Στα χέρια της Etihad Airways το MilleMiglia της Alitalia

Στα χέρια της Etihad Airways το MilleMiglia της Alitalia

Η Etihad Airways ενισχύει όλο και περισσότερο τη θέση της στην Alitalia.

Την πλειοψηφία των μετοχών του προγράμματος επιβράβευσης τακτικών επιβατών MilleMiglia της Alitalia εξαγόρασε ο αεροπορικός κολοσσός Etihad Airways. Η εν λόγω εξαγορά αποτελεί την τρίτη κατά σειρά για την εταιρεία αραβικών συμφερόντων, η οποία παράλληλα με την πλήρη κυριότητα που διατηρεί στο πρόγραμμα Etihad Guest, έχει επίσης την πλειοψηφία των μετοχών του topbonus της ΑirΒerlin και του JetPrivilege της Jet Airways.

Ειδικότερα, στα «χέρια» του εθνικού αερομεταφορέα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει επιδοθεί σε μια επιθετική επεκτατική πολιτική, πέρασε και επισήμως το 75% των μετοχών της Alitalia Loyalty, ιδιοκτήτριας και διαχειρίστριας του MilleMiglia, του προγράμματος επιβράβευσης τακτικών επιβατών της Alitalia, με την Alitalia να διατηρεί το υπόλοιπο 25% των μετοχών.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Αύγουστο η Etihad Airways είχε προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας που προέβλεπε τη μεταβίβαση του 49% του μετοχικού κεφαλαίου της ιταλικής εταιρείας στην ίδια.  Μάλιστα, η διεθνούς φήμης και βραβευμένη αεροπορική είχε δεσμευτεί να καταβάλει άμεσα 560 εκατομμύρια ευρώ για να καλύψει μέρος των χρεών της Alitalia και άλλα 600 εκατομμύρια ευρώ, σταδιακά, στο μέλλον, για την απόκτηση νέου τεχνολογικού εξοπλισμού, αγορά αεροσκαφών και εκπαίδευση του προσωπικού.

Η συμφωνία με την Alitalia Loyalty θεωρείται κίνηση «ματ» καθώς από τη στιγμή που η ιταλική εταιρεία γίνει μέρος της Global Loyalty Company, η Etihad Airways και οι εταίροι της θα μπορέσουν να στραφούν προς την παγκόσμια αγορά του συγκεκριμένου κλάδου πιο αποτελεσματικά, ενώ θα έχουν τον πρώτο λόγο ως προς την τεχνολογία και τις συνέργειες εξυπηρέτησης.

Η GLC που αποτελείται από το Etihad Guest της Etihad Airways, το topbonus της AirBerlin και το JetPrivilege της Jet Airways, εκτιμάται ότι με την προσθήκη της MilleMiglia θα αγγίξει τα 14 εκατ. μέλη σε όλο τον κόσμο. Να σημειωθεί πως το MilleMiglia, είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα επιβράβευσης τακτικών επιβατών της Ιταλίας, με 4,6 εκατ. υπάρχοντα μέλη και περισσότερα από 20.000 νέα μέλη κάθε μήνα. Η απόκτηση του 75% των μετοχών έχει υπολογιστεί στα 112,5 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται μέσω μιας επένδυσης σε μετρητά από την Etihad Airways.

Σχολιάζοντας τη νέα συμφωνία, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alitalia, Silvano Cassano, τόνισε πως ενισχύει σε μεγάλο βαθμό τις συνέργειες μεταξύ των δύο προγραμμάτων και πως θα εξασφαλίσει στα μέλη περισσότερες ευκαιρίες για να κερδίζουν και να εξαργυρώνουν τα μίλια τους σε πτήσεις, αναβαθμίσεις και άλλα οφέλη. Ενώ σε ότι αφορά τα μέλη του MilleMiglia θα έχουν την ευκαιρία να συλλέγουν και να εξαργυρώνουν τα μίλια τους σε οποιαδήποτε αεροπορική εταιρεία μέλος της SkyTeam. «Η επένδυση αποτελεί μέρος της ανακεφαλαιοποίησης και αναδιάρθρωσης της Alitalia, η οποία παρέχει στην αεροπορική εταιρεία μια γερή οικονομική βάση για τη μελλοντική ανάπτυξη της, και ενισχύει επίσης τη δέσμευσή μας να παρέχουμε στους επιβάτες μας την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση».

Από την πλευρά του ο James Hogan, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της Etihad Airways, δήλωσε πως το πλειοψηφικό πακέτο της Etihad Airways στην Alitalia Loyalty αποτελεί θεμελιώδες μέρος των επενδύσεων προς την Alitalia, τοποθετώντας παράλληλα την GLC ως κορυφαίο παίκτη στην πιστή αγορά της Ιταλίας. «Το πρόγραμμα επιβράβευσης τακτικών επιβατών είναι ταχέως αναπτυσσόμενο και με υψηλό περιθώριο εξέλιξης των επιχειρήσεων συγκριτικά με τον κλάδο των αερομεταφορών. Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει τόσο στην Etihad Airways όσο και στην Alitalia να αποκομίσουν μεγαλύτερα οφέλη και μαζί με τις ευκαιρίες, να δημιουργήσουν σταθερά κέρδη από τα προγράμματά μας επιβράβευσης».

Θέλοντας να γιορτάσουν από κοινού οι δύο εταιρείες την νέα συμφωνία, έχουν ανακοινώσει πως οι επισκέπτες που θα εγγραφούν στο MilleMiglia πριν την 28η Φεβρουαρίου 2015, θα λάβουν ένα διπλό μπόνους καλωσορίσματος (2.000 + 2.000 μιλίων).