Πώς η Praktiker κατάφερε να κλείσει το μεγάλο deal παρά τις ζημιές

Πώς η Praktiker κατάφερε να κλείσει το μεγάλο deal παρά τις ζημιές
A customer grabs a can of paint in a Praktiker DIY superstore in Stockstadt, Germany, 3 April 2006. The listed company announces its 2005 balance at a press conference in Frankfurt, Germany, Tuesday, 4 April 2006. Germany's leading trade group METRO pushed the company's listing in November 2005 and continues to hold 40 percent of the shares. Photo: Arne Dedert (Photo by ARNE DEDERT / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Η Praktiker Hellas αλλάζει χέρια και περνά στον έλεγχο της ρουμανικής Paval Holding, μητρικής της Dedeman, σε μια συμφωνία αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Η περσινή χρονιά δεν ήταν καλή για την Praktiker Hellas. Ο τζίρος της υποχώρησε ελαφρά στα 186,2 εκατ. ευρώ (–0,7%), αλλά οι ζημιές μετά φόρων διαμορφώθηκαν στα 1,76 εκατ. ευρώ ενώ η καθαρή θέση συρρικνώθηκε στα 2,99 εκατ. ευρώ, κάτω από το μισό του μετοχικού κεφαλαίου. Παρά τις ανακαινίσεις καταστημάτων και ένα πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού που στήριξε το EBITDA (2,8 εκατ. ευρώ), η εικόνα δεν ήταν καλή. Αρνητικά ίδια κεφάλαια, σφιχτή ρευστότητα και εξάρτηση από βραχυπρόθεσμο δανεισμό.

Σε αυτό το τοπίο ήρθε το «deal» που αλλάζει τον χάρτη. Η ρουμανική Paval Holding, μητρική της Dedeman, του μεγαλύτερου παίκτη DIY στη Ρουμανία και στα Βαλκάνια, συμφώνησε να αποκτήσει την Praktiker Hellas και τα εμπορικά της ακίνητα (που σήμερα ανήκουν στην Eurobank) έναντι ποσού που ξεπερνά, σύμφωνα με πληροφορίες του Fortune Greece τα 130 εκατ. ευρώ. Εκτός από τους Ρουμάνους, ενδιαφέρον για την Praktiker είχε εκδηλώσει η Leroy Merlin του ομίλου Adeo και η Videolux Holding (Technopolis). Τελικά, η Paval Holding, παρότι μπήκε τελευταία, έπαιξε το πιο επιθετικό χαρτί.

Για την ελληνική αγορά, το μήνυμα είναι διπλό. Πρώτον, ότι ο κλάδος DIY και Home Improvement, με ετήσιο μέγεθος άνω του 1,2 δισ. ευρώ, παραμένει ελκυστικός, ιδίως με την τόνωση από τα προγράμματα αναβάθμισης κατοικιών και την άνοδο του Airbnb. Δεύτερον, ότι η νέα εποχή θα καθοριστεί από όποιον παίκτη έχει ισχυρά ταμειακά αποθέματα.

Η Praktiker διαθέτει 17 καταστήματα και ισχυρή αναγνωρισιμότητα. Και η συμμαχία με την Dedeman που κάνει τζίρο 2,5 δισ. ευρώ, δημιουργεί μια νέα δυναμική σε έναν κλάδο που ισχυρή παρουσία έχει φυσικά η ΙΚΕΑ, η Leroy Merlin και η JYSK. Η ερώτηση είναι τι θα κάνει ο νέος ιδιοκτήτης. Θα διατηρήσει και πόσο το brand Praktiker, που έχει αξία στο ελληνικό κοινό, ή θα επιχειρήσει να λανσάρει το όνομα Dedeman και πότε;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: