Οι περιπέτειες της ΗΒΗ και γιατί η PepsiCo προσπαθεί να αλλάξει ρότα

Οι περιπέτειες της ΗΒΗ και γιατί η PepsiCo προσπαθεί να αλλάξει ρότα
Ôï åñãïóôÜóéï Pepsico - ¹âç ðïõ Ýêëåéóå, óôï ËïõôñÜêé, ÐÝìðôç 10 Éáíïõáñßïõ 2013. ¸êëåéóå áðü ÷èåò ç Pepsico - ¹âç, ôï åñãïóôÜóéï ðïõ åìöéÜëùíå íåñü óôï ËïõôñÜêé, ãéá ëüãïõò âéùóéìüôçôáò êáé æÞôçóå áðü ôïõò ëéãïóôïýò åñãáæüìåíïõò åÜí èÝëïõí íá óõíå÷ßóïõí íá åñãÜæïíôáé óôçí åôáéñåßá, íá ìåôáêéíçèïýí óôá Ïéíüöõôá, äéáöïñåôéêÜ áðïëýïíôáé ìå ôç íüìéìç áðïæçìßùóç. ÁÐÅ ÌÐÅ/ÁÐÅ ÌÐÅ/ÂÁÓÉËÇÓ ØÙÌÁÓ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η PepsiCo Hellas αποφάσισε να επαναφέρει μέρος της παραγωγής των αναψυκτικών ΗΒΗ στην Ελλάδα.

Όταν το 1926, ο Νίκος Παναγόπουλος δημιουργούσε τη βιομηχανία αναψυκτικών ΗΒΗ στο Μαρούσι, σίγουρα δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το αναψυκτικό του θα άλλαζε χέρια και χώρα παραγωγής και θα επέστρεφε στην Ελλάδα κοντά έναν αιώνα μετά.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η ΗΒΗ Παναγόπουλος ιδρύθηκε το 1926, όταν ο Νίκος Παναγόπουλος δημιούργησε μία μικρή βιομηχανία αναψυκτικών στο Μαρούσι και την ονόμασε HBH για να θυμίζει τη μικρή θεά που δρόσιζε τους Ολύμπιους θεούς με το νέκταρ. Στις δεκαετίες του ’60 και του ’70, διαμορφώνεται μία ολοκληρωμένη επιχείρηση εξαγοράζοντας το εργοστάσιο εμφιαλώσεως του φημισμένου νερού πηγής Καραντάνη στο Λουτράκι και δημιουργώντας τις εγκαταστάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. To 1973, η εταιρεία ΗΒΗ-Παναγόπουλος αποκτάει το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής της Pepsi Cola στην Ελλάδα και το 1989, εξαγοράζεται από την PepsiCo και μετονομάζεται σε PepsiCo-HBH.

Πέντε δεκαετίες μετά την πρώτη συνεργασία με την Pepsi Cola, 34 χρόνια μετά την εξαγορά της ΗΒΗ από την PepsiCo και έξι χρόνια μετά το λουκέτο στο εργοστάσιο στα Οινόφυτα -είχε προηγηθεί το 2013 το λουκέτο στο εργοστάσιο στο Λουτράκι- η PepsiCo Hellas αποφάσισε να επαναφέρει μέρος της παραγωγής των αναψυκτικών ΗΒΗ στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χθες Δευτέρα η θυγατρική του πολυεθνικού ομίλου ανακοίνωσε τη μερική μεταφορά της παραγωγής των αναψυκτικών της ΗΒΗ (αφορά τη συσκευασία κουτιών αλουμινίου) στην Ελλάδα, τα οποία και θα συσκευάζονται πλέον στις εγκαταστάσεις της ΕΨΑ στο Βόλο, από την Άνοιξη του 2023.

«Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε έμπρακτα και ουσιαστικά την παραγωγική και αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας.» υπογράμμισε η Γενική Διευθύντρια της PepsiCo Hellas, Δέσποινα Τσαγγάρη. «Είμαστε πολύ περήφανοι που η Pepsico Hellas εμπιστεύτηκε την ΕΨΑ για την παραγωγή των αναψυκτικών HBH, επιβεβαιώνοντας έτσι την αξιοπιστία και την ποιότητα των παραγωγικών μας εγκαταστάσεων, αναγνωρίζοντας τις επενδύσεις μας σε σύγχρονο εξοπλισμό. Η ΕΨΑ, μια ελληνική εταιρεία από το 1924, έρχεται πιο κοντά με την ΗΒΗ, ένα brand που πλησιάζει και αυτό τον ένα αιώνα ζωής» σχολίασε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΨΑ, Μιχάλης Τσαούτος.

Εκτός από τα αναψυκτικά σε κουτί αλουμινίου, η παραγωγή των οποίων θα γίνεται από την άνοιξη και για τρία χρόνια στο εργοστάσιο της ΕΨΑ στον Βόλο, η PepsiCo Hellas διαθέτει επίσης τα αναψυκτικά Pepsi, 7UP & ΗΒΗ σε συσκευασία PET, το κρύο τσάι (Lipton), τους χυμούς ΗΒΗ, τα ισοτονικά (Gatorade) και ενεργειακά ποτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δηλαδή μια πολύ μεγάλη γκάμα προϊόντα η συντριπτική πλειοψηφία των παράγεται αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό και εισάγεται στην Ελλάδα. Για αυτά τα προϊόντα και συγκεκριμένα για τα αναψυκτικά Pepsi, 7UP και την ΗΒΗ σε πλαστική φιάλη παραμένει άγνωστο αν και πότε η παραγωγή θα επιστρέψει στην Ελλάδα.

Μια λύση που εξετάζεται είναι αυτά τα αναψυκτικά να παράγονται στο πρώην εργοστάσιο της Pepsi στο Λουτράκι. Το εργοστάσιο ανήκει στην NU Aqua. Ωστόσο παραμένει θολό το τοπίο πότε αυτό το business plan θα ευοδωθεί. Πηγές κοντά στην NU Aqua υποστηρίζουν ότι η παραγωγή αναψυκτικών σε γυαλί και pet θα ξεκινήσει εντός του έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: