To 4K «σκοτώνει» το 3D

To 4K «σκοτώνει» το 3D

Το κοινό γυρίζει την πλάτη στην τρισδιάστατη τηλεόραση και περιμένει με ανυπομονησία την Ultra High Definition τηλεόραση, ή αλλιώς 4K.

Αυτές τις μέρες παρακολουθείτε τις μεταδόσεις του Μουντιάλ από το κανάλι HD της ελληνικής τηλεόρασης και η διαφορά σε σχέση με την «κανονική»μετάδοση είναι εμφανής.

Φανταστείτε ποιότητα εικόνας τέσσερις φορές πιο καθαρή και λεπτομερή από το HD που βλέπετε τώρα! Αυτό είναι το 4K και φιλοδοξεί να γίνει το νέο στάνταρ ποιότητας στους τηλεοπτικούς μας δέκτες.

Η στροφή στο 4Κ έρχεται μετά το μεγάλο φιάσκο στο οποίο εξελίχθηκε η τρισδιάστατη τηλεόραση. Πανάκριβοι δέκτες, προγράμματα βασισμένα στην εικόνα και όχι στο περιεχόμενο και, πάνω απ’ όλα, γελοία γυαλιά με τα οποία κανείς δεν ήθελε να κυκλοφορεί μέσα στο σπίτι του. Επιπλέον, οι περισσότεροι από εμάς βλέπουμε TV έχοντας ταυτόχρονα μπροστά μας ένα smartphone ή tablet ή laptop. Τα γυαλιά καταστρέφουν αυτή τη multiple screen εμπειρία.

Έτσι, το BBC ανακοίνωσε πρόσφατα πως «παγώνει» την εξέλιξη των 3D προγραμμάτων του. Το αθλητικό κανάλι ESPN (από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του 3D μαζί με τη FIFA) κατήργησε το τρισδιάστατο κανάλι του λόγω έλλειψης πελατών.

Η απάντηση, λοιπόν, δεν βρίσκεται στις μπάλες που έρχονται κατά πάνω σου στον χώρο, αλλά στην εικόνα «κρύσταλλο» που θα βλέπεις με γυμνό μάτι.

Η FIFA και η Sony θα βιντεοσκοπήσουν τρία παιχνίδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Βραζιλία και θα κάνουν δοκιμαστικές μεταδόσεις μέσω δορυφόρου σε τηλεοπτικούς φορείς, όπως το BBC. Καμία, όμως, από αυτές δεν θα φτάσει στο κοινό.

Η χρήση της εικόνας 4K απαιτεί, φυσικά, από τον τηλεθεατή να αγοράσει τηλεόραση 4Κ, καθώς και την ανάλογη μετάδοση από τα τηλεοπτικά δίκτυα, όταν αυτή ξεκινήσει. Το πρόγραμμα θα πρέπει και αυτό να έχει μαγνητοσκοπηθεί σε ανάλυση 4K.

Προς το παρόν, πρόγραμμα σε 4K μεταδίδουν μόνο καλωδιακά κανάλια και μέσω Internet, όπως το Netflix και το Amazon Instant Video, καθώς η μετάδοση του σήματος μέσω Internet είναι πολύ ευκολότερη από ότι μέσω κεραιών.

Διαβάστε ακόμη:

Νικητής τα social media στο Μουντιάλ της Βραζιλίας

Το πιο hi tech Μουντιάλ στην ιστορία!

Νέα εποχή για την 3D τηλεόραση

Οικονομικός πόλεμος 3D