Νέα πυρά Τραμπ κατά Πάουελ: «Αυτός ο ηλίθιος μας κοστίζει εκατομμύρια – Η Fed πρέπει να μειώσει τα επιτόκια τώρα »
- 29/01/2026, 19:46
- SHARE
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξαπέλυσε για ακόμη μία φορά πυρά κατά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed), υποστηρίζοντας πως ήρθε η ώρα να μειώσει άμεσα τα επιτόκια.
Σε ανάρτησή του στο Truth Social, ο Ρεπουμπλικανός ηγέτης έγραψε με έμφαση ότι «η Fed οφείλει να προχωρήσει σε ουσιαστική μείωση των επιτοκίων, ΤΩΡΑ!», προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος» να καθυστερεί μια τέτοια απόφαση. Ο Τραμπ υποστήριξε ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε να διαθέτουν τα χαμηλότερα επιτόκια διεθνώς, ενώ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, «ηλίθιο».
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών, ωστόσο, αποφάσισε την Τετάρτη να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο εύρος μεταξύ 3,5% και 3,75%, απόφαση που ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη. Η Fed αιτιολόγησε τη στάση της με την επίμονη άνοδο του πληθωρισμού και τη συνεχιζόμενη ισχυρή πορεία της αμερικανικής οικονομίας, ενώ οι αξιωματούχοι της δεν έδωσαν κάποιο σαφές σήμα σχετικά με το πότε ενδέχεται να υπάρξει επόμενη μείωση επιτοκίων.
Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, μετά τη διήμερη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, ο Τζερόμ Πάουελ επανέλαβε πως η Fed δεν ακολουθεί προκαθορισμένη στρατηγική και ότι κάθε απόφαση για τα επιτόκια θα βασίζεται στα οικονομικά δεδομένα που θα είναι διαθέσιμα κατά την εκάστοτε συνεδρίαση. Ο Πάουελ επισήμανε ακόμη ότι οι προοπτικές για την αμερικανική οικονομία παρουσιάζονται πλέον αισθητά βελτιωμένες σε σχέση με εκείνες της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου.