Αχτσιόγλου: Το ΔΝΤ αρνείται να συζητήσει για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις

Αχτσιόγλου: Το ΔΝΤ αρνείται να συζητήσει για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις
Η υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου μιλάει στη σημερινή τέταρτη ημέρα συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του Προϋπολογισμού του 2017, Αθήνα Παρασκευή 09 Δεκεμβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Στις προθέσεις της κυβέρνησης και τις διαφωνίες του Ταμείο αναφέρθηκε η υπουργός Εργασίας.

Ύψιστης πολιτικής σημασίας θεωρεί η ελληνική κυβέρνηση την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα, δήλωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο Βερολίνο.

Η ελληνική κυβέρνηση, στα θέματα της αγοράς εργασίας δεν ζητά τίποτε παραπάνω από αυτό που συμφωνήθηκε στο Μνημόνιο: την επιστροφή στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, τόνισε η υπουργός Εργασίας, σχολιάζοντας ότι το ΔΝΤ αρνείται και να συζητήσει το θέμα της αποκατάστασης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αφού υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο θα διακινδύνευε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, «παρά το γεγονός ότι δεν παρουσιάζει στοιχεία για να υποστηρίξει αυτή την άποψη».

Η υπουργός τόνισε πως τα αποτελέσματα των ριζικών αλλαγών, ήταν η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% (για τους νέους κατά 32%), σχολιάζοντας πως η εγχώρια αγορά εργασίας είναι απορυθμισμένη, με ένα εκατομμύριο εργαζομένων να αμείβονται με λιγότερα από 1.000 ευρώ το μήνα.

Οι μειώσεις στους κατώτατους μισθούς δε βοήθησαν στην επανένταξη των ανέργων αλλά αντιθέτως αύξησαν τα ποσοστά ανεργίας από το 7% το 2009 στο 27,9% το 2013 ενώ η ανεργία των νέων να διαμορφώνεται περίπου στο 50% εν έτει 2016, συνέχισε η κα Αχτσιόγλου.

Όπως είπε η ίδια, βασικές συνέπειες αυτών των εξελίξεων ήταν η αύξηση της μετανάστευσης του υψηλά καταρτισμένου εργατικού δυναμικού και οι «δραματικές» επιπτώσεις στην καταναλωτική ζήτηση και η αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, με το 50% των προσλήψεων το 2015 να αφορούν σε τέτοιες μορφές. Ταυτόχρονα με τους «φτωχοποιημένους» εργαζόμενους αυξήθηκε κατά πολύ και η αδήλωτη εργασία, πρόσθεσε η υπουργός.