Αδελφοί Καλλιτσάντση: Επενδύσαμε 46 εκατ. ευρώ στην Ελλάκτωρ. Ο κ. Μπόμπολας τι έκανε πέρα από ευχολόγια;

Αδελφοί Καλλιτσάντση: Επενδύσαμε 46 εκατ. ευρώ στην Ελλάκτωρ. Ο κ. Μπόμπολας τι έκανε πέρα από ευχολόγια;

Συνεχίζεται η σφοδρή σύγκρουση ενόψει της κρίσιμης Γενικής Συνέλευσης.

Με δύο συνεντεύξεις τους στις εφημερίδες “Κεφάλαιο” και “Πρώτο Θέμα” οι μεγαλομέτοχοι του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ Δημήτρης και Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, έδωσαν μέσα στο Σαββατοκύριακο το στίγμα των θέσεών τους ενόψει της κρίσιμης γενικής συνέλευσης της Τετάρτης, η οποία και θα καθορίσει εκτός απροόπτου την έκβαση της πιο πολύκροτης επιχειρηματικής μάχης των τελευταίων ετών στο εγχώριο σκηνικό του επιχειρείν.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τις συνεντεύξεις των αδελφών Καλλιτσάντση:

• Ερ•: Οι συνέταιροί σας, σας χρεώνουν ότι τους αιφνιδιάσατε κι ότι εσείς είχατε χρόνο να εξασφαλίσετε τη χρηματοδότηση για την αγορά μετοχών της εταιρείας, σε αντίθεση με εκείνους που μόλις πρόσφατα προχώρησαν σε κάποιες μικρές αγορές. Είναι όντως το στοιχείο του αιφνιδιασμού που σας έδωσε πλεονέκτημα;

Απ.: Οι 4 βασικοί μέτοχοι είχαμε καταλήξει ότι δεν μπορούμε να συμβιώνουμε άλλο από το φθινόπωρο του 2017 και είχαμε κάνει συμφωνία κυρίων που προέβλεπε τίμημα 2ευρώ/μετοχή και ότι όποιος βρει πρώτος τα χρήματα θα εξαγοράσει τον άλλον. Εμείς φέραμε δύο φορές λεφτά στο τραπέζι, ενώ οι κ.κ. Μπόμπολας και Κούτρας ούτε χρήματα βρήκαν ούτε τη συμφωνία τήρησαν να μας πουλήσουν το μερίδιό τους. Ήδη από τότε τους είχαμε πει ότι με τη στάση τους δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή, παρά να απευθυνθούμε στη Γενική Συνέλευση για αλλαγή της Διοίκησης. Επιπλέον, δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς στην Ελλάδα που πιστεύει ότι η οικογένεια Καλλιτσάντση έχει μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια από τον κ. Μπόμπολα. Άρα, αν ήθελαν πραγματικά, και το χρόνο είχαν και τα μέσα για να αποφύγει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ όσα ακολούθησαν.

• Ερ•: Ο κ. Μπόμπολας σε συνέντευξή του απέδωσε τη μεγάλη αγορά μετοχών που έχετε πραγματοποιήσει στο ότι δεν κατορθώνετε να πείσετε τους μετόχους οπότε ουσιαστικά εξαγοράζετε τη ψήφο τους. Πώς σχολιάζετε αυτή τη δήλωση;

Απ.: Όταν ανακοινώσαμε την πρωτοβουλία CHANGE4ELLAKTOR στις 13 Ιουνίου ελέγχαμε 11,8% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ κι οι κ.κ. Μπόμπολας και Κούτρας αθροιστικά 20,5%. Αυτή η ανισορροπία έπρεπε προφανώς να αντιμετωπιστεί για αυτό και αγοράσαμε την Amber και την Horizon που αθροιστικά κατείχαν το 9,4% του Ομίλου. Από εκεί και πέρα, η δική μας άποψη είναι πως δεν μπορείς να ζητάς από τους μετόχους να σε εμπιστευτούν, να πιστέψουν στην ομάδα σου, στην πρότασή σου και στις προοπτικές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ κι εσύ ο ίδιος να μην επενδύεις στην εταιρεία. Εμείς δαπανήσαμε 46 εκατ. Ευρώ για να αποδείξουμε την πίστη μας στην εταιρεία. Ο κ. Μπόμπολας τι έκανε πέρα από ευχολόγια; Τα λόγια είναι φθηνά. Οι πράξεις είναι που τελικά μετράνε.

