Τραμπ: Προωθεί μεγάλη συμφωνία για ποτάσα από τη Λευκορωσία – Πιέσεις στις καναδικές εταιρείες
- 21/09/2026, 21:44
- SHARE
- Οι ΗΠΑ εξετάζουν συμφωνία για την αγορά ποτάσας από τη Λευκορωσία σε χαμηλότερες τιμές από τις καναδικές προμήθειες.
- Ο Καναδάς καλύπτει περίπου το 79% των εισαγωγών ποτάσας των ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία του USGS.
- Οι μετοχές των Nutrien και Mosaic υποχώρησαν μετά την ανακοίνωση του Τραμπ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν μια μεγάλη συμφωνία για την αγορά ποτάσας από τη Λευκορωσία, σε μια κίνηση που μπορεί να επηρεάσει τόσο την αγορά λιπασμάτων όσο και τις εμπορικές σχέσεις της Ουάσιγκτον με τον Καναδά.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μέσω Truth Social ότι οι ΗΠΑ εργάζονται πάνω σε μια «μεγάλη συμφωνία» για την αγορά ποτάσας από τη Λευκορωσία, υποστηρίζοντας ότι η τιμή θα είναι σημαντικά χαμηλότερη από αυτή που καταβάλλουν σήμερα στον Καναδά.
Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την εξέλιξη θετική για τους Αμερικανούς αγρότες και κτηνοτρόφους, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για τον όγκο των αγορών, το χρονοδιάγραμμα ή τους όρους της συμφωνίας. Δεν έχει επίσης ανακοινωθεί ότι έχει οριστικοποιηθεί συμφωνία με το Μινσκ.
Η αμερικανική εξάρτηση από τον Καναδά
Η ποτάσα αποτελεί βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή λιπασμάτων και συμβάλλει στην ανάπτυξη των φυτών, στην αντοχή τους στις ασθένειες και στις αποδόσεις των καλλιεργειών.
Η αμερικανική γεωργία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ποτάσας. Ο Καναδάς είναι ο βασικός προμηθευτής της αγοράς των ΗΠΑ, καλύπτοντας περίπου 79% των αμερικανικών εισαγωγών, σύμφωνα με στοιχεία του U.S. Geological Survey. Η Ρωσία ακολουθεί με περίπου 11%, ενώ η Λευκορωσία αντιπροσωπεύει μικρότερο μερίδιο.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Καναδάς είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ποτάσας, ενώ η Λευκορωσία συγκαταλέγεται επίσης στους σημαντικότερους παραγωγούς. Το 2024 ο Καναδάς αντιστοιχούσε σε περίπου 32,8% της παγκόσμιας παραγωγής και η Λευκορωσία σε 15,9%, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Reuters.
Πιέσεις στις καναδικές εταιρείες λιπασμάτων
Η προοπτική εισόδου περισσότερης λευκορωσικής ποτάσας στην αμερικανική αγορά επηρέασε άμεσα τις μετοχές εταιρειών του κλάδου.
Οι μετοχές των Nutrien και Mosaic υποχώρησαν μετά την ανακοίνωση του Τραμπ, καθώς η πιθανότητα πρόσθετης προσφοράς στην αμερικανική αγορά δημιούργησε ανησυχίες για τις τιμές και τα περιθώρια κέρδους των παραγωγών λιπασμάτων.
Η εξέλιξη εντάσσεται παράλληλα στο ευρύτερο εμπορικό μέτωπο ΗΠΑ-Καναδά. Η Ουάσιγκτον αναζητά εναλλακτικές πηγές προμήθειας, ενώ οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών παραμένουν υπό πίεση.
Η Λευκορωσία επιστρέφει στο επίκεντρο
Η πιθανή συμφωνία έχει και γεωπολιτική διάσταση. Η Λευκορωσία αποτελεί στενό σύμμαχο της Ρωσίας και εδώ και χρόνια βρίσκεται αντιμέτωπη με δυτικές κυρώσεις.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Τραμπ έχει εντείνει τις επαφές με το Μινσκ. Τον Σεπτέμβριο, οι ΗΠΑ διαπραγματεύτηκαν με τη λευκορωσική κυβέρνηση την απελευθέρωση κρατουμένων, ενώ ακολούθησε χαλάρωση ορισμένων αμερικανικών κυρώσεων σε λευκορωσικές εταιρείες.
Η ποτάσα αποτελεί πλέον ένα από τα οικονομικά πεδία στα οποία αποτυπώνεται αυτή η προσέγγιση. Μια συμφωνία μεγάλης κλίμακας θα συνέδεε την ανάγκη των ΗΠΑ για διαφοροποίηση των προμηθειών λιπασμάτων με την ευρύτερη προσπάθεια της Ουάσιγκτον να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της με το Μινσκ.
Το κόστος για τους αγρότες και το ζήτημα των κυρώσεων
Για τους Αμερικανούς αγρότες, μια συμφωνία που θα οδηγούσε σε χαμηλότερο κόστος ποτάσας θα μπορούσε να περιορίσει το κόστος των λιπασμάτων. Ωστόσο, το ενδεχόμενο μεγάλης αύξησης των εισαγωγών από τη Λευκορωσία συνδέεται με το ευρύτερο ζήτημα των αμερικανικών κυρώσεων και της πολιτικής της Ουάσιγκτον απέναντι στο Μινσκ.
Προς το παρόν, η ανακοίνωση του Τραμπ αφορά υπό διαπραγμάτευση συμφωνία και όχι οριστικοποιημένη εμπορική συμφωνία. Το ύψος των αγορών, οι τιμές, το χρονοδιάγραμμα και το καθεστώς υπό το οποίο θα πραγματοποιηθούν οι εισαγωγές δεν έχουν γίνει γνωστά.