5 τρόποι να βγάλουμε χρήματα από τα χόμπι μας

5 τρόποι να βγάλουμε χρήματα από τα χόμπι μας
Photo: DALL•E
Ό,τι χόμπι και να έχουμε, κατά πάσα πιθανότητα μπορούμε να βγάλουμε χρήματα από αυτό αρκεί να το ψάξουμε και να το δούμε διαφορετικά.

Από την Ιωάννα Φο*

Γειά σας, παιδιά.

Ιωάννα εδώ και στο σημερινό μας άρθρο θα δούμε 5 τρόπους να βγάζουμε χρήματα από τα χόμπι μας.

Το λεγόμενο τερπνόν μετά του ωφελίμου για να πω και την μπουμεροατάκα της ημέρας!

Πάντως να πω εδώ ότι ακόμη και αν τα παρακάτω δεν είναι μέσα στα δικά σας αγαπημένα χόμπι, υπάρχει άνθρωπος στο fiverr που βγάζει 1500 δολάρια τον μήνα φτιάχνοντας μηνύματα κατά παραγγελία με γράμματα από μακαρόνια!

Οπότε ΝΑΙ, Ο,ΤΙ ΧΟΜΠΙ και να έχουμε, κατά πάσα πιθανότητα μπορούμε να βγάλουμε χρήματα από αυτό αρκεί να το ψάξουμε και να το δούμε διαφορετικά!

Πάμε, λοιπόν, να δούμε!

Ο πρώτος τρόπος είναι η συγγραφή.

Αν μας αρέσει να γράφουμε (όπως εγώ που το λατρεύω καλή ώρα) μπορούμε να βγάλουμε και χρήματα!

Τι μπορούμε να γράψουμε που έχει εμπορική αξία; Κείμενα για ιστοσελίδες, για διαφημιστικά σποτ, social media, περιλήψεις συγγραμμάτων, απομαγνητοφωνήσεις ηχογραφήσεων, διορθώσεις κειμένων και άλλα συναφή. Εδώ τώρα, μπορούμε ανάλογα με τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε και τις γνώσεις μας, είτε να προσφέρουμε υπηρεσίες μέσω μιας πλατφόρμας όπως το Fiverr ήτο Upwork ή να φτιάξουμε μια επαγγελματική ιστοσελίδα και να παρέχουμε από εκεί τις υπηρεσίες μας. Ή, στην αρχή, με αγγελίες σε διάφορα site αλλά και από στόμα σε στόμα!

Χρήματα; Μπορούμε να βγάζουμε πραγματικά από 400€ έως και 3000€ τον μήνα στην Ελλάδα με αυτόν τον τρόπο, αφού μία καλή πένα είναι πάντοτε χρήσιμη! Αν γράφουμε δη και σε άλλη γλώσσα το ποσό μπορεί να ανέβει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεύτερος τρόπος που ένα χόμπι μπορεί να μας βγάλει χρήματα αφορά την κηπουρική και γενικά την επιμέλεια κήπων. Ακούγεται αρκετά αμερικάνικος τρόπος, εκεί που κάθε σπίτι έχει τον κήπο και την πισίνα του, αλλά δεν είναι μόνο αυτό! Εφόσον μας αρέσει η κηπουρική και έχουμε γνώσεις από φυτά και τους τρόπους να καλλιεργηθούν και να μεγαλώσουν, μπορούμε να αναλάβουμε μικρές δουλειές, όπως να φτιάξουμε μερικές ωραίες γλάστρες σε κάποιο μπαλκόνι, ή να διαλέξουμε μερικά δέντρα για έναν μικρό κήπο, ή το λίπασμα που χρειάζονται, ή να φτιάξουμε έναν βραχόκηπο σε κάποια μονοκατοικία ή κάποια σύνθεση για γάμο ή βάφτιση! Γενικά, αυτό που αρέσει σε εμάς και το κάνουμε ωραία, μπορούμε και να το πουλήσουμε! Φυσικά σε όλο αυτό μπορεί να ενταχθεί και η περιποίηση υπαρχόντων κήπων με κουρέματα γκαζόν κτλ, αλλά αυτό δεν είναι και τόσο χόμπι! Ενισχυτικά, μπορούμε να ξεκινήσουμε για την κηπουρική συγκεκριμένα και κάποιο tik tok ή καποιο social media γενικά! Δεν υπάρχει κάποιο κανάλι με αμιγώς τέτοιο περιεχόμενο σε αυτό το κομμάτι στην Ελλάδα ακόμη οπότε,  να μια καλή ευκαιρία και ένα κενό στην αγορά!

Χρήματα; Από αυτό το χόμπι, βάσει έρευνας, μπορούμε να βγάζουμε από 150€ έως και 900€ τον μήνα. Βέβαια, για να κινηθούμε προς τα υψηλά κλιμάκια αμοιβών, πρέπει να αναλάβουμε και κανονική δουλειά στους κήπους, οπότε και η έννοια του χόμπι κάπως απομακρύνεται.