• Ερ•: Έχουν διατυπωθεί αμφιβολίες για το Διοικητικό Συμβούλιο που προτείνατε κυρίως για το γεγονός ότι τα νέα μέλη δεν έχουν εμπειρία σε κλάδους σχετικούς με τις δραστηριότητες του Ομίλου. Είναι όντως ιδανικό ένα τέτοιο σχήμα;

Απ.: Το Δ.Σ. της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στις 13 Ιουνίου αποτελούνταν από ανθρώπους που γνώριζαν τις δραστηριότητες του Ομίλου και κρίνοντας εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ξεκάθαρα πως αυτό δεν είναι εχέγγυο επιτυχίας. Αντιθέτως, ο Όμιλος χρειάζεται ένα Διοικητικό Συμβούλιο που θα απαρτίζεται από πρόσωπα με διαφοροποιημένη εμπειρία, γνώσεις σε θέματα νομικά, οικονομικά, εταιρικής διακυβέρνησης κι αναδιαρθρώσεων κι αυτό το Συμβούλιο εμείς προτείνουμε. Άλλωστε όπως ξέρετε από τις 13 Ιουνίου που ανακοινώσαμε το Δ.Σ. μας, οι κ.κ. Μπόμπολας και Κούτρας έχουν αλλάξει την προτεινόμενη από εκείνους σύνθεση, φέρνοντάς την όλο και πιο κοντά στα πρότυπα που εμείς θέσαμε. Τόσο σίγουροι ήταν τελικά για την επάρκεια του Δ.Σ. που είχε η ΕΛΛΑΚΤΩΡ που το άλλαξαν δύο φορές σε 5 εβδομάδες.

• Ερ•: Η πρωτοβουλία που πήρατε είναι πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά ακόμα και σε διεθνές επίπεδο τέτοιες ενέργειες γίνονται συνήθως από funds που κατέχουν ένα μικρό ποσοστό, όχι από βασικούς μετόχους και μέλη της Διοίκησης. Τι σας εξώθησε σε μία τόσο ριζοσπαστική κίνηση;

Απ.: Είναι πρωτοφανής η κίνηση, όπως πρωτοφανής είναι και η κατάσταση στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ τα τελευταία χρόνια. Ο Όμιλος είχε εγκλωβιστεί σε ένα αδιέξοδο Διοικητικό σχήμα που κάθε μέρα τον απαξίωνε όλο και περισσότερο. Είχαμε πλέον να επιλέξουμε ανάμεσα στην ανάληψη μίας πρωτοβουλίας με προσωπικό για εμάς κόστος ή στην απραξία με καταστροφικό για τον Όμιλο τίμημα. Πήραμε τη δύσκολη απόφαση να ρισκάρουμε τη φήμη μας και την περιουσία μας για να διασώσουμε την ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Εμείς δεν οχυρωθήκαμε πίσω από τον Όμιλο για κάλυψη. Βγήκαμε δημόσια και σταθήκαμε μόνοι μας μπροστά από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ για να την προστατέψουμε. Αυτό ίσως είναι το πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα και το σπάνιο για τα διεθνή.

• Ερ•: Έχει ειπωθεί ότι η κρίση στις σχέσεις μας με τους κ.κ. Μπόμπολα και Κούτρα ξεκίνησε πριν από 2,5 χρόνια, λόγω των ζημιών στη Μέση Ανατολή που εσείς επιβλέπατε. Επιπλέον ότι σας ζητήθηκε να παραμείνετε έστω από άλλο πόστο αλλά δεν δείξατε διάθεσή συνεργασίας. Ποια είναι η δική σας θέση;

Απ.: Εντυπωσιάζομαι που ακόμα και σήμερα μετά από όσα έχουν γίνει και όσα έχουν ειπωθεί εξακολουθούν να μην αντιλαμβάνονται γιατί φτάσαμε ως εδώ. Αν ο λόγος ήταν η Μέση Ανατολή, θα είχαμε ανακοινώσει την πρωτοβουλία CHANGE4ELLAKTOR, πριν δυο χρόνια, αντί να προσπαθούμε να τους πείσουμε να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις που συστηματικά αποφεύγουν.

