Λαβρόφ κατά Λονδίνου: «Η Βρετανία δεν είναι πια… Μεγάλη»
- 20/01/2026, 17:20
- SHARE
-
Ειρωνεία με ιστορικές αιχμές: Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Βρετανία είναι το μοναδικό κράτος που αυτοπροσδιορίζεται επίσημα ως «Μεγάλο», συγκρίνοντάς το σκωπτικά με τη Λιβύη της εποχής Καντάφι.
-
Συμβολισμός και συγκυρία: Η δήλωση έγινε παρουσία δημοσιογράφου του Sky News και εντάσσεται στο ήδη τεταμένο πλαίσιο σχέσεων Μόσχας–Λονδίνου μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
-
Βαθύτερη γεωπολιτική σύγκρουση: Η Ρωσία αντιμετωπίζει το Λονδίνο ως βασικό αντίπαλο στη Δύση, την ώρα που οι ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ επιχειρούν δίαυλους επαναπροσέγγισης με τη Μόσχα, ενισχύοντας τις ενδοδυτικές αντιθέσεις.
Νέα επίθεση ρητορικής κατά του Ηνωμένου Βασιλείου εξαπέλυσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δηλώνοντας ότι η χώρα δεν θα έπρεπε πλέον να αποκαλείται «Μεγάλη Βρετανία», καθώς –όπως είπε– πρόκειται για το μοναδικό κράτος στον κόσμο που αυτοπροσδιορίζεται επίσημα ως «Μεγάλο».
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο πλαίσιο τοποθετήσεών του για την αποικιοκρατία και με αφορμή ερωτήσεις για τη Γροιλανδία, ο Λαβρόφ σημείωσε ότι «η Βρετανία θα έπρεπε να αποκαλείται απλώς Βρετανία», υποστηρίζοντας ότι ο χαρακτηρισμός «Μεγάλη» αποτελεί ιστορικό κατάλοιπο χωρίς πλέον ουσιαστικό περιεχόμενο.
Η τοποθέτησή του συνοδεύτηκε από ένα ακόμη δηκτικό σχόλιο, καθώς ανέφερε πως μοναδικό άλλο παράδειγμα χώρας που αυτοχαρακτηριζόταν «μεγάλη» ήταν η «Μεγάλη Σοσιαλιστική Λαϊκή Λιβυκή Αραβική Τζαμαχιρία» επί Μουαμάρ Καντάφι, για να προσθέσει με νόημα ότι «δεν υφίσταται πλέον».
Η δήλωση έγινε παρουσία Βρετανού δημοσιογράφου του Sky News, με τον Λαβρόφ να του παραχωρεί τον λόγο λέγοντας χαρακτηριστικά «χωρίς παρεξήγηση», σε έναν τόνο που δεν έκρυβε την ειρωνεία.
Σε ιστορικό και γεωπολιτικό πλαίσιο η δήλωση
Στα ρωσικά, το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας αποκαλείται συνήθως «Velikobritaniya». Ωστόσο, οι σχέσεις Μόσχας–Λονδίνου βρίσκονται σε παρατεταμένο χαμηλό, ιδίως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Την ώρα που οι ΗΠΑ, υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, επιχειρούν να επαναπροσδιορίσουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία και να διερευνήσουν δρόμους για ειρηνευτική διευθέτηση στην Ουκρανία, η Βρετανία έχει χαρακτηριστεί από ρωσικούς κύκλους ως ο «υπ’ αριθμόν ένα δημόσιος εχθρός» της Μόσχας.
Στη ρωσική κρατική τηλεόραση, ο όρος «Ύπουλη Αλβιώνα» χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει το Ηνωμένο Βασίλειο ως μια δύναμη παρασκηνιακών παρεμβάσεων, με έντονη δραστηριότητα πληροφοριών από την Ουάσιγκτον έως τη Μέση Ανατολή, με στόχο –σύμφωνα με τη ρωσική αφήγηση– την υπονόμευση των ρωσικών συμφερόντων διεθνώς.
Από την πλευρά του, το Λονδίνο επιμένει ότι η Ρωσία αποτελεί σοβαρή απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για εκτεταμένες επιχειρήσεις κατασκοπείας, σε ένα κλίμα που πολλοί αναλυτές συγκρίνουν με τις πιο ψυχρές στιγμές του Ψυχρού Πολέμου.