Spiegel: Έτσι αντιμετωπίζει η Αθήνα τους καύσωνες
- 16/07/2026, 16:31
- SHARE
Συνέντευξη του Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα φιλοξενεί το Spiegel για το πώς η Αθήνα αντιμετωπίζει τους καύσωνες. Στην ερώτηση του γερμανικού περιοδικού για το ποια μέτρα λαμβάνει, ώστε μακροπρόθεσμα η ελληνική πρωτεύουσα να γίνει πιο δροσερή, απαντά:
«Έχουμε ένα τεράστιο πρόγραμμα πρασίνου. Τα τελευταία 2,5 χρόνια έχουμε ήδη φυτέψει 13.000 νέα δέντρα· μέχρι το τέλος της θητείας μου ο στόχος είναι να φτάσουμε τα 25.000. Αυτό είναι δύσκολο, γιατί πρέπει να δημιουργήσουμε χώρο μέσα στην πόλη – μερικές φορές κατεδαφίζουμε αχρησιμοποίητα κτίρια και δημιουργούμε πάρκα. Στην Κυψέλη, μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες συνοικίες της Ευρώπης, μετατρέψαμε έναν χώρο στάθμευσης σε μικροδάσος. Σχεδιαστές από την Ιαπωνία μας βοήθησαν να αλλάξουμε το μικροκλίμα. Επιπλέον, δημιουργήσαμε νέα πάρκα και φυτέψαμε τον πρώτο κήπο με λεμονιές κοντά στην Ακρόπολη. Επίσης, κατασκευάσαμε τους λεγόμενους «κήπους βροχής» σύμφωνα με το πρότυπο της Κοπεγχάγης, οι οποίοι μπορούν να συλλέγουν το νερό της βροχής με πολύ αποτελεσματικό και φυσικό τρόπο».
Στην ερώτηση πώς επηρεάζει η κλιματική κρίση τον τουρισμό, ο κ. Δούκας απαντά: «Το μοντέλο “ήλιος και παραλία” αλλάζει. Δεν είναι πλέον τα νησιά, αλλά η Αθήνα ο σημαντικότερος τουριστικός προορισμός της Ελλάδας, με περίπου οκτώ εκατομμύρια τουρίστες ετησίως. Κατά μέσο όρο, οι επισκέπτες παραμένουν 3,5 ημέρες. Αυτό ασκεί τεράστια πίεση στην πόλη. Πίεση στην ηλεκτρική ενέργεια, στο νερό, στα απορρίμματα και στους κατοίκους. Φανταστείτε ότι πρέπει να λειτουργούν εκατομμύρια κλιματιστικά. Χρειαζόμαστε νερό για τα ξενοδοχεία. Αυτή τη στιγμή, περίπου 60.000 τουρίστες βρίσκονται καθημερινά στην πόλη. Γι’ αυτό λέμε: η Αθήνα δεν πρέπει να λειτουργεί σαν ένα γιγαντιαίο ξενοδοχείο ή να γίνει μια “δεύτερη Βαρκελώνη”».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Έκπτωση στα καύσιμα: Πότε θα φανεί και γιατί μπορεί να είναι μικρότερη – Το σχέδιο των 40 εκατ. ευρώ
- Συναγερμός στις αγορές πετρελαίου: «Στερεύουν» τα αποθέματα μετά το νέο κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ
- Business Monitor: Από τους προορισμούς του αύριο στην επέμβαση που καταργεί τις αποστάσεις
- UBS: Σε ανοδική φάση οι ευρωπαϊκές μετοχές – Οι κλάδοι που ξεχωρίζουν, η ελληνική Theon στα top picks
Πηγή: DW