Αποχώρηση του ΔΝΤ από τις Βρυξέλλες: «Η συμφωνία με την Ελλάδα είναι μακριά»

Αποχώρηση του ΔΝΤ από τις Βρυξέλλες: «Η συμφωνία με την Ελλάδα είναι μακριά»

Για «μεγάλες διαφορές» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε σήμερα ότι εξακολουθούν να υπάρχουν “μεγάλες διαφορές” ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές της και μια συμφωνία είναι “ακόμη μακριά”, αλλά υπογράμμισε ότι το Ταμείο παραμένει “πλήρως δεσμευμένο” στην Ελλάδα.

“Υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσά μας στα περισσότερα ζητήματα-κλειδιά και δεν έχει υπάρξει πρόοδος όσον αφορά τη γεφύρωση των διαφορών αυτών πρόσφατα, επομένως βρισκόμαστε ακόμη αρκετά μακριά από μια συμφωνία”, είπε ο Ράις και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία προετοιμασίας νέων προτάσεων και “η μπάλα βρίσκεται τώρα στην περιοχή της Ελλάδας”.

Ο ίδιος υπογράμμισε ακόμη πως το ΔΝΤ δεν “εγκαταλείπει ποτέ το τραπέζι των διαπραγματεύσεων”.

Σύμφωνα με τον Τζέρι Ράις, οι κυριότερες διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της εντοπίζονται στις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας, τον ΦΠΑ και τη χρηματοδότηση των δημοσίων δαπανών.

Όπως υποστήριξε ο ίδιος, το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας σήμερα δεν είναι “βιώσιμα”, ενώ πρέπει να μεγεθυνθούν τα φορολογικά έσοδα, εάν η Ελλάδα θέλει να ανατάξει τα δημόσια οικονομικά της.

Οι δηλώσεις αυτές καταγράφηκαν ενώ οι διαπραγματευτές της Ελλάδας και των θεσμών (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Ένωση) αναχώρησαν από τις Βρυξέλλες. Ο Ράις επιβεβαίωσε ότι οι διαπραγματευτές του Ταμείου αναχώρησαν για να επιστρέψουν στην Ουάσινγκτον.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε επίσης ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει να βρεθούν λύσεις “στο πολιτικό επίπεδο”.

Σακελλαρίδης: Είμαστε έτοιμοι να εντατικοποιήσουμε τις διαβουλεύσεις

«Η ελληνική αντιπροσωπεία, όπως έχει συμφωνηθεί, είναι έτοιμη να εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία σύντομα, ακόμα και τα επόμενα 24ωρα. Γι’ αυτόν το λόγο θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στα εναπομείναντα θέματα, όπως το δημοσιονομικό και η βιωσιμότητα του χρέους», δήλωσε μετά τις τελευταίες εξελίξεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Αντίδραση από την ΕΕ

Σχετικά με την αποχώρηση των κλιμακίων του ΔΝΤ από τις Βρυξέλλες, Ευρωπαίος διπλωμάτης σχολίασε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι αν η διαδικασία με τους θεσμούς δούλευε σωστά, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζ.Κ. Γιούνκερ δεν θα χρειαζόταν να συναντηθεί σήμερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο ίδιος διπλωμάτης τόνισε ότι «ο Ζ.Κ. Γιούνκερ έκανε μία τελευταία απόπειρα για να κάνει δυνατή μια συμφωνία».

Πτώση των μετοχών μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών

Οι μετοχές κορυφαίων ευρωπαϊκών εταιρειών υποχωρούσαν λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του Ράις. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 κατέγραφε πτώση 0,5% στις 17:55. Ωστόσο ένας αναλυτής, ο Μάικλ Χιούσον της εταιρείας CMC, σχολίασε ότι οι συναλλαγές μοιάζουν να είναι “σχιζοφρενικές”, καθώς μερικές ώρες νωρίτερα στις αγορές επικρατούσε ευφορία για τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας της Ελλάδας με τους πιστωτές της.

Διαβάστε ακόμη: Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επιμένει στην αρχική πρόταση των θεσμών