4η Ευρω-Αραβική Διάσκεψη: Oλοκληρώθηκε επιτυχώς το Startup Convention Workshop

4η Ευρω-Αραβική Διάσκεψη: Oλοκληρώθηκε επιτυχώς το Startup Convention Workshop
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Startup Convention Workshop που έλαβε χώρα στο πλαίσιο και παράλληλα με τις κύριες εκδηλώσεις της 4ης Ευρω-Αραβικής Διάσκεψης, στις 29 Οκτωβρίου 2019 στο Μέγαρο Μουσικής.

H 4η Ευρω-Αραβική Διάσκεψη με τίτλο «Μια Στρατηγική Συνεργασία» έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 29 και 30 Οκτωβρίου 2019. Σε συνέχεια της επιτυχίας των προηγούμενων ετών, η φετινή Διάσκεψη πραγματοποιήθηκε και πάλι με την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  την υποστήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και με τη συνεργασία του Αραβικού Συνδέσμου.

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης, πραγματοποιήθηκε ένα συνέδριο για τις Νεοφυείς Επιχειρήσεις με στόχο την προώθηση του διαλόγου μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και την ανταλλαγή εμπειριών σχετικά με το επιχειρηματικό οικοσύστημα. Σκοπός του συνεδρίου ήταν να φέρει σε επαφή αντιπροσώπους του δημόσιου τομέα, επιχειρηματικά hubs, εκκολαπτήρια, επιταχυντές επιχειρήσεων, καθώς και ειδικούς του κλάδου για συζητήσεις εφ’ όλης της ύλης με τους συμμετέχοντες, σχετικά με τη μεταφορά γνώσης, επιτυχημένες περιπτώσεις startups, και κυρίως τα διαθέσιμα μέσα για τον δρόμο προς την επιτυχία και την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας τόσο στην Ευρώπη όσο και στον Αραβικό κόσμο.

Το event ξεκίνησε με τον εισαγωγικό λόγο του κ. Aref Boualwan, Event Chairperson, Senior Manager Digital transformation & Startups Consolidated Contractors Company (CCC), που παρουσίασε την αποστολή, το όραμα και τους στόχους του συνεδρίου ως διηπειρωτικού διαλόγου για την επιχειρηματικότητα, καθώς και τις πρωτοβουλίες της CCC προκειμένου να ενισχύσει τις εταιρείες startup, παρέχοντάς τους την υποστήριξη για να αναπτύξουν τις ιδέες τους και καθιερώνοντας ένα πρόγραμμα συμπερίληψης μέσα στην εταιρεία. Ακολούθησε ομιλία της κ. Ισιδώρας Κώστα (Cities Infrastructure & Urban Services Community Lead at World Economic Forum) που μίλησε για τη σημασία ύπαρξης ενός υποστηρικτικού πλαισίου προς τις startups.

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε συζήτηση γύρω από τα κίνητρα που παρέχονται από κυβερνήσεις για να πυροδοτήσουν την νεανική επιχειρηματική δραστηριότητα. Το επόμενο panel φιλοξένησε νέους επιχειρηματίες και κορυφαίους παράγοντες του κλάδου από τα Σάρζα, την Αίγυπτο, το Μπαχρέιν, το Ντουμπάι και την Ελλάδα, που μίλησαν για τα startup οικοσυστήματα στον Αραβικό κόσμο. Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννης Τσακίρης ανέλυσε τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές πηγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο κ. Tammer Qaddumi (Partner, VentureSouq, United Arab Emirates) παρουσίασε επενδυτικές ευκαιρίες από τον Αραβικό κόσμο για ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις. Στη συνέχεια η κ. Πέγκυ Πελώνη (Acting President, American Community Schools) μίλησε για τη σημασία της εκπαίδευσης των μαθητών γύρω από την επιχειρηματικότητα, και στην τελευταία θεματική συζήτηση «Cross Continent Entrepreneurship Discussion», Founders από την Ελλάδα, την Αλγερία, τη Γαλλία, τον Λίβανο και τη Silicon Valley αντάλλαξαν απόψεις γύρω από τις δυσκολίες που συναντούν οι startups, καθώς και τις ομοιότητες και τις διαφορές των οικοσυστημάτων σε διαφορετικές χώρες.

Το workshop έκλεισε με μια ομιλία του Υφυπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Χρήστου Δήμα, ο οποίος παρουσίασε τις προτεραιότητες και τους άμεσους στόχους της κυβέρνησης στον τομέα της τεχνολογίας, της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.