Η ΑΚΤΩΡ μπορεί να έχει εξαιρετική τεχνογνωσία σε πολύ απαιτητικά έργα, καθώς και άξια και ικανά στελέχη, αλλά δεν διαθέτει την οργανωτική πειθαρχία ούτε τις δικλείδες ασφαλείας για κερδοφόρα ανάπτυξη έργων εκτός συνόρων. Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορεί το γεγονός ότι τόσο τα έργα στη Μέση Ανατολή όσο και τα έργα πολύ μικρότερου προϋπολογισμού από αυτά της Μέσης Ανατολής, όπως αυτά στα Βαλκάνια υπό την εποπτεία του κ. Κούτρα, έχουν εγγράψει σημαντικές ζημιές και μάλιστα ευθέως ανάλογες του προϋπολογισμού τους.

Ήταν ο διακαής πόθος του κ. Κούτρα να αναδειχθεί ο απόλυτος άρχων της κατασκευής που οδήγησε στην παραίτησή μου. Κι όταν τελικά η επιθυμία του πραγματοποιήθηκε, ο ίδιος ο κ. Κούτρας συνειδητοποίησε σε μόλις έξι μήνες ενασχόλησης, ότι είναι ανήμπορος να διαχειριστεί τόσο μεγάλα έργα εκτός συνόρων και αναζήτησε καταφύγιο στη βοήθεια του αδερφού μου.

Σε διάστημα 10 μηνών, ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, παρότι δεν έχει ούτε διεκδίκησε ποτέ κανένα διοικητικό ή εκτελεστικό ρόλο στην ΑΚΤΩΡ, ταξίδεψε κατόπιν αιτήματος του κ. Κούτρα σχεδόν 10 φορές στη Μέση Ανατολή, αποκατέστησε τη σχέση με τους πελάτες και τους συνεργάτες που είχε διαταραχθεί από το εξάμηνο κενό διοίκησης από τον κ. Κούτρα, ομαλοποίησε τη ροή των πληρωμών και πρότεινε μία σειρά από αυτονόητες αλλαγές, όπως π.χ. η συνεχής παρουσία του υπεύθυνου για τα έργα στη Μέση Ανατολή στην περιοχή, οι οποίες όμως δεν εφαρμόστηκαν από τον κ. Κούτρα. Ας μη ξεχνάει λοιπόν ο κ. Κούτρας ότι εδώ και 20 μήνες έχει υπό την ευθύνη του τα έργα της Μέσης Ανατολής, την οποία έχει επισκεφθεί μόλις μία φορά και χωρίς να έχει τίποτα να επιδείξει.

• Ερ. Η πλευρά Μπόμπολα-Κούτρα επιμένει πως η πώληση της ΕΛ. ΤΕΧ. Άνεμος θα κλείσει οριστικά τις τρύπες που άνοιξε η δραστηριότητα στη Μέση Ανατολή και θα απελευθερώσει κεφάλαια για επενδύσεις με προοπτικές όπως οι παραχωρήσεις. Γιατί διαφωνείτε με αυτό;

Απ.: Εμείς διαφωνούμε με το ξεπούλημα, οποιασδήποτε δραστηριότητας έχει προοπτικές και προσφέρει στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, όχι μόνο της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος. Δεν μπορούμε να συναινέσουμε στη θυσία σημαντικών assets του Ομίλου για να καλύψουμε ανάγκες που η συστημική αδυναμία της ΑΚΤΩΡ θα συνεχίσει να προκαλεί αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Δύο χρόνια επιμένουν να πουλήσουν την ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος για να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες της κατασκευής, αλλά δύο χρόνια δεν έχουν κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσουν τις εγγενείς αιτίες που προκαλούν την έλλειψη ρευστότητας στην κατασκευή. Στο τέλος θα πουλήσουν την ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος σε τίμημα που δεν θα αντικατοπτρίζει τις υπεραξίες που η εταιρεία έχει και την επόμενη ημέρα θα συζητούν τι άλλο πρέπει να πουληθεί για να καλυφθεί η όποια άλλη μαύρη τρύπα έχει προκαλέσει το οργανωτικό πρόβλημα που έχει η ΑΚΤΩΡ στο εξωτερικό. Αυτό δεν είναι στρατηγική για τη δημιουργία αξίας, είναι φαύλος κύκλος.