7 συνήθειες που κάνουν κακό στα οικονομικά μας

7 συνήθειες που κάνουν κακό στα οικονομικά μας
Photo: pixabay.com
Βελτιώνοντας τις οικονομικές μας συνήθειες μπορούμε να χτίσουμε ένα καλύτερο, πιο σταθερό μέλλον.

Από την Ιωάννα Φο*

Γειά σας, παιδιά.

Ιωάννα εδώ και σήμερα θα δούμε μαζί 7 συνήθειες που όλοι και όλες κατά καιρούς έχουμε και μας κρατάνε πίσω στα οικονομικά μας. Πριν μπούμε βέβαια στα βαθιά, μια παρατήρηση προς αποφυγήν παρεξηγήσεων!

Όχι δεν φταίμε εμείς και οι όποιες μας συνήθειες για το ότι οι μισθοί και οι συντάξεις στην χώρα μας δεν συμβαδίζουν με το κόστος ζωής. Αυτό το κλείνουμε εδώ! Όμως μιας και ζούμε εδώ, αυτό που μπορούμε να κάνουμε και θα κάνουμε μαζί σήμερα, είναι να βρίσκουμε τρόπους να ελισσόμαστε μέσα σε αυτό το οικονομικό τοπίο, ώστε να καταφέρουμε να χτίσουμε για εμάς ένα καλύτερο μέλλον!

Ας δούμε, λοιπόν, ποιες είναι οι επτά συνήθειες που μπορεί να έχουμε και βλάπτουν τα οικονομικά μας.

  • Πρώτη συνήθεια και ξεκινάω με αυτήν γιατί συμβαίνει σε όλους και όλες μας να πέφτουμε σε αυτή την παγίδα, είναι παιδιά το σούπερ μάρκετ χωρίς λίστα και με άδειο στομάχι! Ξέρω ότι φαίνεται αστείο, αλλά μπορούμε να δοκιμάσουμε το εξής και θα δούμε ότι δουλεύει! Αν για έναν μήνα κάνουμε τα ψώνια μας άναρχα και σε ώρες που πεινάμε και ύστερα, τον επόμενο μήνα, με λίστα και φαγωμένοι θα δούμε τεράστια διαφορά! Όλη η δομή του σούπερ μάρκετ εξάλλου είναι φτιαγμένη για να μας κάνει να ξοδέψουμε παραπάνω, οπότε έχουμε τον νου μας.
  • Δεύτερη συνήθεια, ειδικά όταν είμαστε στην αρχή της προσπάθειάς για τακτοποίηση των οικονομικών μας, είναι ότι μπατζετάρουμε μεν, αγνοούμε το πλάνο μας με την πρώτη ευκαιρία δε! Κλασσικό παράδειγμα είναι όταν πχ πάμε για ψώνια για να πάρουμε ένα μπουφάν με προϋπολογισμό ας πούμε 100€, δεν βρίσκουμε κανένα που να μας αρέσει και τελικά ξοδεύουμε τα 100€ σε άλλα ψώνια, απλώς για να μην γυρίσουμε σπίτι με άδεια χέρια. Παιδιά, μένουμε πάντα στο πλάνο!
  • Τρίτη συνήθεια που βλάπτει τα οικονομικά μας είναι ότι δεν έχουμε ετήσιο πλάνο εξόδων. Και αυτό φαίνεται πολύ έντονα κάθε Δεκέμβριο όταν και έρχονται ας πούμε τα τέλη κυκλοφορίας ή τον Ιούνιο που έρχεται ο φόρος εισοδήματος. Ενώ ξέρουμε ότι θα έρθουν εδώ και καιρό, δεν έχουμε ετήσιο πλάνο, ώστε να αποταμιεύουμε π.χ είκοσι-τριάντα ευρώ τον μήνα για έναν χρόνο και να έχουμε τα χρήματα για τα τέλη κυκλοφορίας. Αντίστοιχα με το πετρέλαιο θέρμανσης. Εδώ πρέπει να προσθέσω και το γεγονός ότι κάνοντας ετήσιο προϋπολογισμό, πρέπει να συνυπολογίζουμε και τα Δώρα (13-14ο μισθό) στο πλάνο μας, βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο το οικονομικό μας πλάνο και κάνοντάς το πιο ακριβές. Οπότε τα «πάγια» έξοδα που έχουμε κάθε χρόνο τα σπάμε μέσα στους μήνες για να μαζεύουμε σταδιακά τα ποσά που θα χρειαστούμε και να μην τα πληρώνουμε όλα μαζί και βγαίνουμε από τον προϋπολογισμό κάποιους μήνες.
  • Τέταρτη συνήθεια που μπορεί να βλάψει τα οικονομικά μας είναι οι συνδρομές! Ναι, φαίνονται αθώες και φθηνές, 10-15€ τον μήνα είναι στην τελική, σιγά το πράγμα! Κι όμως. Άντε παλιότερα υπήρχε ένα Netfilx, δίναμε 10-15€ και τελείωνε εκεί. Τώρα που έχει 4-5 τέτοιες πλατφόρμες και η καθεμία έχει και από κάτι που μας αρέσει, τι κάνουμε; Συνδρομή σε όλες; Αντίστοιχα και με συνδρομές σε εφημερίδες, βιντεοπαιχνίδια, Google, Apple, Amazon, Skroutz;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια δύο να έχουμε χωρίς να τις χρειαζόμαστε και μπορεί να χάνουμε 200-300€ τον χρόνο άδικα ενώ μπορούμε να τα σώσουμε! Οπότε ειλικρινά δείτε τις συνδρομές σας παιδιά και ότι δεν χρειάζεται το σταματάμε σήμερα κιόλας.

