ΔΝΤ: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να απειλήσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα
- 12/06/2026, 16:07
- SHARE
- Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προειδοποίησε ότι προηγμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το Mythos της Anthropic, μπορούν να αξιοποιηθούν για επιθέσεις σε κρίσιμες χρηματοπιστωτικές υποδομές.
- Παρότι η AI μπορεί να εντοπίζει αδυναμίες κυβερνοασφάλειας και να ενισχύει την προστασία των συστημάτων, στα λάθος χέρια μπορεί να μετατραπεί σε εργαλείο αποσταθεροποίησης.
- Το ΔΝΤ ζητά μεγαλύτερη διεθνή συνεργασία μεταξύ κρατών, εποπτικών αρχών και ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να θωρακιστεί το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα απέναντι στους νέους ψηφιακούς κινδύνους.
Προηγμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το Mythos της Anthropic, «μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καταστρέψουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα» αν υιοθετηθούν από κακόβουλους παράγοντες, προειδοποίησε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Οι χρηματοπιστωτικές εποπτικές αρχές βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής από τον Απρίλιο σχετικά με τους κινδύνους από εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, όταν η Anthropic ανακοίνωσε το νέο μοντέλο Mythos, το οποίο διαθέτει προηγμένες δυνατότητες και προκάλεσε φόβους ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για καταστροφικές επιθέσεις σε κρίσιμα συστήματα.
«Αυτό που αναγνωρίζουμε είναι ότι το Mythos είναι μόνο η αρχή — θα υπάρξουν και άλλα παρόμοια μοντέλα», δήλωσε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
Η Γκεοργκίεβα είπε ότι τα προηγμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν με εποικοδομητικό τρόπο για τον εντοπισμό «κενών ασφαλείας στον κυβερνοχώρο με ταχύτητα και κλίμακα που μέχρι τώρα ήταν αδιανόητες», κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει «στη διόρθωση αυτών των αδυναμιών και στην προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος από επιθέσεις».
«Όμως, στα λάθος χέρια, η ίδια αυτή δυνατότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταστρέψει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, και αυτό μας φέρνει στη θέση να προσπαθούμε να προλάβουμε τις εξελίξεις», πρόσθεσε.
Σε απάντηση, οι χώρες θα πρέπει «να διαθέτουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία κυβερνοασφάλειας», δήλωσε η Γκεοργκίεβα, ζητώντας «περισσότερη συνεργασία» μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών, καθώς και μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να προετοιμαστούν για τους κινδύνους που ενδέχεται να δημιουργήσουν τα νέα μοντέλα.
«Δεν υπάρχει ένας παγκόσμιος οργανισμός κυβερνοασφάλειας και, στο σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε έναν», είπε.
Οι ανεπτυγμένες οικονομίες «πρέπει να βρουν έναν τρόπο να βοηθήσουν τον αναπτυσσόμενο κόσμο» να αμυνθεί απέναντι στους κινδύνους αυτών των μοντέλων, λόγω της αλληλεξάρτησης του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, δήλωσε η Γκεοργκίεβα.
«Αν υπάρχει μια μεγάλη αδυναμία, θα αξιοποιηθεί, και ο κόσμος είναι διασυνδεδεμένος — τα χρηματοπιστωτικά συστήματα είναι διασυνδεδεμένα» τόνισε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Ο πληθωρισμός επέστρεψε; Ο πόλεμος, το AI και το χρέος ξυπνούν φόβους για μια νέα εποχή ακριβού χρήματος
- Το παράδοξο της ελληνικής οικονομίας: Οι ανισότητες μειώνονται, η ανασφάλεια επιμένει
- Business Monitor: AI, Finance και το μέλλον της καινοτομίας στο νέο επεισόδιο!
- Morgan Stanley: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα – Οι τράπεζες «οδηγούν» το νέο επενδυτικό story