Ο Μπάφετ παρομοιάζει την Ελλάδα με σκυλί που ουρεί σε χαλί!

Ο Μπάφετ παρομοιάζει την Ελλάδα με σκυλί που ουρεί σε χαλί!
Photo:

Σε σκληρή κριτική προς την Ελλάδα προέβη ο μεγαλοεπενδυτής μιλώντας τη Δευτέρα στο CNBC.

Η Ευρωζώνη δεν πρέπει να επιβραβεύει συμπεριφορές τις οποίες θέλει να εξαλείψει, ανέφερε ο Γουόρεν Μπάφετ και έδωσε το παράδειγμα ενός σκύλου που ουρεί σε ένα χαλί!

«Όταν έχεις μία συμπεριφορά που θέλεις να ξεφορτωθείς, μάλλον δεν είναι η πιο έξυπνη ιδέα να την επιβραβεύεις. Αν έχεις έναν σκύλο που ουρεί στο χαλί σου, δε θες να αρχίσεις να του δίνεις σκυλομπισκότα.» σημείωσε στο κανάλι CNBC ο διάσημος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, προτρέποντας την Ευρωζώνη να πάρει μια πιο σκληρή στάση απέναντι στα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας.

«Θα πρέπει να αποκτήσεις επιτέλους ένα πιο στεγνό χαλί από αυτό που είχες, αντί να συνεχίσεις να αλλάζεις τους κανόνες», σχολίασε ο επικεφαλής της Berkshire Hathaway.

Σε παρατήρηση της δημοσιογράφου για το εάν η Ελλάδα αποτέλεσε μέρος ενός οικονομικού πειράματος, στο οποίο η Γερμανία αλλά και άλλες χώρες κέρδισαν πολλά διότι συνδέθηκαν νομισματικά με πιο αδύναμες οικονομίες, ο Γουόρεν Μπάφετ σχολίασε πως είναι στο χέρι του καθενός να δίνει μέρος του πλούτου του στους άλλους. Όμως, όπως είπε, «η ιδέα να συνδέσεις το νόμισμά σου με μια μεγάλη ομάδα χωρών που έχουν διαφορετικές δημοσιονομικές πολιτικές, διαφορετικές κουλτούρες κι άλλους εργασιακούς νόμους δεν μπορεί να λειτουργήσει».

Ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής επέκρινε τη δομή της ευρωζώνης, για την οποία εξέφρασε την άποψη ότι «δεν μπορεί να προχωρήσει σε βάθος χρόνου» και προκάλεσε την Ελλάδα να αποχωρήσει από αυτή και να εφαρμόσει τη δική της δημοσιονομική πολιτική. «Τα νομίσματα δεν λειτουργούν με τον τρόπο που λειτουργεί τώρα το ευρώ», σχολίασε ο Μπάφετ, ο οποίος δεν αναμένει διάλυση της ΕΕ σε 10 χρόνια από τώρα, αλλά τροποποίηση της σε κάτι διαφορετικό.

Δείτε το απόσπασμα εδώ