  • Πέμπτη συνήθεια που βλάπτει τα οικονομικά μας και πρόσφατα συνειδητοποίησα πόσο ύπουλα το κάνει, είναι τα ψώνια στις εκπτώσεις. Ενώ θεωρητικά θα έπρεπε να ισχύει το αντίθετο, δηλαδή το να ψωνίζουμε σε εκπτώσεις θα έπρεπε να φτιάχνει τα οικονομικά μας και όχι να τα βλάπτει, συμβαίνει το εξής: όταν βλέπουμε μια τεράστια κόκκινη ταμπέλα που γράφει μείον 60-70-80% είναι πολύ πιο πιθανόν να μπούμε και να αγοράσουμε – γιατί έτσι λειτουργούμε ως άνθρωποι! Και το μάρκετινγκ αυτό το ξέρει. Οπότε προϋπολογισμό και λίστα για να αγοράζουμε στις εκπτώσεις μόνο αυτά που τελικά χρειαζόμαστε πραγματικά!
  • Έκτη συνήθεια είναι ότι δεν έχουμε μακροπρόθεσμους στόχους. Ακούμε πολλές φορές π.χ, ‘’αχ να είχαμε και μείς στα 50 μας ένα σκαφάκι ή ένα τροχόσπιτο, αλλά που τέτοια τύχη!’’ Δηλαδή θεωρούμε ότι ο σημερινός τριαντάρης, σαραντάρης, δεν μπορεί να φροντίσει ώστε σε δέκα ή είκοσι χρόνια να έχει 7,8 ή 15 χιλιάδες ευρώ για να πάρει κάτι που θέλει τόσο πολύ και μόνο η τύχη μπορεί να το δώσει; Φυσικά και μπορούμε να το κάνουμε, αλλά πρέπει να γίνουμε λίγο πιο επίμονοι και επίμονες! Ας πούμε ότι θέλουμε ένα σκάφος των 12.000€ σε δέκα έτη, άρα σε 120 μήνες, άρα χρειάζεται 100€ τον μήνα! Τόσα πρέπει να αποταμιεύσουμε για να ικανοποιηθεί ο μακροπρόθεσμος στόχος! Το ίδιο και όλοι οι στόχοι, μικροί και μεγάλοι! Επιτυγχάνονται αρκεί πρώτα να τεθούν και να σπάσουν σε μικρά διαχειρίσιμα κομμάτια!
  • Έβδομη και τελευταία συνήθεια που έχουμε και βλάπτει τα οικονομικά μας είναι ότι δεν επενδύουμε. Δηλαδή ακόμη κι αν υποτεθεί πως δεν έχουμε κάποια από τις παραπάνω «κακές συνήθειες», είμαστε προσεκτικοί και προσεκτικές στα οικονομικά μας, εξοικονομούμε χρήματα, κάνουμε budgeting και όλα καλά. Χωρίς επένδυση όμως, δυστυχώς, τα χρήματα μας χάνουν την αξία τους γιατί ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ μα κάθε μέρα που τα χρήματά μας κάθονται σε ένα συρτάρι ή σε έναν τραπεζικό λογαριασμό τα «τρώει» ο πληθωρισμός και χάνουν αγοραστική δύναμη. Άρα βρίσκουμε κάτι στο οποίο αξίζει και θέλουμε να επενδύσουμε και βάζουμε τα χρήματά μας να δουλέψουν για εμάς! Μόνο έτσι κερδίζουμε τον πληθωρισμό και δίνουμε αξία στις ώρες που εργαζόμαστε για να πάρουμε τον μισθό μας.

Αυτές λοιπόν είναι κάποιες από τις συνήθειες που κάνουν κακό στα οικονομικά μας και κλείσαμε με την μία συνήθεια που θα κάνει πολύ καλό σε αυτά, τις επενδύσεις!

Ευχαριστώ που φτάσατε ως το τέλος και ανανεώνουμε το online ραντεβού μας για την επόμενη φορά! Μέχρι τότε, να είστε όλοι και όλες καλά!

* Master in Economics and Politics

Βρείτε την Ιωάννα στο YouTube και στο Instagram εδώ:https://www.youtube.com/user/ioannafo/videoshttps://www.instagram.com/ioannafo

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: