«Μας συμπεριφέρονται σαν σε εγκληματίες» λένε οι υπάλληλοι των Apple Stores

«Μας συμπεριφέρονται σαν σε εγκληματίες» λένε οι υπάλληλοι των Apple Stores

Ούτε ο Τιμ Κουκ δεν κατάφερε να περιορίσει τις αμφιλεγόμενες πολιτικές των Apple Store προς τους υπαλλήλους τους.

«Οι διευθυντές φέρονται στους ‘άξιους’ εργαζόμενους σαν να είναι εγκληματίες.» Η φράση αυτή ανήκει σε εργαζόμενο των καταστημάτων Apple Stores και  αποτελεί μέρος μίας ανώνυμης επιστολής με τίτλο «Fearless Feedback from Apple Retail Specialist» που στάλθηκε μέσω email στον CEO της Apple, Τιμ Κουκ, τον Απρίλιο του 2012.

Η επιστολή ήρθε στο φως της δημοσιότητας αυτές τις ημέρες κατά την εκδίκαση από δικαστήριο της Καλιφόρνιας μιας μήνυσης δύο εργαζόμενων των Apple Store εναντίον της Apple για τη μη καταβολή υπερωριών. Σε αυτή καταγράφεται μια σειρά από «προσβλητικές και εξευτελιστικές», όπως αναφέρεται, πολιτικές ελέγχου που ακολουθούν οι τοπικοί διευθυντές των καταστημάτων λιανικού εμπορίου της εταιρείας προς τους υπαλλήλους τους.

Σύμφωνα με το email, οι εργαζόμενοι των Apple Store έπρεπε να δηλώνουν τα serial numbers όλων των συσκευών Apple που κατέχουν. Κάθε φορά που έληγε η βάρδιά τους οι προϊστάμενοί τους υποχρέωναν να δείξουν τα iPhones και τις κάρτες τους και έλεγχαν τις τσάντες τους, ακόμα και μπροστά στους πελάτες. Οι υπάλληλοι δεν μπορούσαν να αποχωρήσουν από το κατάστημα χωρίς την πραγματοποίηση του ελέγχου, ενώ για τις επιπλέον ώρες που μπορούσε να παραμένουν στο κατάστημα δεν πληρώνονταν υπερωρίες.

Η αντίδραση του Τιμ Κουκ στις καταγγελίες ήταν να αποστείλει την επιστολή στους επικεφαλείς του τομέα λιανικού εμπορίου της Apple και να ζητήσει εξηγήσεις, ζητώντας τους να λυθεί γρήγορα το πρόβλημα. Κάτι που όμως δεν φαίνεται να συνέβη.

Μια νέα επιστολή υπαλλήλου καταστήματος στο Πεκίνο, η οποία στάλθηκε στον Τιμ Κουκ ένα χρόνο αργότερα, κατήγγειλε  πως οι υπεύθυνοι ενός τοπικού καταστήματος συμπεριφέρονταν στους υπαλλήλους «λες και ήταν ζώα», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, παρακάμπτοντας στοιχειώδεις προφυλάξεις για την ασφάλειά τους. Σύμφωνα με τη δεύτερη επιστολή, η έξοδος κινδύνου του καταστήματος ήταν μονίμως μπλοκαρισμένη με πακέτα προϊόντων. Όσο για τους ελέγχους των αποσκευών των υπαλλήλων, συνέχιζαν να αποτελούν μια πρακτική των τοπικών διευθυντών παρά τις αντιρρήσεις του Κουκ.

Επιπλέον, μια νέα, ανεξάρτητη από την πρώτη, μήνυση υπαλλήλων των Apple Stores κατηγορεί την Apple πως απαγόρευε στους υπαλλήλους της να πραγματοποιούν διαλείμματα για φαγητό και ξεκούραση.

Όπως αποκαλύπτεται οι επικεφαλείς του τομέα του λιανικού εμπορείου της Apple δεν φάνηκαν ιδιαίτερα πρόθυμοι για δραστικές αλλαγές καθώς θεωρούσαν πως το πρόβλημα των κλοπών υλικού από υπαλλήλους είναι υπαρκτό και ιδιαίτερα σημαντικό. Πρότειναν μάλιστα να σταματήσουν την πρακτική ελέγχων των αποσκευών για τρεις μήνες και στη συνέχεια να επανεξετάσουν την πολιτική με βάση τον αριθμό των κλοπών που θα είχαν πραγματοποιηθεί στο συγκεκριμένο διάστημα.

Όπως αναφέρει το CNNMoney, η πολιτική των ελέγχων συνεχίζεται σε μερικά καταστήματα της εταιρείας. Ζήτησε μάλιστα τη γνώμη της Apple για τις αποκαλύψεις, αλλά οι εκπρόσωποι της εταιρείας αρνήθηκαν να σχολιάσουν.