Ευρώπη εναντίον SpaceX: Εκατοντάδες εκατομμύρια σε space startups για να κλείσει το χάσμα με τις ΗΠΑ

Ευρώπη εναντίον SpaceX: Εκατοντάδες εκατομμύρια σε space startups για να κλείσει το χάσμα με τις ΗΠΑ
Brownsville, Texas USA November 21st 2024. Elon Musk's SpaceX Starbase Continues to be an Industry Leader and the Industrial Complex has Grown Exponentially. Photo: Shutterstock
Open Cosmos, The Exploration Company, PLD Space και άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες αντλούν μεγάλα κεφάλαια, καθώς η Ευρώπη επιχειρεί να μειώσει την εξάρτησή της από αμερικανικούς κολοσσούς
  • Η Open Cosmos άντλησε 300 εκατ. ευρώ, ενώ η The Exploration Company εξασφάλισε 450 εκατ. δολάρια και η PLD Space ανέβασε τον τελευταίο γύρο της στα 288 εκατ. ευρώ.
  • Η Ευρώπη επιταχύνει τις επενδύσεις στο διάστημα, όμως το χάσμα με τις ΗΠΑ παραμένει τεράστιο.
  • Το 2025, το 67% των αποδεκτών ιδιωτικών επενδύσεων στον διαστημικό κλάδο ήταν αμερικανικές εταιρείες, έναντι μόλις 12,8% στην Ευρώπη.

Η ευρωπαϊκή διαστημική βιομηχανία περνά σε νέα φάση χρηματοδότησης, καθώς startups αντλούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ με στόχο να ενισχύσουν την παραγωγή δορυφόρων, πυραύλων και νέων υποδομών και να μειώσουν το χάσμα με τις ΗΠΑ.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η προσπάθεια δημιουργίας εναλλακτικών απέναντι σε κυρίαρχους αμερικανικούς παίκτες, με βασικότερο τη SpaceX του Έλον Μασκ.

300 εκατ. ευρώ για την Open Cosmos

Η Open Cosmos ανακοίνωσε νέο γύρο χρηματοδότησης ύψους 300 εκατ. ευρώ, με τη ζήτηση να ξεπερνά το διαθέσιμο ποσό.

Ο CEO της εταιρείας, Ραφέλ Ζορντά Σικιέρ, δήλωσε ότι προτεραιότητα δόθηκε σε Ευρωπαίους επενδυτές που ευθυγραμμίζονται με τη στρατηγική της εταιρείας.

Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη δορυφορικών υποδομών, συνδεσιμότητας και υπηρεσιών real-time intelligence για την Ευρώπη.

Παρότι η εταιρεία είναι κερδοφόρα εδώ και πέντε συνεχόμενα χρόνια, επιλέγει να αντλήσει νέα κεφάλαια λόγω των αυξανόμενων ευκαιριών στον διαστημικό κλάδο.

«Δεν μπορεί μία εταιρεία να καλύψει όλη την ανάπτυξη»

Ο Ζορντά υποστήριξε ότι η ταχεία διεύρυνση της παγκόσμιας αγοράς σημαίνει πως θα χρειαστούν πολλοί ισχυροί παίκτες.

Όπως σημείωσε, εταιρείες θα αναδύονται από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Κίνα και άλλες αγορές, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο μία μόνο επιχείρηση να καλύψει μόνη της όλη την παγκόσμια ζήτηση.

Χρηματοδοτικό ντεμαράζ στην Ευρώπη

Η Open Cosmos δεν είναι η μόνη εταιρεία που έχει προσελκύσει σημαντικά κεφάλαια τις τελευταίες εβδομάδες.

Η The Exploration Company ανακοίνωσε Series C ύψους 450 εκατ. δολαρίων.

Η ισπανική PLD Space πρόσθεσε 108 εκατ. ευρώ στον δικό της Series C, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 288 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η γερμανική HyImpulse άντλησε περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ μέσω επέκτασης του Series A.

