Γιατί η HSBC σκέφτεται να εγκαταλέιψει το Ηνωμένο Βασίλειο;

Γιατί η HSBC σκέφτεται να  εγκαταλέιψει το Ηνωμένο Βασίλειο;

Μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες, σκέφτεται να μεταφέρει την έδρα της λόγω των αυστηρών κανονισμών και της αβεβαιότητας σχετικά με το μέλλον της χώρας.

Ο πρόεδρος της τράπεζας Ντούγκλας Φλιντ κατηγόρησε «τις ρυθμιστικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή μετά την κρίση» για την απόφαση της τράπεζας να ξεκινήσει μια αναθεώρηση της δραστηριότητάς της, για την οποία μιλάει εδώ και αρκετά χρόνια.

«Το ζήτημα είναι σύνθετο και είναι πολύ νωρίς για να πω πόσο καιρό θα πάρει ή ποιο θα είναι το συμπέρασμα. Αλλά η αναθεώρηση βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε ο Φλιντ.

Με σύνολο ενεργητικού 2,63 τρισεκατομμύρια δολάρια και κέρδη προ φόρων 18,7 δισεκατομμύρια δολάρια, η HSBC είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης και η μόνη πραγματικά παγκόσμια βρετανική τράπεζα.

Η σημερινή έδρα της HSBC στο Canary Wharf του Λονδίνου είναι το μεγαλύτερο γραφείο της σε όλο τον κόσμο, με 8.500 υπαλλήλους.

Η ανακοίνωση έρχεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή για τις βρετανικές επιχειρήσεις. Η οικονομία αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, αλλά τα στελέχη ανησυχούν ότι οι εκλογές στις 7 Μαΐου μπορεί να οδηγήσουν σε ένα πιο εχθρικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις ή να θέσουν σε κίνδυνο την ένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα έχει ανακοινώσει σχέδια για περαιτέρω αυστηροποίηση της τραπεζικής νομοθεσίας. Οι Συντηρητικοί του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον έχουν υποσχεθεί να διεξάγουν δημοψήφισμα για την ένταξη της Βρετανίας στην ΕΕ, εάν κερδίσουν τις εκλογές.

«Μια οικονομική αβεβαιότητα ξεχωρίζει – η συνέχιση της ένταξης του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ», δήλωσε ο Φλιντ. Η HSBC είχε προηγουμένως προειδοποιήσει ότι οι συνέπειες από την αποχώρηση από την ΕΕ θα ήταν οδυνηρές.

Μια προφανής επιλογή για τα νέα κεντρικά γραφεία είναι το Χονγκ Κονγκ.

Η HSBC έχει ισχυρή θέση στο Χονγκ Κονγκ, όπου ιδρύθηκε όταν η χώρα ήταν ακόμα βρετανική αποικία. Η τράπεζα μετέφερε τα κεντρικά γραφεία της στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1992, αφότου αγόρασε τη Midland Bank.

Η σημασία των κινεζικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων για την HSBC έχει αρχίσει να αυξάνεται. Υπάρχουν σήμερα 30.000 εργαζόμενοι στο Χονγκ Κονγκ και ακόμα 21.000 στην ηπειρωτική Κίνα.

Προσθέστε σε αυτό το χαμηλότερο εταιρικό φόρο στο Χονγκ Κονγκ και τις λιγότερο αυστηρές τραπεζικές ρυθμίσεις και η επιλογή της μεταφοράς της έδρας στο Χονγκ Κονγκ ακούγεται ακόμα πιο ελπιδοφόρα.

Η Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ ανέφερε σε μια δήλωση ότι θα τηρήσει μια «θετική στάση» αν η HSBC αποφασίσει να μετακομίσει στο Χονγκ Κονγκ.

Παρά το γεγονός ότι ο όμιλος λειτουργεί σε πάνω από 70 χώρες, το 80% των κερδών του προέρχεται από την Ασία, όπου είχε κέρδη 12 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014. Αυτό σε σύγκριση με ζημίες ύψους 257 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ευρώπη.

Επειδή έχει την έδρα της στο Ηνωμένο Βασίλειο, η HSBC πρέπει να καταβάλει μια εισφορά που θεσπίστηκε μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση για να αντισταθμίσει το κόστος της κρίσης για τους φορολογουμένους. Αλλά η εισφορά έχει αυξηθεί από τότε που θεσπίστηκε και έχει γίνει ένα μόνιμο χαρακτηριστικό του φορολογικού συστήματος.

Η εισφορά υπολογίζεται με βάση το μέγεθος του ισολογισμού της τράπεζας. Αυτό σημαίνει ότι η HSBC πληρώνει τη μεγαλύτερη εισφορά: 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014 και μόνο. Η τράπεζα αναφέρει ότι το 58% της εισφοράς αυτής δεν έχει σχέση με τις τραπεζικές της δραστηριότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συνολικά, η τράπεζα πλήρωσε 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι.

Η τράπεζα γιορτάζει την 150η επέτειό από την ίδρυσή της φέτος. Απασχολεί 266.000 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων 48.000 υπαλλήλων στη Βρετανία. Οι μετοχές της εκτινάχθηκαν κατά περίπου 3% στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου μετά την ανακοίνωση.