Τρίτο χόμπι που μπορεί να μας αποφέρει χρήματα είναι η ζωγραφική. Φυσικά, μιλάμε για ανθρώπους που κατέχουν την τέχνη και μπορούν να παράξουν ωραίο αποτέλεσμα! Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, μπορούμε να πουλήσουμε την τέχνη μας, τόσο με απλές αγγελίες στο Ίντερνετ, όσο και σε εξειδικευμένες πλατφόρμες που κάνουν αυτή την δουλειά. Και οι επιλογές είναι, πραγματικά, πολλές! Μπορούμε να κάνουμε τόσα πράγματα, όπως να:

  • αντιγράφουμε γνωστά έργα (εδώ θέλει καθοδήγηση από δικηγορικό γραφείο αλλά γίνεται)
  • δημιουργούμε δικά μας και τα πουλάμε σε εκθέσεις ή στο Ίντερνετ.
  • πουλάμε τα σχέδιά μας για τατουάζ.
  • πουλάμε τα σχέδιά μας για NFTs.
  • γινόμαστε εικαστικοί του δρόμου και κάνουμε πορτρέτα ή γελοιογραφίες αν μας αρέσει η επαφή με τον κόσμο σε σχέση με την τέχνη μας.
  • πουλάμε σκίτσα σε εφημερίδες.
  • πουλάμε ζωγραφιές σε εταιρείες για τα social media τους.
  • φτιάχουμε youtube thumbnails

Χρήματα: Τώρα εδώ τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, αφού μιλάμε για πολλές και πολύ διαφορετικές μεταξύ τους εργασίες, Ωστόσο, θα έλεγα από 100€ εώς 1000€ ευρώ μπορεί να προκύπτει ως επιπλέον εισόδημα από την ζωγραφική μας, με δεδομένο ότι ασχολούμαστε με αρκετά από όσα προαναφέραμε ή με ένα αλλά σε πολύ καλό βαθμό!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέταρτος τρόπος να μετατρέψουμε ένα χόμπι μας σε πηγή εισοδήματος είναι κάτι εντελώς ασυνήθιστό στις μέρες μας και με τάσεις εξαφάνισης, θα έλεγα. Μιλάω για την καλλιγραφία. Ναι, ακούγεται παράξενο αλλά πολύς κόσμος, ψάχνει καλλιγράφους  για να φτιάξουν προσκλήσεις σε γάμους και βαφτίσεις, πινακίδες και ταμπέλες καταστημάτων και ξενοδοχείων, καταλόγους εστιατορίων κτλ. Μοιάζει παρωχημένο χόμπι το να ξέρει κάποιος να γράφει με ομορφιά με την έννοια ότι θα αντικατασταθεί από μια γραμματοσειρά κάποια στιγμή, όμως σήμερα είναι κάτι που έχει πέραση και μπορούμε να βγάλουμε χρήματα αν το κατέχουμε!

Χρήματα: Από 180€ εώς 850€ ανά μήνα. Ειδικά αν συνεργαστούμε με κάποιο γραφείο που αναλαμβάνει βαφτίσεις – γάμους και θα μας στέλνει δουλειές, μπορεί η καλλιγραφία ακόμη και να μας εξασφαλίσει επαγγελματικά! Και σας το λέω εγώ που πραγματικά τα ορνιθοσκαλίσματά μου δεν διαβάζονται. Χειρότερα και από γράμματα γιατρών είναι!

Πέμπτος και τελευταίος τρόπος που θα δούμε σήμερα σχετικά με το πως μπορούμε να μετατρέψουμε ένα χόμπι μας σε πηγή εσόδων, αφορά κάτι πιο τεχνικό. Μιλάμε για κατασκευή ιστοσελίδων. Εάν μας αρέσει και ξέρουμε να κατασκευάζουμε ιστοσελίδες ή ακόμα και blogs, υπάρχει πραγματικά πολύ μεγάλη πελατεία εκεί έξω που έχει την επιχειρηματική ιδέα, ή ακόμα και την ίδια την επιχείρηση να τρέχει, αλλά δεν ξέρει πως να φτιάξει το κατάλληλο site. Ή δεν έχει τον χρόνο. Εκεί μπορούμε να δραστηριοποιηθούμε εμείς και να φτιάξουμε την σελίδα όπως την θέλει ο πελάτης μας.

Χρήματα: Από 700€ εώς και 4000€ τον μήνα, εφόσον έχουμε επαγγελματισμό και αρκετούς πελάτες. Βέβαια, και εδώ υπάρχει το ζήτημα ότι όσο μπαίνουμε και ανεβαίνουμε, το χόμπι γίνεται επάγγελμα και χάνει την έννοια της διασκέδασης. Αλλά , εφόσον τα χρήματα είναι καλά, γιατί όχι;

Αυτά για σήμερα αναφορικά με τους τρόπους που μπορούμε να μετατρέψουμε τα χόμπι μας σε πηγές εισοδήματος. Ευχαριστώ που φτάσατε έως εδώ και μέχρι την επόμενη φορά να είστε όλοι και όλες καλά!

* Master in Economics and Politics

Βρείτε την Ιωάννα στο YouTube και στο Instagram εδώ:https://www.youtube.com/user/ioannafo/videoshttps://www.instagram.com/ioannafo

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: