126 startups με γραφεία στην Ουκρανία σπεύδουν να προστατεύσουν τους υπαλλήλους τους

126 startups με γραφεία στην Ουκρανία σπεύδουν να προστατεύσουν τους υπαλλήλους τους
TAIPEI, TAIWAN - FEBRUARY 26: A person holding signs protesting Russia's military intervention of Ukraine outside of the Russian representative office in Taipei, Taiwan, February 26, 2022. Walid Berrazeg / Anadolu Agency (Photo by Walid Berrazeg / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP

της Jessica Mathews

Υπάρχουν 126 νεοφυείς επιχειρήσεις με κύρια ή δευτερεύοντα γραφεία στην Ουκρανία που έχουν συγκεντρώσει χρηματοδότηση επιχειρηματικών κεφαλαίων από τις αρχές του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του Pitchbook. Οι εργαζόμενοι αυτών των εταιρειών βρίσκονται πλέον σε εμπόλεμη ζώνη.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία λίγο πριν τις 6 το πρωί της Πέμπτης. Υπήρξαν αεροπορικές επιδρομές σε πολλές πόλεις και εκρήξεις σε ολόκληρη τη χώρα. Χιλιάδες πολίτες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Η Ουκρανία ανέφερε ότι δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων και μερικά παιδιά.

Όλα αυτά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται ή προέρχονται από αυτήν την περιοχή – οι οποίες εκτείνονται από τη Grammarly, το βοηθό ψηφιακής γραφής αξίας 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή την Github, την πλατφόρμα ανάπτυξης λογισμικού που εισήχθη στο χρηματιστήριο πέρυσι.

Εταιρείες όπως η Google και η Oracle προσλαμβάνουν προσωπικό στην περιοχή. Το CB Insights καταγράφει 35 startups με έδρα την Ουκρανία που έχουν συγκεντρώσει περισσότερο από 1 εκατομμύριο δολάρια σε χρηματοδότηση. Ορισμένες εταιρείες προσπαθούν να απομακρύνουν το προσωπικό τους, να προσφέρουν οικονομική βοήθεια για να φύγουν τα μέλη τους από τη χώρα ή να καταρτίσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης.

«Οι υπάλληλοί μας στην Ουκρανία είναι γιατροί και πολλοί από αυτούς επέλεξαν να παραμείνουν και να προσφέρουν εθελοντικά την εργασία τους στα τοπικά νοσοκομεία», μου ανέφερε σε ένα email σήμερα το πρωί ο Oleksandr Zakharchuk, συνιδρυτής της πλατφόρμας ανάλυσης ισχυρισμών ιατρικής αμέλειας με έδρα τη Νέα Υόρκη, Justpoint.

Ο Zakharchuk λέει ότι η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει έκτακτες πληρωμές και στους 50 υπαλλήλους της στην Ουκρανία σε περίπτωση που χρειαστεί να απομακρυνθούν, και ότι έχει επιμερίσει εκ νέου όλο τον φόρτο εργασίας της εταιρείας σε ομάδες εκτός της χώρας. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι υπάλληλοι στην Ουκρανία δεν έχουν τοπική υπηκοότητα, ο Zakharchuk προσπαθεί να διευκρινίσει εάν η Πολωνία θα τους δεχτεί εάν χρειαστεί. «Η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι είναι ανοιχτή να δεχτεί Ουκρανούς, αλλά η κατάσταση για τους πολίτες άλλων κρατών είναι ακόμα ασαφής», υποστηρίζει.

Άμεση προτεραιότητα είναι η ασφάλεια, αλλά ένας επενδυτής ήδη προβλέπει πώς τα τρέχοντα γεγονότα θα μπορούσαν να προκαλέσουν φόβο και να οδηγήσουν σε απόσυρση ή παύση της χρηματοδότησης στην περιοχή.

«Η Ουκρανία θα συνεχίσει να παράγει παγκόσμια, καινοτόμα τεχνολογικά προϊόντα και εταιρείες ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στην πολιτική», έγραψε χθες από το Λονδίνο ο Lyubov Guk, ιδιοκτήτης της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων Blue Lake. Και προσέθεσε: «Η διεθνής επενδυτική κοινότητα δεν μπορεί να απομακρυνθεί τώρα».

Πηγή: Fortune.com