O Elon Musk, η διάσημη ατάκα του Αλ Πατσίνο από το Νονό και η ηθική των πλουσίων

O Elon Musk, η διάσημη ατάκα του Αλ Πατσίνο από το Νονό και η ηθική των πλουσίων
(FILES) In this file photo taken on March 14, 2019, Tesla CEO Elon Musk speaks during the unveiling of the new Tesla Model Y in Hawthorne, California. - Elon Musk's decision to pull Twitter off the stock market allows him to make major changes quickly, but it also takes the company more heavily into debt, a risky choice for a money-losing business. (Photo by Frederic J. BROWN / AFP) Photo: AFP
Την ίδια μέρα που απέλυσε σχεδόν τους μισούς εργαζομένους του Twitter, ο Elon Musk αστειεύτηκε με τους επενδυτές ότι πλήρωσε υπερβολικά για το Twitter και εξέφρασε τις σκέψεις του για την εργασιακή ηθική των πλουσίων.

Όταν τελείωσε με τις απολύσεις στοTwitter, ο Elon Musk εμφανίστηκε σε ένα συνέδριο όπου αστειεύτηκε ότι είχε δεύτερες σκέψεις για την εξαγορά του γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που τώρα αγωνίζεται να ανανεώσει.

«Προσπάθησα να ακυρώσω τη συμφωνία, ήταν σαν αυτή τη σκηνή από το ‘Νονό’», είπε στο BaronInvestment Conference στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το Insider. Ο Musk πιθανότατα αναφερόταν στη διάσημη ατάκα του Αλ Πατσίνο από το Νονό III: «Μόλις που νόμιζα ότι είχα ξεμπλέξει, με έμπλεξαν ξανά».

Αφού κατέληξε σε συμφωνία για την αγορά του Twitter τον Απρίλιο για 44 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Musk προσπάθησε να υποχωρήσει λόγω του τεράστιου αριθμό λογαριασμών ‘bot’ στην πλατφόρμα. Το Twitter μήνυσε τον Musk σε μια προσπάθεια να εξαναγκάσει την πώληση και τελικά πήρε αυτό που ήθελε όταν ο Musk συνθηκολόγησε.

«Εννοώ ότι πιστεύω πως οι περισσότεροι άνθρωποι θα θεωρούσαν, δεδομένης της εξέλιξης της αγοράς φέτος, ότι η τιμή είναι στα ύψη», παραδέχτηκε ο Musk από τη σκηνή του συνεδρίου.

Πράγματι, η τιμή ήταν πολύ πάνω από την αξία της πλατφόρμας, σύμφωνα με τον τεχνικό αναλυτή της Wedbush Securities, Dan Ives. Σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες, ο Ives χαρακτήρισε την αγορά «μία από τις πιο υπερκοστολογημένες εξαγορές εταιρειών τεχνολογίας στην ιστορία των συμφωνιών συγχωνεύσεων και εξαγορών στην Wall Street», υποστηρίζοντας ότι μια δικαιότερη τιμή θα ήταν 25 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τώρα, μια εβδομάδα μετά την εξαγορά, ο Musk κάνει μεγάλες περικοπές στο Twitter. Το Bloomberg ανέφερε προηγουμένως ότι σχεδιάζει να απολύσει περίπου 3.700 εργαζομένους, ή το 50% του εργατικού δυναμικού.

Στο συνέδριο, ο Musk είπε ότι αναμένει πως οι περικοπές θέσεων εργασίας θα εξοικονομήσουν στην εταιρεία 400 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, ανέφερε το Insider. Ωστόσο, κατά τα άλλα δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες σχετικά με τις απολύσεις, ανέφεραν δημοσιεύματα.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου εξέφρασε επίσης τις σκέψεις του για την εργασιακή ηθική των πλουσίων – κάνοντας μια σιωπηρή αντιπαραβολή με τον εαυτό του. Είναι διευθύνων σύμβουλος τριών διαφορετικών εταιρειών: του Twitter, της Tesla και της SpaceX, ιδρυτής δύο άλλων, των startup The Boring Company και της Neuralink και ισχυρίζεται ότι είναι εργασιομανής.

«Επομένως, καθώς μια εταιρεία ευημερεί και οι άνθρωποι γίνονται πλούσιοι, τότε για πολλούς ανθρώπους μόλις γίνουν ανεξάρτητα πλούσιοι, απλώς δεν μπορούν να εργαστούν ή δεν θέλουν να εργαστούν», είπε ο Musk. «Και αυτό είναι απολύτως κατανοητό και δεν το κρίνω. Εννοώ ότι έχω πολλούς φίλους που είναι εξαιρετικά ταλαντούχοι και είχαν κάποια επιτυχία νωρίτερα στη ζωή τους και απλώς αποφάσισαν ότι αυτό τους ήταν αρκετό».