Οι χώρες που είναι έτοιμες να τα βάλουν με τα ρομπότ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πόσο αυτοματοποιημένες είναι οι θέσεις εργασίας ανά χώρα (πίνακας).

Η αυτοματοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε κάλυψη εκατομμυρίων θέσεων εργασίας – αλλά ορισμένες χώρες πιθανόν να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τα ρομπότ καλύτερα σε σχέση με άλλες.

Το πόρισμα αυτό βασίζεται σε έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, στην οποία αξιοποιήθηκαν δεδομένα του 2012 από 32 μέλη προκειμένου να υπολογισθεί ο κίνδυνος αυτοματισμού θέσεων εργασίας σε διάφορες χώρες.

«Η διακύμανση της αυτοματοποίησης μεταξύ των χωρών είναι μεγάλη», γράφουν οι ερευνητές Ljubica Nedelkoska και Glenda Quintini.

«Γενικότερα, οι θέσεις εργασίας στις αγγλοσαξονικές, σκανδιναβικές χώρες και την Ολλανδία είναι λιγότερο αυτοματοποιημένες σε σχέση με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Νότιας Ευρώπης, στη Γερμανία, τη Χιλή και την Ιαπωνία».

Από την άλλη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 33% όλων των θέσεων εργασίας στη Σλοβακία θεωρείται εξαιρετικά αυτοματοποιημένο – έχοντας 70% πιθανότητα να αυτοματοποιηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια. Στη συνέχεια ακολουθεί το 25% των θέσεων εργασίας στη Σλοβενία ​​και το 23% των θέσεων εργασίας στην Ελλάδα.

Στη Νορβηγία περίπου το 6% των θέσεων εργασίας χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα αυτοματοποιημένο, ενώ ακολουθεί η Φινλανδία με 7% στη Φινλανδία και η Σουηδία με 8%.

Στις ΗΠΑ, περίπου το 10% των θέσεων εργασίας βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

automated-countries

 

Πηγή: Fortune