1 δισ. δολάρια για νέα AI δορυφορική συστοιχία

Τον ίδιο μήνα, οι Marlan Space και Loft Orbital ανακοίνωσαν πρόγραμμα ύψους 1 δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη συστοιχίας 50 δορυφόρων με δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης.

Στο project συμμετέχουν και άλλοι εταίροι, μεταξύ των οποίων η γαλλική Mistral AI.

Την ίδια στιγμή, η Amazon Leo παρήγγειλε έξι επιπλέον εκτοξεύσεις από την ευρωπαϊκή Arianespace.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ορόσημο για την Isar Aerospace

Οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες ενισχύθηκαν και από ένα σημαντικό επιχειρησιακό ορόσημο.

Η γερμανική startup Isar Aerospace έγινε η πρώτη εμπορική ευρωπαϊκή εταιρεία που κατάφερε να θέσει δορυφόρους σε τροχιά.

Η εταιρεία είχε αντλήσει 270 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο για να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα και να επεκτείνει το δίκτυο εκτοξεύσεων.

Τεράστιο ακόμη το χάσμα με τις ΗΠΑ

Παρά τη ραγδαία αύξηση των χρηματοδοτήσεων στην Ευρώπη, η διαφορά με τις Ηνωμένες Πολιτείες παραμένει μεγάλη.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το 67% των αποδεκτών ιδιωτικών επενδύσεων στον διαστημικό κλάδο το 2025 ήταν εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ.

Στην Ευρώπη, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 12,8%.

Η απόσταση αυτή αποτυπώνει τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα κεφαλαίων στην αμερικανική αγορά.

1 δισ. δολάρια μόνο για τη Stoke Space

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της αμερικανικής Stoke Space, η οποία άντλησε 1 δισ. δολάρια μέσα στον ίδιο μήνα για να επιταχύνει την ανάπτυξη του επαναχρησιμοποιούμενου πυραύλου Nova.

Το ποσό μιας μόνο αμερικανικής startup δείχνει το μέγεθος των κεφαλαίων που είναι διαθέσιμα στις ΗΠΑ.

Πέντε φορές μεγαλύτερος ο αμερικανικός δημόσιος προϋπολογισμός

Το χάσμα δεν περιορίζεται μόνο στις ιδιωτικές επενδύσεις.

Ο δημόσιος διαστημικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ ανερχόταν σε περίπου 77 δισ. δολάρια το 2024, σύμφωνα με το Space Foundation.

Το European Space Policy Institute εκτιμά ότι το ποσό αυτό ήταν περίπου πέντε φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό.

Η SpaceX παραμένει σε άλλη κλίμακα

Παρότι η Ευρώπη αύξησε τον αριθμό των εκτοξεύσεων το 2026, εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ πίσω από τη SpaceX.

Η εταιρεία του Έλον Μασκ πραγματοποιεί συχνές εκτοξεύσεις με τους Falcon 9 και Falcon Heavy, τόσο για το δικό της δίκτυο Starlink όσο και για εξωτερικούς πελάτες.

Η Open Cosmos έχει χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα τόσο τη SpaceX και τη Rocket Lab όσο και την Arianespace, ενώ έχει συμφωνίες και με παρόχους εκτοξεύσεων από την Ινδία και την Ιαπωνία.

Ο κίνδυνος του ευρωπαϊκού κατακερματισμού

Το ζήτημα δεν είναι μόνο χρηματοδοτικό αλλά και πολιτικό.

Στην International Space Summit που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Άμυνας και Διαστήματος Αντριους Κουμπίλιους χαιρέτισε την αύξηση των επενδύσεων, αλλά προειδοποίησε για τον κίνδυνο κατακερματισμού.

Όπως τόνισε, εάν κάθε ευρωπαϊκή χώρα ακολουθεί τη δική της εθνική στρατηγική χωρίς επαρκή συντονισμό, οι νέες επενδύσεις μπορεί τελικά να υπονομεύσουν την ίδια την προσπάθεια της Ευρώπης να ανταγωνιστεί αποτελεσματικά τις ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: