Πότε θα αποσύρουν οι συμμετέχοντες στο Ethereum τα χρήματά τους

Πότε θα αποσύρουν οι συμμετέχοντες στο Ethereum τα χρήματά τους
ethereum Photo: pixabay.com
Πότε θα μπορέσουν οι συμμετέχοντες στο Ethereum να αποσύρουν τα χρήματά τους; Να τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

Της Taylor Locke

Η Συγχώνευση του Ethereum ολοκληρώθηκε πριν από δύο μήνες και οι επενδυτές ανυπομονούν τώρα να λάβουν ένα οριστικό χρονοδιάγραμμα για την επόμενη αναβάθμιση δικτύου: την αναβάθμιση με την ονομασία Σαγκάη.

Αυτό συμβαίνει επειδή η αναβάθμιση Σαγκάη υποτίθεται ότι περιλαμβάνει την EIP (Ethereum Improvement Proposal – Πρόταση Βελτίωσης του Ethereum) 4895, η οποία θα επιτρέπει τις αναλήψεις από την αλυσίδα Beacon.

Πριν από τη Συγχώνευση, οι χρήστες μπορούσαν να επενδύσουν Ether — ή να τα κλειδώσουν στο έξυπνο συμβόλαιο της αλυσίδας Beacon του δικτύου — ώστε να είναι δυνατό να κάνουν ανάληψη μετά την αναβάθμιση. Σε αντάλλαγμα, στους συμμετέχοντες προσφέρθηκαν ανταμοιβές.

Αρχικά, οι προγραμματιστές του Ethereum και το Ίδρυμα Ethereum είπαν ότι οι αναλήψεις θα ήταν πιθανώς δυνατές έξι έως 12 μήνες μετά τη Συγχώνευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τώρα, όμως, τα πράγματα είναι λίγο περισσότερο «στον αέρα». Το Ίδρυμα Ethereum αφαίρεσε ένα εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα για την αναβάθμιση Σαγκάη από τον ιστότοπό του και οι προγραμματιστές μετακινούν συνεχώς την ημερομηνία κατά τη διάρκεια των βιντεοκλήσεων της κοινότητας.

Οι επενδυτές, φυσικά, αναρωτιούνται πότε θα μπορέσουν πραγματικά να ανακτήσουν τα χρήματά τους – ειδικά στη σημερινή αγορά, όπου το συναίσθημα είναι ευνόητα τρομακτικό μετά την καταστροφή της FTX και την πρόσφατη δήλωση πτώχευσης της BlockFi που ακολούθησε το πάγωμα των αναλήψεων των πελατών.

Αν και το Ethereum, οι προγραμματιστές του και το Ίδρυμα δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, πολλοί επενδυτές εξακολουθούν να θέλουν να γνωρίζουν πότε θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα Ether που έχουν επενδύσει.

Η απάντηση εξαρτάται από ορισμένους παράγοντες, λέει στο Fortune ο κύριος προγραμματιστής του Ethereum, Marius van der Wijden. Τίποτα δεν είναι σταθερό, αλλά επί του παρόντος, το Μάρτιο φαίνεται πιθανό να μπορέσουν.

«Είναι τόσο δύσκολο να προγραμματίσει κανείς γιατί πολλοί άνθρωποι θέλουν να συμπεριλάβουν την EIP τους στην αναβάθμιση Σαγκάη και βρίσκονται σε διαφορετικές καταστάσεις ετοιμότητας», είπε ο van der Wijden. «Έτσι είναι δύσκολο να μετρήσουμε ποιες EIP είναι επωφελείς, αρκετά εύκολο να συνδυαστούν με αναλήψεις και σε κατάσταση που θα εφαρμοστούν από όλες τις ομάδες».

Με αυτό, αναφέρεται στη συζήτηση μεταξύ των ομάδων για να καθοριστεί ποιες άλλες προτάσεις πρέπει ή δεν πρέπει να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια της αναβάθμισης Σαγκάη παράλληλα με την EIP 4895 για τις αναλήψεις. Όσο πιο περίπλοκες προτάσεις περιλαμβάνονται, τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζονται οι ομάδες για να προετοιμαστούν.

Ο Tim Beiko, επικεφαλής υποστήριξης πρωτοκόλλου στο Ίδρυμα Ethereum, συμφώνησε.

«Δεν είμαστε σίγουροι αν κάτι άλλο θα συμβεί παράλληλα με τις αναλήψεις στην αναβάθμιση Σαγκάη. Αν ναι, τότε θα καθυστερούσε τα πράγματα. Θα προσπαθήσουμε να πάρουμε αυτή την απόφαση στην βιντεοκλήση της 8ης  Δεκεμβρίου», λέει ο Beiko στο Fortune.

Προς το παρόν, οι προγραμματιστές συμφωνούν κυρίως ότι η EIP 4844 για «protodanksharding», η πολυαναμενόμενη λύση κλιμάκωσης του Ethereum, θα πρέπει να αποσταλεί χωριστά από την EIP 4895 για αναλήψεις. Αλλά συνεχίζουν να συζητούν άλλες λεπτομέρειες.

Επιπλέον, «όπως πάντα, είναι δύσκολο να προβλέψουμε τον όγκο των δοκιμών και εντοπισμού σφαλμάτων που θα χρειαστούμε. Πάντα θα επιλέγουμε να αποστέλλουμε κάτι ασφαλές έναντι κάτι γρήγορου, οπότε ο Μάρτιος είναι μια εκτίμηση με την καλύτερη παραδοχή, υποθέτοντας ότι το πεδίο εφαρμογής δεν αλλάζει πολύ και δεν προκύπτει τίποτα απρόσμενο κατά τη διάρκεια των δοκιμών», είπε ο Beiko, προσθέτοντας ότι το Ίδρυμα Ethereum δεν έχει ορίσει το χρονοδιάγραμμα ή κάποιο οδικό χάρτη για την αναβάθμιση.

«Προσωπικά πιστεύω ότι η αναβάθμιση Σαγκάη μπορεί να μεταφερθεί κατά έναν ή δύο μήνες ανάλογα με το αν προσθέσουμε το EOF», είπε ο van der Wijden. Τα EOF, ή EVM Object Format, είναι EIP που περιλαμβάνουν πολλές πολύ τεχνικές υλοποιήσεις. Εάν γίνει, κάποιοι στην κοινότητα του Ethereum λένε ότι οι EIP EOF θα είναι η «μεγαλύτερη αλλαγή από τη γένεση» της Εικονικής Μηχανής του Ethereum.

Πηγή: Fortune