Εορταστική αγορά: Ένεση ρευστότητας συντάξεις, δώρα και επιδόματα

Εορταστική αγορά: Ένεση ρευστότητας συντάξεις, δώρα και επιδόματα
Photo: pixabay.com
Μέχρι αύριο και η προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης. Τι πληρώνουν από σήμερα e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ  
  • Μαζικές πρόωρες πληρωμές: Από τις 17 Δεκεμβρίου καταβάλλονται συντάξεις Ιανουαρίου 2026, επιδόματα ανεργίας και κοινωνικές παροχές από τον e-ΕΦΚΑ, τη ΔΥΠΑ και τον ΟΠΕΚΑ, με συνολικά ποσά άνω του 1,1 δισ. ευρώ μόνο για τις συντάξεις.

  • Αυξήσεις και συμψηφισμοί: Στις συντάξεις Ιανουαρίου ενσωματώνεται αύξηση 2,4%, μείωση παρακράτησης φόρου και ολοκλήρωση επανυπολογισμών για ειδικές κατηγορίες συνταξιούχων, ενισχύοντας περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα.

  • Επίδομα θέρμανσης έως 1.200 ευρώ: Έως τις 23 Δεκεμβρίου καταβάλλεται η προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης σε περίπου 1 εκατ. νοικοκυριά, βάσει αιτήσεων στην πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ, με ποσά από 100 έως 800 ευρώ και προσαυξήσεις για ψυχρές περιοχές και εξαρτώμενα τέκνα.

Με τις πληρωμές σε εκατομμύρια συνταξιούχους, άνεργους και δικαιούχους κοινωνικών παροχών να έχουν ξεκινήσει φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά η αγορά δέχεται μια ισχυρή “ένεση” ρευστότητας σε μια εποχή υψηλού κόστους ζωής για τους καταναλωτές και έντονου ανταγωνισμού από ξένους παίκτες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το Δώρο Χριστουγέννων καταβλήθηκε ήδη -μέχρι την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου στον ιδιωτικό τομέα- ενώ μέχρι σήμερα είναι σε εξέλιξη οι πληρωμές συντάξεων και επιδομάτων και μέχρι αύριο θα καταβληθεί στους δικαιούχους και η προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης.

Οι πληρωμές ξεκίνησαν από την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου σε 3,5 εκατομμύρια συνταξιούχους, άνεργους και δικαιούχους κοινωνικών παροχών. Την αρχή έκανε η ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) με προπληρωμές μέσω προπληρωμένων καρτών: τακτικής επιδότησης ανεργίας, επιδόματος εργασίας, επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας, βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, Δώρου Χριστουγέννων για επιδοτούμενους ανέργους και παροχών μητρότητας και γονικής άδειας, μαζί με το αντίστοιχο δώρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι συντάξεις Ιανουαρίου 2026 σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ καταβλήθηκαν από την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου σε μη μισθωτούς (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ), συμπεριλαμβανομένων των επικουρικών συντάξεων του ιδιωτικού τομέα ενώ σήμερα Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου, πληρώνονται οι συντάξεις μισθωτών (ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, τράπεζες, ΝΑΤ), καθώς και οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του δημοσίου.

Ας σημειωθεί ότι στις συντάξεις Ιανουαρίου 2026 ενσωματώνεται η αύξηση 2,4% και η μείωση της παρακράτησης φόρου ενώ ολοκληρώνονται επανυπολογισμοί και τεχνικοί συμψηφισμοί για συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων όπως συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά, δικαιούχοι επικουρικών συντάξεων και νέοι συνταξιούχοι που μεταβαίνουν από προσωρινή σε οριστική σύνταξη.

Εντωμεταξύ, μετά τη νομοθετική ρύθμιση για πρόωρες πληρωμές σε περιόδους μεγάλων εορτών, από σήμερα 22 Δεκεμβρίου, καταβάλλονται και όλα τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, μεταξύ των οποίων το επίδομα παιδιού Α21 (6η δόση), το επίδομα στέγασης, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, τα προνοιακά-αναπηρικά επιδόματα και τα άλλα κοινωνικά βοηθήματα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ σήμερα 22 Δεκεμβρίου καταβάλλονται 1,13 δισ. ευρώ σε 1.680.579 δικαιούχους για την πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων Ιανουαρίου 2026 ενώ στις 24 Δεκεμβρίου, θα καταβληθούν 3 εκατ. ευρώ σε 8.200 δικαιούχους για την πληρωμή προκαταβολών συντάξεων Ιανουαρίου 2026 του ν. 4778/2021. Αύριο, 23 Δεκεμβρίου, θα καταβληθούν 16,3 εκατ. ευρώ σε 34.460 δικαιούχους για την πληρωμή επιδομάτων μητρότητας, έξοδα κηδείας, επιδόματα ασθενείας και ατυχημάτων ενώ από σήμερα 22 έως την Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου, θα καταβληθούν 28,5 εκατ. ευρώ σε 1.350 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ. Επίσης, στις 24 Δεκεμβρίου, θα καταβληθούν 3 εκατ. ευρώ σε 2 χιλ. δικαιούχους για την επιστροφή εισφορών μη μισθωτών.

Από τη ΔΥΠΑ θα καταβληθούν: περίπου 10 εκατ. ευρώ για επιδόματα ανεργίας, 500 χιλ. ευρώ για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας, 15 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους για επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης και 30 χιλ. ευρώ σε φορείς για την πληρωμή εισφορών προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα.

Τέλος σημειώνεται ότι, μέχρι την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου αναμένεται να καταβληθεί στους δικαιούχους η προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης, δηλαδή, περίπου 1 εκατ. νοικοκυριά θα λάβουν είτε το 60% του ποσού που είχαν λάβει πέρυσι, είτε το 50% για νέους δικαιούχους. Στην πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ υποβλήθηκαν συνολικά 1.230.748 αιτήσεις, εκ των οποίων 867.524 για επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης και λοιπά καύσιμα και 363.224 για ηλεκτρικό ρεύμα. Το επίδομα κυμαίνεται από 100 έως 800 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως τα 1.200 ευρώ για περιοχές της χώρας με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ενώ αυξάνεται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: