλεσμα, η ΒlackRock δίνει σύσταση underweight για τις μετοχές των ανεπτυγμένων αγορών (DM), ενώ κλίνει προς τα ομόλογα.

Στεγνές από ρευστότητα είναι οι αγορές, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ενημερωτικό της σημείωμα η Deutsche Bank, καταδεικνύοντας ταυτόχρονα ένα μείζον επενδυτικό ζήτημα…

Ως γνωστόν, τα ομόλογα, όταν οι καιροί είναι δύσκολοι, αποτελούν επενδυτικά καταφύγια, ωστόσο στην περίπτωσή μας, που δεν υπάρχει πλέον διαθέσιμο ρευστό, οι επενδυτές μάλλον δεν θα μπορούν πουθενά να κρυφτούν, καθώς η τρικυμία που θα επικρατήσει θα πλημμυρίσει τα πάντα: μετοχές, εμπορεύματα, κρυπτονομίσματα… και ομόλογα.

Νέα, μεγάλη πτώση στον S&P 500 «βλέπει» με πρόσφατο ενημερωτικό της σημείωμα η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley. Σύμφωνα με όσα αναφέρει, η βουτιά στον δείκτη βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου θα αγγίξει το -22% ή τις 3.000 μονάδες.

Φυσικά, η ζοφερή αυτή πρόβλεψη του οίκου έχει να κάνει με το γεγονός της επικείμενης ύφεσης, η οποία επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια των επενδυτών. Ο γκουρού του personal finance, Robert Kiyosaki, έχει κρούσει επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου για τις φούσκες που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Είχε εκτιμήσει πως το κραχ που θα συμβεί θα είναι άνευ προηγουμένυο, ενώ θεωρεί ότι η επερχόμενη ύφεση ίσως αποτελέσει ευκαιρία για την αγορά χρυσού, ασημιού, bitcoin, ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων που τυγχάνουν διαπραγμάτευσης με discount. «Η μεγαλύτερη φούσκα στην παγκόσμια ιστορία γίνεται μεγαλύτερη», έγραψε στο Twitter το περασμένο καλοκαίρι.

«Έρχεται το μεγαλύτερο κραχ στην παγκόσμια ιστορία. Αγοράστε περισσότερο χρυσό και ασήμι.

Περιμένετε το bitcoin να πέσει. Πράγματι, η αστάθεια στην αγορά ενισχύθηκε εκ νέου αυτήν την εβδομάδα από διάφορους παράγοντες που περιλαμβάνουν… τα πάντα: από τον πιο «θερμό» πληθωρισμό των τελευταίων δεκαετιών, τη Fed έως τα κέρδη των μεγάλων τραπεζών… Και έπεται συνέχεια…