Οι 3 κινήσεις–ματ της Μαρίσσα Μάγιερ που ανέβασαν την Yahoo!

Οι 3 κινήσεις–ματ της Μαρίσσα Μάγιερ που ανέβασαν την Yahoo!
Photo:

Πώς η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας γίνεται η αγαπημένη των επενδυτών.

του Τζ. Π. Μανγκάλινταν

Με τη μετοχή της εταιρείας να έχει ανέβει πάνω από 100% από τότε που ανέλαβε καθήκοντα πριν από 16 μήνες, η Μάγιερ μιλά για τις μέχρι σήμερα αποφάσεις της.

Στην αρχή της περασμένης εβδομάδας η Yahoo! δημοσιοποίησε κέρδη, αν και μειωμένα, για το τρίμηνο και παρότι η εφαρμογή Web 1.0 έχει ακόμα πολύ μέλλον μέχρι να χαρακτηριστεί ως επιτυχία, οι επενδυτές ενθουσιάστηκαν με τη Μαρίσσα Μάγιερ. Πράγματι, η μετοχή της εταιρείας έχει ανέβει πάνω από 100% από τότε που ανέλαβε, τον Ιούλιο του 2012.

Όπως εξήγησε η Μάγιερ στη διάρκεια της εκδήλωσης του Fortune για τις Πιο Ισχυρές Επαγγελματίες Γυναίκες που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον, η ίδια πιστεύει ότι οι αποφάσεις που πρέπει να λάβει κάποιος ηγέτης είναι λίγες αλλά «πρέπει να τις ολοκληρώσει τέλεια.»

Διαβάστε ακόμη: Οι πιο ισχυρές γυναίκες στο παγκόσμιο επιχειρείν σύμφωνα με το Fortune

Ιδού οι τρεις κορυφαίες αποφάσεις της για την Yahoo!:

Προσήλωση στα κινητά
«Νομίζω ότι το μέλλον της Yahoo! είναι οι εφαρμογές για κινητά,» είπε η Μάγιερ. Και οι αριθμοί την επαληθεύουν. Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων τριμήνου, η Yahoo αποκάλυψε ότι οι χρήστες κινητών που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της αυξήθηκαν κατά 15% στα 380 εκατομμύρια άτομα μηνιαίως. Η Μάγιερ κυνήγησε την εξέλιξη αυτή αλλάζοντας τα εταιρικά τηλέφωνα τύπου Blackberry που έδινε στους υπαλλήλους της με Apple και Android, που τώρα κυριαρχούν στην αγορά. Όσο και αν ακούγεται απλή, η κίνηση αυτή έχει νόημα. «Είναι ο ρόλος του δοκιμαστή… όταν οι παραγωγοί ενός προϊόντος δοκιμάζουν οι ίδιοι πρώτοι το προϊόν που παράγουν,» λέει η Μαρίσσα.

Ανάδειξη νέων ταλέντων
Η CEO της Yahoo! έκανε επίσης μεγάλη προσπάθεια για να φέρει νέα ταλέντα στηn εταιρεία. Η Yahoo! έχει προσλάβει 1.000 νέους μηχανικούς φέτος και τουλάχιστον 50 κατόχους διδακτορικών διπλωμάτων από τη στιγμή που ανέλαβε η Μάγιερ, μια κίνηση που αύξησε και τις αιτήσεις για εργασία στην εταιρεία: Η Yahoo έλαβε 17.000 αιτήσεις για εργασία το τελευταίο τρίμηνο.

Διαβάστε επίσης: Οι πιο ακριβοπληρωμένοι μάνατζερ κάτω των 40

Η εξαγορά του Tumblr
Η εξαγορά έναντι 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Tumblr σίγουρα προκάλεσε αίσθηση. Παρότι η εταιρεία φιλοξενεί 136+ εκατομμύρια προσωπικά ιστολόγια, παρουσίασε έσοδα μόλις περίπου 13 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι (και έχει ειπωθεί ότι στόχος της εταιρείας είναι τα 100 εκατομμύρια για το 2013.) Όμως η Μάγιερ ισχυρίζεται ότι το «μεγάλο στοίχημα» έχει νόημα, συγκρίνοντας τη σχέση ανάμεσα στο Yahoo και το Tumblr ως συμπληρωματική. Όσο για τον πρώην ιδιοκτήτη του Tumblr, Ντέιβιντ Κάρπ, η Μάγιερ λέει ότι «έχει πολύ καλή επαφή με τους χρήστες του Tumblr.»