myDATA: Το ψηφιακό «δίχτυ» που αποκαλύπτει φοροδιαφυγή ΦΠΑ – 1.400 περιπτώσεις στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ
- 28/04/2026, 08:15
- SHARE
- Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εντείνει τους ελέγχους ΦΠΑ μέσω της πλατφόρμας myDATA
- Περίπου 1.400 επιχειρήσεις εντοπίστηκαν να δηλώνουν μηδενικό ΦΠΑ παρά τη δραστηριότητά τους
- Δηλώθηκαν εκ των υστέρων δεκάδες εκατ. ευρώ φορολογητέων εκροών
- Εντοπίστηκαν 129 «εξαφανισμένοι» έμποροι σε απάτες ενδοκοινοτικών συναλλαγών
- Στόχος για το 2026: 95% των επιστροφών ΦΠΑ να γίνονται άμεσα και ψηφιακά
Η ενίσχυση των ψηφιακών ελέγχων μετασχηματίζει ριζικά το τοπίο της φορολογικής συμμόρφωσης, με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να αξιοποιεί τα δεδομένα της πλατφόρμας myDATA για να εντοπίζει επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ που εισπράττουν. Οι δηλώσεις πλέον «κλειδώνουν» στα στοιχεία των ηλεκτρονικών βιβλίων, καταργώντας ουσιαστικά τη δυνατότητα απόκλισης μεταξύ δηλωθέντων και πραγματικών συναλλαγών, γεγονός που περιορίζει δραστικά τα περιθώρια χειραγώγησης.
Οι πρώτες μαζικές διασταυρώσεις αποκάλυψαν περίπου 1.400 περιπτώσεις επιχειρήσεων που ενώ είχαν κανονική δραστηριότητα υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ. Ειδικότερα, 824 επιχειρήσεις για το τρίτο τρίμηνο του 2024 όφειλαν να δηλώσουν έσοδα, με μέρος αυτών να συμμορφώνεται υποβάλλοντας εκατοντάδες τροποποιητικές δηλώσεις και δηλώνοντας επιπλέον φορολογητέες εκροές σχεδόν 10 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, για το 2023 εντοπίστηκαν 553 επιχειρήσεις με μηδενικές δηλώσεις, εκ των οποίων σχεδόν οι μισές προχώρησαν σε διορθώσεις, προσθέτοντας επιπλέον 17,5 εκατ. ευρώ φορολογητέας ύλης.
Παράλληλα, οι έλεγχοι επεκτείνονται και στις οργανωμένες απάτες, με την ΑΑΔΕ να εντοπίζει 129 «εξαφανισμένους» εμπόρους που εμπλέκονται σε κυκλώματα ενδοκοινοτικών συναλλαγών. Οι περιπτώσεις αυτές συνδέονται με πρακτικές απάτης τύπου carousel, οδηγώντας στην απενεργοποίηση των σχετικών ΑΦΜ και στον προσδιορισμό διαφυγόντων εσόδων σχεδόν 10 εκατ. ευρώ. Συνολικά, οι φορολογικές αρχές ολοκλήρωσαν 159 σχετικές έρευνες το προηγούμενο έτος, με την παραβατικότητα να ξεπερνά το 80%, γεγονός που καταδεικνύει την έκταση του προβλήματος.
Στο μέτωπο των επιστροφών, η ψηφιοποίηση αλλάζει και την εξυπηρέτηση των συνεπών επιχειρήσεων. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι έως το 2026 τουλάχιστον το 95% των επιστροφών ΦΠΑ θα πραγματοποιείται αυτοματοποιημένα και σε σύντομο χρόνο, με τα στοιχεία του 2025 να δείχνουν ήδη υψηλό βαθμό αποτελεσματικότητας, καθώς σχεδόν το σύνολο των αιτημάτων διεκπεραιώθηκε εντός 90 ημερών.