Τι πραγματικά θέλει ο μέσος 29χρονος φοιτητής επιχειρηματικών σχολών από μια δουλειά

Τι πραγματικά θέλει ο μέσος 29χρονος φοιτητής επιχειρηματικών σχολών από μια δουλειά
Photo: pixabay.com
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθει σε 72 χώρες.

της Orianna Rosa Royle

Οι επιχειρήσεις που εγκαινιάζουν ένα κανάλι TikTok ή ένα μπαρ με πρωινό απεριόριστης κατανάλωσης στο γραφείο με την ελπίδα να προσελκύσουν νεότερους εργαζομένους, ίσως θα ήθελαν να το ξανασκεφτούν.

Πραγματικά, αυτά τα χρήματα θα ήταν καλύτερα να δαπανηθούν για την επένδυση στις τσέπες των εργαζομένων.

Μια νέα μελέτη ερεύνησε 626 φοιτητές επιχειρηματικών σχολών με μέσο όρο ηλικίας 29 ετών σε 72 διαφορετικές χώρες και διαπίστωσε ότι ο μισθός ήταν ο πιο σημαντικός παράγοντας κατά την αναζήτηση εργασίας.

Αυτό ίσχυε καθολικά τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες σε κάθε χώρα και σε όλους τους κλάδους που συμμετείχαν στην έρευνα από τον Jan Malte Jeddeloh από το ESMT Berlin, ο οποίος πραγματοποίησε την έρευνα για τη μεταπτυχιακή του διατριβή στη διοίκηση επιχειρήσεων.

Αντί για έξυπνες παροχές ή φανταχτερά κίνητρα, η έρευνα αποκαλύπτει, οι νέοι εργαζόμενοι στην πραγματικότητα δεν διαφέρουν τόσο από τις προηγούμενες γενιές· εκτιμούν τα παραδοσιακά πρότυπα στον χώρο εργασίας τους – όπως μια καλά αμειβόμενη εργασία πλήρους απασχόλησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι 5 πιο σημαντικοί παράγοντες για τους νέους όταν επιλέγουν εργοδότη

  1. Μισθός

Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες θέλουν να αμείβονται περισσότερο από τον μέσο όρο του κλάδου. Οι θέσεις εργασίας με μισθό κάτω του μέσου όρου του κλάδου δεν ελήφθησαν υπόψη από τους ερωτηθέντες.

  1. Είδος σύμβασης

Οι ερωτηθέντες τάχθηκαν υπέρ των συμβάσεων αορίστου χρόνου σε σχέση με τις βραχυπρόθεσμες συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή την προσωρινή απασχόληση.

  1. Εργασία από απόσταση

Στον απόηχο της πανδημίας, οι νέοι θέλουν την ευελιξία να μπορούν να εργάζονται από το σπίτι – ή από τοποθεσία της επιλογής τους-  τουλάχιστον για ένα μέρος της εργάσιμης εβδομάδας. Αυτό ήταν στην πραγματικότητα πιο σημαντικό για τους ερωτηθέντες στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική από το είδος της σύμβασης που προσφέρεται.

  1. Η φήμη της εταιρείας

Η φήμη έχει σημασία. Και αν νομίζατε ότι αυτές οι αρνητικές κριτικές της Glassdoor δεν ήταν σημαντικές, ξανασκεφτείτε το. Οι υποψήφιοι εξετάζουν – και λαμβάνουν υπόψη – τη φήμη της εταιρείας. Πιο συγκεκριμένα, εκτός από το κύρος, οι νέοι υποψήφιοι εργαζόμενοι λαμβάνουν υπόψη τη φήμη της επιχείρησης σχετικά με τη βιωσιμότητα και την κοινωνική ευθύνη.

  1. Θέση

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι συμμετέχοντες στη μελέτη προτιμούν να πάνε σε μια διευθυντική θέση παρά να έχουν έναν διευθυντή. Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη ότι η θέση έχει μεγαλύτερη σημασία για τους άνδρες. Η θέση που έχει ο εργαζόμενος στην εταιρεία δεν συγκαταλέγεται στα πέντε κορυφαία κριτήρια που αναζητούν οι νεαρές γυναίκες στους εργοδότες – εκτιμούν περισσότερο το σκοπό.

«Εδώ και μερικά χρόνια, η Generation Z μπαίνει στην αγορά εργασίας και οι διευθυντές εξακολουθούν να αναρωτιούνται πώς μπορούν να διαχειριστούν και να διατηρήσουν τη νέα γενιά», λέει ο συγγραφέας της έρευνας Malte Jeddeloh, ενώ επισημαίνει τη Μεγάλη Παραίτηση ως «αναντιστοιχία» μεταξύ του τι πιστεύουν οι εργοδότες ότι θέλουν οι εργαζόμενοί τους, σε σχέση με αυτό που πραγματικά θέλουν οι εργαζόμενοι.

«Η έρευνα δείχνει ότι οι κλασικές εργασιακές αξίες όπως ο μισθός και η ασφάλεια των συμβάσεων εξακολουθούν να είναι καθοριστικές για το νεότερο εργατικό δυναμικό, το οποίο μπορεί να συνδέεται με την ασταθή παγκόσμια κατάσταση και την επακόλουθη ανάγκη για ασφάλεια», καταλήγει ο Malte Jeddeloh.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com