Ακρίβεια: Τέλος το πλαφόν στις 30 Ιουνίου – «Παγώνουν» οι μειωμένες τιμές για δύο μήνες και νέα μείωση από Σεπτέμβριο
- 29/06/2026, 15:05
- SHARE
- Το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους λήγει στις 30 Ιουνίου και δεν θα παραταθεί
- Οι μειωμένες τιμές σε περίπου 2.000 κωδικούς προϊόντων διατηρούνται για δύο μήνες
- Νέα μείωση τιμών σε βασικά προϊόντα προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο
Τη λήξη του μέτρου του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων από τις 30 Ιουνίου ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή παραγωγικών φορέων της αγοράς.
Όπως τόνισε, υπήρξε κοινή αντίληψη κυβέρνησης και αγοράς ότι η αποκλιμάκωση των διεθνών πληθωριστικών πιέσεων πρέπει να μεταφερθεί στις τελικές τιμές, με στόχο τη σταθεροποίηση κατά τους θερινούς μήνες.
Στο πλαίσιο αυτό, οι μειωμένες τιμές που έχουν προκύψει για περίπου 2.000 κωδικούς προϊόντων – μεσοσταθμικά μειωμένους κατά 6% λόγω του πλαφόν – θα διατηρηθούν για το επόμενο δίμηνο, χωρίς νέες αυξήσεις.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η αγορά δεσμεύεται για σταθερότητα τιμών μέσα στο καλοκαίρι, ενώ από τον Σεπτέμβριο προγραμματίζεται νέο πακέτο παρεμβάσεων, με στόχο περαιτέρω μείωση σε βασικά καταναλωτικά αγαθά στο πλαίσιο μιας «εθνικής κοινωνικής συμφωνίας».
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη, της διοικήτριας της Αρχής Προστασίας του Καταναλωτή Δέσποινας Τσαγγάρη, καθώς και εκπροσώπων της βιομηχανίας τροφίμων και των σούπερ μάρκετ.