4.000 άτομα «κατέλαβαν» το Πάνθεον του Παρισιού

4.000 άτομα «κατέλαβαν» το Πάνθεον του Παρισιού

Ο ναός που ήταν αφιερωμένος στην Αγία Γενοβέφα την πολιούχο του Παρισιού σήμερα είναι «αφιερωμένος» σε καθημερινούς ανθρώπους.

Το Πάνθεον είναι το εμβληματικό κτήριο στο Καρτιέ Λατέν του Παρισιού, που χρησιμοποιείται ως ένα μη θρησκευτικό μαυσωλείο που περιέχει τα λείψανα διακεκριμένων Γάλλων πολιτών (και μερικών αλλοεθνών). Η επιγραφή πάνω από την είσοδο αναφέρει Aux grands hommes, la patrie reconnaissante («Στους μεγάλους άνδρες της, η ευγνωμονούσα πατρίδα»). Θάβοντας τους επιφανείς άνδρες του στο Πάνθεον, το έθνος αναγνωρίζει την τιμή που έλαβε από αυτούς. Η εναπόθεση σορών ή λειψάνων στο μέρος αυτό είναι αυστηρά περιορισμένη και επιτρέπεται μόνο μετά από κοινοβουλευτική πράξη για «εθνικούς ήρωες».

Το κτήριο αυτό αλλάζει.

Ο αρχιτέκτονας Ζακ-Ζερμαίν Σουφλό δημιούργησε ένα πρώιμο παράδειγμα νεοκλασικισμού που πλέον έχει γεμίσει από αμέτρητες φωτογραφίες κοινών θνητών.

Η ιδέα ξεκίνησε λόγω εργασιών αναστήλωσης που έπρεπε να γίνουν στο ιστορικό κτίσμα και έτσι η γαλλική κυβέρνηση ανέθεσε στο φωτογράφο JR να δημιουργήσει ένα προσωρινό μωσαϊκό από καθημερινά πρόσωπα.

Ο JR εμπνεύστηκε από το Inside out project και δημιούργησε το «Au Pantheon!» καλύπτοντας με 4.160 φωτογραφίες ανθρώπων το πάτωμα και τον θόλο του μαυσωλείου. «Οι μεγάλοι άνδρες του αύριο είναι ίσως ένα από αυτά τα πορτραίτα» δήλωσε ο σε γαλλική εφημερίδα.

Ο JR είχε δημιούργησει μια ιστοσελίδα, όπου οποιοσδήποτε επιθυμούσε μπορούσε να ανεβάσει φωτογραφίες του και έτσι το πρόσωπο του να συγκαταλέγεται σε αυτά που κοσμούν σήμερα το Πάνθεον.

1/3

Διαβάστε ακόμα:

Γίνε εσύ το «αστέρι» στις Νύχτες Πρεμιέρας

Δύο ελληνικά θερινά σινεμά στα δέκα καλύτερα της Ευρώπης

Μνημεία και έργα τέχνης… για κλάματα