Η Barbie δεν πουλάει πια: Πτώση 19% για τη Mattel – Την «σώζουν» τα Hot Wheels

Η Barbie δεν πουλάει πια: Πτώση 19% για τη Mattel – Την «σώζουν» τα Hot Wheels
epa10763208 A person holds a Barbie doll during an event for the film 'Barbie', in La Paz, Bolivia, 22 July 2023. A 'pink tide' began in the Plaza Bolivia to walk together to the cinema to see the long-awaited movie of the world's best-known doll. EPA/LUIS GANDARILLAS Photo: pixabay.com
Η Mattel ανακοίνωσε πτώση 19% στις πωλήσεις της Barbie για το β΄ τρίμηνο του 2025, αποδίδοντας τη μείωση στην έλλειψη νέων κυκλοφοριών και στη χαμηλή διαφημιστική στήριξη, την ώρα που οι Hot Wheels συνεχίζουν να… τρέχουν μπροστά.    

Οι κούκλες Barbie δεν «πετάνε» πλέον από τα ράφια, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του β΄ τριμήνου της Mattel. Η αμερικανική εταιρεία παιχνιδιών ανακοίνωσε ότι οι συνολικές πωλήσεις της κατηγορίας «κούκλες» υποχώρησαν κατά 19% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024, αγγίζοντας τα 335 εκατ. δολάρια.

Η συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων περιλαμβάνει όχι μόνο τις Barbie αλλά και τις American Girl, Barney και άλλα brands. Ο νέος οικονομικός διευθυντής της Mattel, Paul Ruh, απέδωσε τη μείωση κυρίως στην «περιορισμένη κυκλοφορία νέων προϊόντων Barbie», ενώ ο CEO Ynon Kreiz τόνισε πως η εξασθενημένη προώθηση των κούκλων από τους λιανοπωλητές συνέβαλε επίσης στην υποτονική ζήτηση.

Αντίθετα, η κατηγορία των οχημάτων —κυρίως μέσω της επιτυχημένης σειράς Hot Wheels— παρουσίασε αύξηση 10%, φτάνοντας τις πωλήσεις των 407 εκατ. δολαρίων.

Ο Kreiz εμφανίστηκε αισιόδοξος για το υπόλοιπο του έτους: «Στην κατηγορία των κούκλων, αναμένουμε θετικότερες τάσεις για τη Barbie στο δεύτερο εξάμηνο, με νέες καινοτομίες, συνεργασίες και προωθητικές ενέργειες», δήλωσε στην τηλεδιάσκεψη των αναλυτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συνολική καθαρή έσοδος της Mattel για το δεύτερο τρίμηνο μειώθηκε κατά 6% σε ετήσια βάση, στα 1,02 δισ. δολάρια, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 53 εκατ. δολάρια, 4 εκατ. λιγότερα από το προηγούμενο έτος.

Η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε κατά σχεδόν 5% στις μετασυνεδριακές συναλλαγές την Τετάρτη, αν και παραμένει αυξημένη κατά 17% το τελευταίο 12μηνο.

Υπενθυμίζεται ότι η Mattel είχε ανακοινώσει από τον Μάιο αυξήσεις στις τιμές των παιχνιδιών της —συμπεριλαμβανομένων των Barbies— προκειμένου να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις από τους δασμούς που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ. Οι αυξήσεις εφαρμόστηκαν στο δεύτερο τρίμηνο, αλλά, σύμφωνα με τον Kreiz, το 40% έως 50% των προϊόντων της Mattel στις ΗΠΑ παραμένει κάτω από τα 20 δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: