Απώλειες 1,3% στο Χρηματιστήριο για την εβδομάδα

Απώλειες 1,3% στο Χρηματιστήριο για την εβδομάδα
An employee walks in Athens stock exchange on February 11, 2016. Greek stocks shed over 6 percent in value amid a broader European slide fueled by oil price worries and global economy fears. The Athens stock exchange fell to 421.25 points at around midday, with the economic climate in Greece also burdened by concerns over the country's tortuous reform talks with its EU-IMF creditors. (Photo by LOUISA GOULIAMAKI / AFP) Photo: AFP
Μετά από τέσσερις ανοδικές εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε συνολικά κέρδη 7,29%.

Με απώλειες 1,37% έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών την εβδομάδα που τελειώνει, μετά από τέσσερις ανοδικές εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε συνολικά κέρδη 7,29%.

Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά επηρεάστηκε από το αρνητικό γύρισμα των διεθνών αγορών, καθώς οι τελευταίες δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ άνοιξαν ξανά την πόρτα στις αυξήσεις των επιτοκίων μετά από μια περίοδο αισιοδοξίας στις αγορές, ότι ο κύκλος νομισματικής σύσφιξης έχει ολοκληρωθεί.

Ο Τζερόμ Πάουελ προσγείωσε όσους στοιχημάτιζαν ότι θα υπάρξει μείωση των επιτοκίων από τον Μάιο του 2024, μιλώντας σε πάνελ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ άφησε ανοιχτό το «παράθυρο» και για νέα αύξηση των επιτοκίων. Θετικά αποτελέσματα ανακοινώνουν οι εισηγμένες εταιρείες για τον εννεάμηνο 2023, όπως οι τράπεζες, Τιτάν, ΔΕΗ κ.ά..

Καθαρά κέρδη ύψους 2,8 δισ. ευρώ πέτυχαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στο εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου του 2023 και με βάση τις εκτιμήσεις των αναλυτών, τα συνολικά κέρδη για το σύνολο του 2023 αναμένεται να προσεγγίσουν τα 4 δισ. ευρώ και να διαμορφωθούν περί τα 3,8 δισ. ευρώ.

Ιδιαίτερα ισχυρά χαρακτηρίζουν τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι και δίνουν τιμές-στόχους για τις τραπεζικές μετοχές, πολύ υψηλότερες από τα τρέχοντα επίπεδα. Οι ελληνικές τράπεζες ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις σύμφωνα με την JP Morgan, που δίνει σύσταση overweight και υψηλές τιμές – στόχους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο επενδυτικός οίκος για την Εθνική και τη Eurobank, δίνει τιμές-στόχους στα 8,10 ευρώ και στα 2,60 ευρώ αντιστοίχως, ενώ για την Alpha Bank διατηρεί τη σύσταση overweight για τη μετοχή, με τιμή στόχο στα 2,20 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Deutsche Bank δίνει τιμή στόχο στα 2 ευρώ για την Alpha Bank, για την Εθνική 7,1 ευρώ και για την Πειραιώς 3,3 ευρώ.

Ιδιαίτερα θετικό θεωρεί το γ’ τρίμηνο για τις ελληνικές τράπεζες ο αμερικανικός οίκος Goldman Sachs, υποστηρίζοντας πως υπάρχει σημαντική μακροπρόθεσμη αξία. Δίνει σύσταση Βuy, με τις τιμές στόχους για τις μετοχές τους να διαμορφώνονται για την Εθνική στα 8,40 ευρώ, για την Πειραιώς στα 4,20 ευρώ και τη Eurobank στα 1,90 ευρώ.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 1,203,08 μονάδες, έναντι 1.219,77 μονάδων της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας εβδομαδιαία πτώση 1,37%, ενώ από τις αρχές του 2023 καταγράφει κέρδη 29,39%.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 2,04%, ενώ από τις αρχές του έτους παρουσιάζει κέρδη 29,71%.

Ο δείκτης FTSE MID έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 0,10%, ενώ από την αρχή του 2023 ενισχύεται σε ποσοστό 41,58%.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 2,60% και από τις αρχές του έτους κερδίζει 48,33 %.

Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδος διαμορφώθηκε στα 354,421 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών υποχώρησε στα 70,884 εκατ. ευρώ από 75,940 εκατ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς την εβδομάδα αυτή μειώθηκε κατά 947 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 81,941 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους είναι αυξημένη κατά 16,079 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