Στην «πρίζα» με 79,79 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Στην «πρίζα» με 79,79 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης
10 September 2020, Baden-Wuerttemberg, Stuttgart: Electric cars stand around an EnBW fast charging station at the opening of the first inner-city electric car fast charging park. The charging station is part of the state-funded project "Urban fast-charging parks in Baden-Württemberg", where electric cars can be recharged much faster than at "normal" stations. Photo: Christoph Schmidt/dpa Photo: AFP
Στόχος είναι η εγκατάσταση περισσότερων από 8.000 δημοσίως προσβάσιμων φορτιστών ηλεκτροκίνησης.

Το «πράσινο φως» έναρξης της δράσης «Φορτίζω Παντού» συνολικού προϋπολογισμού 79,79 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την εγκατάσταση 8.000 φορτιστών ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα άναψαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Υποδομών. Η υποβολή των αιτήσεων ξεκινά στις 11 Μαΐου και ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου του 2023.

Αντικείμενο της συγκεκριμένης δράσης είναι η παροχή οικονομικών κινήτρων για την προμήθεια και εγκατάσταση δημοσίως προσβάσιμων σταθμών φόρτισης Η/Ο, που τροφοδοτούνται από ηλεκτρική ενέργεια παραγόμενη από Α.Π.Ε., σε βασικές αστικές και περιαστικές τοποθεσίες και σημεία ενδιαφέροντος (όπως αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομους, λιμένες και χώρους στάθμευσης), με σκοπό την ανάπτυξη της σχετικής αγοράς.

Στόχος είναι η εγκατάσταση περισσότερων από 8.000 δημοσίως προσβάσιμων σημείων επαναφόρτισης Η/Ο (300000 kW ως αθροιστική εγκατεστημένη ισχύς των σημείων αυτών) σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, συμπεριλαμβανομένων αστικών, περιαστικών περιοχών καθώς και άλλων σημείων ενδιαφέροντος κατά μήκος αυτοκινητοδρόμων, εντός λιμένων, αερολιμένων, κ.λπ.

Δικαιούχοι των ενισχύσεων, είναι οι φορείς επενδύσεων που είναι εγκατεστημένοι ή έχουν υποκατάστημα στην ελληνική Επικράτεια κατά τη χρονική στιγμή καταβολής της ενίσχυσης και έχουν μία από τις ακόλουθες μορφές:

α. Εμπορικές εταιρείες και ατομικές επιχειρήσεις,
β. Συνεταιρισμοί,
γ. Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.),

Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), Ομάδες Παραγωγών (Ο.Π.), Αστικοί Συνεταιρισμοί, Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (Α.Ε.Σ.)

δ. Κοινοπραξίες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα,

ε. Δημόσιες και Δημοτικές επιχειρήσεις και θυγατρικές τους, εφόσον:

– δεν τους έχει ανατεθεί η εξυπηρέτηση δημόσιου σκοπού,

– δεν έχει ανατεθεί από το κράτος αποκλειστικά σε αυτούς η προσφορά υπηρεσιών,

– δεν επιχορηγείται η λειτουργία τους με δημόσιους πόρους για το διάστημα τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων.

Για επενδυτικά σχέδια συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού άνω των 500.000 ευρώ, απαιτείται να τεκμηριώνεται η κάλυψη της ιδίας συμμετοχής είτε μεμονωμένα ανά ΑΦΜ επιχείρησης είτε σωρευτικά σε επίπεδο ενιαίας επιχείρησης.

Ο δικαιούχος οφείλει να ολοκληρώσει τουλάχιστον το 40% του συνολικού φυσικού αντικειμένου σε διάστημα έως 13 μηνών από την έκδοση της απόφασης υπαγωγής και το σύνολο του φυσικού αντικειμένου σε διάστημα έως 18 μηνών από την έκδοση της απόφασης υπαγωγής.

Ωστόσο μετά από έγκριση του Φορέα Υλοποίησης, επιτρέπεται η παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης είτε του 40% είτε του συνόλου του φυσικού αντικειμένου της αίτησης, για επιπλέον διάστημα 3 μηνών. Η ανωτέρω παράταση δύναται να δοθεί μόνο 1 φορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: