Παρέλαση με «άρωμα» τεχνητής νοημοσύνης: Anti–drone συστήματα και ψηφιακά όπλα στη Θεσσαλονίκη

Παρέλαση με «άρωμα» τεχνητής νοημοσύνης: Anti–drone συστήματα και ψηφιακά όπλα στη Θεσσαλονίκη
Πολεμικά ελικόπτερα συμμετέχουν στην στρατιωτική παρέλαση, Αθήνα Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021. Με κάθε επισημότητα, τηρώντας παράλληλα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την πανδημία του κορονοϊού, πραγματοποιούνται οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Μεταξύ των υψηλών προσκεκλημένων που θα παραστούν στις εκδηλώσεις της χώρας μας είναι ο Ρώσος πρωθυπουργός, Mikhail Mishustin, ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος, μαζί με την Δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, η υπουργός Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας, Florence Parly καθώς και ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, μαζί με τη σύζυγό του, Άντρη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ /ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η φετινή στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη σηματοδοτεί τη νέα εποχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με επίκεντρο την τεχνολογία, την καινοτομία και τα όπλα τεχνητής νοημοσύνης.

Η φετινή στρατιωτική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη θα έχει έντονο «άρωμα τεχνολογίας», καθώς οι Ένοπλες Δυνάμεις παρουσιάζουν για πρώτη φορά μια σειρά καινοτόμων οπλικών συστημάτων που σηματοδοτούν τη μετάβαση στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και των μη επανδρωμένων επιχειρήσεων.

Ανάμεσα στα εκθέματα που θα κλέψουν τα βλέμματα είναι το σύστημα anti–drone “Κένταυρος”, ελληνικής κατασκευής, το οποίο δοκιμάστηκε επιτυχώς σε φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού που επιχειρούν στην Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Ασπίδες», αποτρέποντας επιθέσεις από drones των Χούθι.

Το κοινό θα έχει επίσης την ευκαιρία να γνωρίσει το όπλο ηλεκτρονικού πολέμου “Υπερίων”, που μπορεί να καταρρίπτει εχθρικά drones και προορίζεται για μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και ρομποτικά συστήματα εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τα τανκς στα drones

Στο επίγειο σκέλος της παρέλασης, ο Στρατός Ξηράς θα παρουσιάσει άρματα Leopard με ειδικές προστατευτικές θωρακίσεις τύπου “κλουβιού”, σχεδιασμένες να μειώνουν την ευπάθεια απέναντι σε επιθέσεις drones.

Στον αέρα θα παρουσιαστούν και UAVs κάθετης απογείωσης με δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με παρουσίαση πυραύλων και κατευθυνόμενων βομβών νέας γενιάς, που ενισχύουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Παρελάσεις και εκδηλώσεις στην Αθήνα

Στην Αθήνα, οι εκδηλώσεις ξεκινούν νωρίς το πρωί της 28ης Οκτωβρίου, με χαιρετιστήριες βολές από τον Λυκαβηττό και εωθινό από τις στρατιωτικές μπάντες στις 06:47 π.μ.

Η έπαρση της Σημαίας στην Ακρόπολη θα γίνει στις 08:00 π.μ., ενώ θα ακολουθήσει δοξολογία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών υπό τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Β’. Στις 10:40 π.μ. θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ στις 11:00 π.μ. θα ξεκινήσει η παρέλαση μαθητών, προσκόπων και ΑμεΑ ενώπιον της υπουργού Παιδείας.

Πολεμικό Μουσείο: Δράσεις με VR και τεχνητή νοημοσύνη

Το Πολεμικό Μουσείο ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό με δωρεάν είσοδο και πλήθος διαδραστικών εκδηλώσεων.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν:

  • η ψηφιακή επεξεργασία έργων του ζωγράφου Αλέξανδρου Αλεξανδράκη μέσω τεχνητής νοημοσύνης,
  • VR εμπειρίες ελεύθερης πτώσης και πτήσης με μαχητικό αεροσκάφος,
  • διαδραστική αναπαράσταση της μάχης των Οχυρών Ρούπελ,
  • και η επέτειος θεατρική παράσταση Καραγκιόζη με θέμα τον ήρωα Δημήτριο Ίτσιο.

Παράλληλα, το κοινό μπορεί να στείλει συλλεκτικές καρτ ποστάλ του 1940 μέσω της Στρατιωτικής Ταχυδρομικής Υπηρεσίας.

Επισκέψεις σε φρεγάτες και υποβρύχια στον Πειραιά

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται στον Πειραιά, όπου το κοινό μπορεί να επισκεφθεί τη φρεγάτα “Ψαρά”, το ταχύ περιπολικό “Καραθανάσης” και το υποβρύχιο “Πιπίνος”.

Η φρεγάτα “Ψαρά” είναι τύπου ΜΕΚΟ 200, κατασκευασμένη στα Ελληνικά Ναυπηγεία, ενώ το “Καραθανάσης” φέρει το όνομα του αξιωματικού που έπεσε στα Ίμια. Το υποβρύχιο “Πιπίνος”, τύπου Παπανικολής, είναι το πρώτο που κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: