Μαξίμου: Σενάρια φαντασίας τα περί στάσης πληρωμών

Μαξίμου: Σενάρια φαντασίας τα περί στάσης πληρωμών

Διευκρινήσεις για...non paper που προκάλεσε αναστάτωση δίνει η κυβέρνηση.

Διευκρινίσεις για το σημείο του προηγούμενου non paper που εξέδωσε και το οποίο ερμηνεύθηκε σαν προειδοποίηση προς τους δανειστές για επικείμενη στάση πληρωμών, προκαλώντας την αντίδραση της ΝΔ, δίνει σε νέο σημείωμά του το Μέγαρο Μαξίμου.

«Το σημείο «9» του προηγούμενου non paper είναι απόλυτα σαφές. Αποτελεί καταγραφή της πορείας της διαπραγμάτευσης και το επίμαχο σημείο δεν κάνει τίποτε περισσότερο από το να επαναλαμβάνει σημείο της επιστολής του Πρωθυπουργού προς τους ηγέτες της ευρωζώνης. Αφορά, λοιπόν, το ιστορικό της διαπραγμάτευσης και δεν προσθέτει τίποτα καινούριο. Συνεπώς ότι το Μαξίμου ανακοινώνει στάση πληρωμών (!) μόνο σε σενάριο φαντασίας μπορεί να στηριχτεί» υποστηρίζει η κυβέρνηση.

Νωρίτερα επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία, με δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος κ. Κώστα Καραγκούνη, σχετικά με το non paper του Μεγάρου Μαξίμου, ότι χωρίς την εκταμίευση των δόσεων θα σταματήσει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, αλλά και με αφορμή τις δηλώσεις Βαρουφάκη – Τσακαλώτου για «ρήξη».

Ο κ. Καραγκούνης δήλωσε συγκεκριμένα: «Συνεχίζοντας την κωμωδία της «υπερήφανης» διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση απειλεί τώρα με χρεοκοπία την ίδια τη χώρα! Όμως, η αυτοκτονία δεν μπορεί να είναι και απειλή. Τους προτείνουμε να ξαναδιαβάσουν τι υπέγραψαν στις 20 Φεβρουαρίου στο Eurogroup».

Δριμεία κριτική προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ασκεί και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας την «κυβέρνηση των κ.κ. Τσίπρα / Καμμένου / Βαρουφάκη» ότι «είναι στρατηγικά εγκλωβισμένη και δεν μπορεί να πάει ούτε στη ρήξη γιατί δεν έχει τέτοια κοινωνική και εθνική εντολή, ούτε στη στροφή προς την υπευθυνότητα γιατί δεν έχει τέτοια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, και τα στελέχη της είναι αιχμάλωτα των ίδιων τους των ψεμάτων».

Συμπληρώνει δε ότι «το σύρσιμο πίσω-μπρος έχει όμως τεράστιο κόστος», και καλεί την κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει ότι «εντολή και δικαίωμα να μεταφέρουν την Ελλάδα στον τρίτο κόσμο και να ακυρώσουν τις θυσίες και τα επιτεύγματα του λαού, δεν έχουν».

Διαβάστε σχετικά: 

Κυβέρνηση: Δεν πληρώνουμε το χρέος, αν δεν εκταμιευτούν οι δόσεις

Τι προβλέπει η λίστα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης