Σχέδιο Νετανιάχου για την πλήρη κατάληψη της Λωρίδας της Γάζας – Ρήγμα με τον στρατό για τους ομήρους

Σχέδιο Νετανιάχου για την πλήρη κατάληψη της Λωρίδας της Γάζας – Ρήγμα με τον στρατό για τους ομήρους
An Israeli army armoured personnel carrier (APC) moves at a position in southern Israel along the border with the Gaza Strip on June 11, 2025. (Photo by Jack GUEZ / AFP) Photo: AFP
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός φέρεται να προωθεί την επέκταση της στρατιωτικής επιχείρησης για την πλήρη κατάληψη της Γάζας, παρά τις ενστάσεις της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και τους φόβους για την τύχη των ομήρων.

Σχέδιο για την πλήρη κατάληψη της Λωρίδας της Γάζας και την επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων φέρεται να προωθεί ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα, επικαλούμενα ανώτερο αξιωματούχο του γραφείου του. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναμένεται να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας, ζητώντας τη στήριξή του σε μια στρατηγική που στοχεύει στην ήττα της Χαμάς και την απελευθέρωση των ομήρων.

«Πρέπει να συνεχίσουμε ενωμένοι και να πολεμάμε για να επιτύχουμε όλους τους στόχους μας: την ήττα του εχθρού, την επιστροφή των ομήρων και τη διασφάλιση ότι η Γάζα δεν θα αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραήλ», δήλωσε ο Νετανιάχου στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο σχέδιο περιλαμβάνεται η κατάληψη και του 25% της Γάζας που παραμένει εκτός ισραηλινού ελέγχου, κίνηση που προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό του στρατού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στρατιωτική ηγεσία εκτιμά ότι η εκκαθάριση όλων των υποδομών της Χαμάς θα απαιτήσει χρόνια και θα μπορούσε να θέσει τους ομήρους σε θανάσιμο κίνδυνο. Αντίθετα, υπουργοί όπως ο Ρον Ντέρμερ, ο Μπεζαλέλ Σμοτρίτς και ο Ιταμάρ Μπεν Γβίρ υποστηρίζουν την πλήρη κατάληψη, ακόμη και σε περιοχές όπου κρατούνται όμηροι.

Η συζήτηση διεξάγεται στον απόηχο των σκληρών εικόνων Ισραηλινών αιχμαλώτων που έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς, οι οποίες έχουν συγκλονίσει την κοινή γνώμη και πυροδοτήσει εκκλήσεις για τερματισμό των επιχειρήσεων ώστε να επιτευχθεί συμφωνία ανταλλαγής. Ορισμένοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του IDF Εγιάλ Ζαμίρ και ο επικεφαλής της Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα, φέρονται να στηρίζουν την προτεραιοποίηση των διαπραγματεύσεων έναντι της στρατιωτικής κλιμάκωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